Hver uge ser over en million seere med, når 'Den store bagedyst' løber over skærmen.
Programmet er blevet vist på DR1 siden 2012, og gennem årene er der mange, der har haft spørgsmål til, hvordan optagelserne til programmet egentlig foregår.
For at imødekomme din hang til behind the scenes-materiale har vi allieret os med Søren Olsen, der er redaktør på 'Den store bagedyst', så han kan gøre os klogere på alt det, vi ikke ved om programmet.
Det sker der med de mange kager
Intet går til spilde, når deltagerne i 'Den store bagedyst' er færdige med at vise deres kager frem for Markus Grigo og Katrine Foged Thomsen.
Alle deltagere får mulighed for at smage hinandens kager, så de også kan lære af dommernes feedback.
Derudover er der også mange fra produktionen, der sørger for at gøre et godt indhug i de søde sager.
- Der er jo nogle kameramænd og tilrettelæggere, der har kigget sultent med igennem flere timer, og de får også lov til at smage på kagerne, når vi er færdige med at optage, fortæller Søren Olsen.
Og endelig er der mulighed for, at deltagere eller nogen fra produktionen kan tage et stykke med hjem i en kagekasse - hvis altså der er mere tilbage.
Der står assistenter klar til at løse alle problemer
Skulle deltagerne mangle noget under bagningen, står der produktionsassistenter på spring til hurtigt at hjælpe med at skaffe det, deltagerne mangler.
- Det kan være noget køkkenudstyr, eller et måske et piskeris, der hurtigt skal vaskes op. Det er også sket, at det har været nødvendigt med en hurtig tur i supermarkedet for at hente ingredienser.
Reglerne kan bøjes
'3, 2, 1: Træd væk fra jeres kager!'
Når Timm Vladimir beder deltagerne stoppe bagningen, følger alle regelret trop.
Men enkelte gange er det sket, at redaktionen har måttet bøje reglerne, så deltagerne kunne nå at komme i mål med kagerne, forklarer Søren Olsen.
- Vi har engang stoppet tiden, fordi strømmen gik. Så vi bad folk holde pause fra bagningen, indtil vi havde genetableret strømmen.
- Vi gav også engang mere tid, fordi vi havde fejlvurderet køletiden på en creme i en opskrift i en hemmelig udfordring. Ingen af deltagerne kunne piske cremen fast. Den kunne simpelthen ikke nå at blive kold nok inden for den tidsramme, vi havde sat.
- Og så var der dengang, vi måtte evakuere teltet, fordi en deltager brændte nogle chiliflager på. Det var værre end tåregas, og vi måtte lufte grundigt ud, før vi kunne vende tilbage.
Se klippet, hvor alle måtte forlade teltet på grund af brændt chili, her:
Castingen er et benhårdt udskillelsesløb
Optagelserne til 'Den store bagedyst' begynder i april og foregår hen over sommeren. Men forud for de ti endelige deltagere er blevet valgt, går en lang udvælgelsesproces.
Søren Olsen fortæller, at der var hundredevis af tilmeldte, da de begyndte at caste til den igangværende sæson.
- Vi har en ekstern caster, der laver den første sortering, og så har vi arrangementer i Aarhus og København, hvor vi inviterer 30-40 ansøgere af gangen, som alle skal have medbragt noget, de selv har bagt.
- Der skal folk præsentere sig selv, deres bagværk og motivation for at være med i programmet. De fleste synes, det er sjovt at være med til casting, uanset om de kommer med eller ej. Blandt andet fordi de får lov til at smage på de 30-40 kager, som folk har medbragt og gjort sig store anstrengelser for at lave.
Deltagerne får ikke løn
Deltagerne får ikke et honorar for at være med. Til gengæld får de et fast beløb stillet til rådighed til hvert program, som skal dække udgifter til de prøvebagninger, de laver derhjemme forud for optagelserne. Beløbet skal også dække udgifter til de ingredienser, som deltagerne bruger under optagelserne.
- Også al transport, hotelophold og forplejning bliver dækket. Beløbet er sat efter, at det skal kunne dække deltagernes udgifter til at være med. Det kan det også, men der er også deltagere, der selv vælger at bruge mere, fortæller Søren Olsen, der har været redaktør på 'Den store bagedyst' siden den allerførste sæson.
'Jule- og nytårsbagedysten' er optaget i et tv-studie
Den normale 'Bagedyst' bliver optaget i et telt foran Clausholm Slot nær Randers.
Men når 'Den store jule- og nytårsbagedyst' skal optages, bliver teltet sat op i det største studie, DR Aarhus er i besiddelse af.
- Det ville være for koldt at filme det i et telt, når vi optager programmerne i løbet af november.
- Og det ville også være omkostningstungt at sætte teltet op for at filme to udsendelser. Der skal trækkes vand og strøm og bygges et fundament, teltet kan stå på, og det ville blive alt for dyrt i forhold til, hvor kort optageperioden er.
Psykolog står klar til de ti finalister
Når deltagerne er fundet, skal de forbi en psykolog, der hjælper dem med at blive klar til at komme på landsdækkende tv.
Der er samtaler både før optagelserne og undervejs, hvis deltagerne har brug for det.
- Vi vil gerne passe på folk, når de skal være med. Det kan være vildt for folk, der ikke laver tv, at være med i et program som 'Den store bagedyst'.
- Vi vil gerne forberede dem bedst muligt. Når programmerne bliver vist, bliver de jo set af rigtig mange mennesker, som alle pludselig har en holdning til deltagerne.
Assistenterne vasker op
Når deltagerne har vist deres mesterværker frem for dommerne, og rulleteksterne er løbet over skærmen, står der en opvask og venter.
Den tager de arme produktionsassistenter sig af.
- Det sker løbende, mens deltagerne bager. Vi har et telt ved siden af, der er lydisoleret, så der kan vaskes op, uden det generer mikrofonerne.
- Men faktisk er hele holdet gode til at hjælpe med at gøre rent og bære opvask ud, når en konkurrence er slut. Faktisk kan holdet bag kameraet nogle gange godmodigt more sig med at rangere deltagerne efter, hvem der har svinet mest og derfor er skyld i den største opvask den pågældende dag, fortæller Søren Olsen.
Teltet er fyldt til randen med personer, du ikke ser
Det kan umiddelbart se ud som om, at deltagerne står meget alene i bageteltet, mens strabadserne står på.
Men det er tv-tricks. For faktisk er der op imod 20 personer i teltet, mens en bagning er i gang.
- Vi gør, hvad vi kan, for at undgå, at seerne opdager crewet. Vi vil gerne skabe en illusion af, at deltagerne bager alene.
- Men inde i midten af teltet står fotografer og tilrettelæggere og arbejder, og så sørger vi for at filme ud mod teltvæggene, så man ikke kan se andet end deltagerne.
I dette klip fra 2017, hvor Kirsten smadrer sin kage, kan du se, hvordan teltet er fuld af fotografer og tilrettelæggere:
Alle tager på
Når man bruger næsten fire måneder på at filme en sæson af 'Den store bagedyst', bliver man udsat for en hel del kager.
Det mærker holdet bag produktionen da også. Værten Timm Vladimir har tidligere afsløret, at han tog seks kilo på, da han lavede sin første sæson.
Og ifølge Søren Olsen er 'Bagedyst'-værten ikke alene.
- Det er lidt en stående joke, at man skal passe på vægten, når man er på produktion.
- Heldigvis er der en meget stejl bakke op til slottet, som man får gået på rigtig mange gange i løbet af en dag.
Følg med i 'Den store bagedyst' på DRTV.