Hun har været i gang i over 50 år, men de unge går stadig amok, når Birthe Kjær rammer scenen: Nu hylder hun de danske festivaler

Birthe Kjær medvirker i nyt stort DR-program med blandt andre Branco og Andreas Odbjerg.

(Foto: © Nelle Renberg Andersen, DR)

Det er få kunstnere forundt at holde sig på toppen i mere end et halvt århundrede. Men dét har Birthe Kjær gjort.

For uanset om du er fire eller 60, kender du med garanti hendes sange, der – blandt mange andre – tæller 'Vi maler byen rød' og 'Pas på den knaldrøde gummibåd'. Herudover har hun også slået sine folder som revystjerne og været en flittig benyttet tv-vært.

Nu har hun kastet sig ud i et nyt eventyr. For netop nu er hun aktuel i tv-programmet 'Min sang til Danmark', hvor i alt 15 danske musikere drager ud i landet for at skabe 15 nye sange om Danmark og danskerne.

I programmet inviterer Birthe Kjær os med helt ind i sangskrivningens maskinrum, når hun sammen med samarbejdspartner og sangskriver Martin Brygmann skal løse opgaven med at give lige netop sit bud på en ny danmarkssang.

Birthe Kjær med samarbejdspartneren Martin Brygmann, der har skrevet 'Sommerfestival' til hende. (Foto: © Nelle Renberg Andersen, DR)

For Birthe Kjær har ambitionen med den nye sang været klar fra start: Den skulle handle om den danske festivaltradition, som hun både selv har bidraget flittigt til og synes er helt særlig for Danmark.

- Jeg synes, der var skrevet så meget om natur og byer, så jeg tænkte på, hvad jeg selv beskæftiger mig med – og det er festivaler, forklarer Birthe Kjær og uddyber:

- Den der stemning med sang, glæde, kærlighed og samvær – den er helt særlig for festivalerne. Til en festival er folk hverken høje eller lave; dér er alle ens. For mig er festivaler bare en meget dansk, og det kunne jeg godt tænke mig at hylde.

Birthe Kjær har altså fundet på idéen til, hvad sangen – der bærer den mundrette titel 'Sommerfestival' – skulle handle om, mens Martin Brygmann har stået for tekst og musik.

De har tidligere lavet julesangen 'Du burde sidde lige her' sammen, og derfor var det naturligt for Birthe Kjær at ringe og spørge ham, om han var frisk på også at være hendes samarbejdspartner i 'Min sang til Danmark'.

Som sagt, så gjort.

- Det er en uptempo-sang og et nummer, hvor folk hurtigt kan lære omkvædet. Så jeg forventer klart, at folk kan synge med på den, når jeg tager ud og turnerer næste år.

Spiller 100 dage om året

Og selvom Birthe Kjær snart nærmer sig 74 år (hun er født den 1. september 1948), så er det med at turnere land og rige rundt i den danske festivalsommer ingen sag for den garvede sangerinde, der debuterede helt tilbage i 1968 med dansktopklassikeren 'Arrivederci Franz'.

Tværtimod.

- Alene her i sommer har jeg 30 koncerter med mit band, derefter har jeg masser af julekoncerter fra sidst i november, og i foråret havde jeg en plejehjemsturné, så der er mange forskellige slags job, fortæller sangerinden, der selv anslår, at hun er ude at optræde omkring 100 dage om året.

Den heftige arbejdsmængde gør dog også, at hun ikke har tid til at gå på festival som privatpersonen Birthe. Det er entertaineren Birthe Kjær, der gang på gang oplever de mange festivaler, der findes i stort set alle afkroge af vores land.

- Jeg har aldrig været på en festival selv, jeg har kun optrådt på dem. Jeg har altid så travlt selv, og så har jeg ikke lige nogle venner, jeg kunne finde på at tage med til Roskilde Festival. Jeg oplever festivalerne oppe fra scenen, siger hun og forklarer, at hun heller ikke har nogen yndlingsfestival:

- Når musikken spiller og det hele gynger, så kan jeg dårligt kende forskel på dem, for så står der jo bare 4-5.000 mennesker og synger med. Det er folk i alle aldre, og det er en fantastisk oplevelse hver gang.

Det er især klassikerne 'Vi maler byen rød', 'Pas på den knaldrøde gummibåd' og 'Sommer og sol', folk står og venter på, når Birthe Kjær er ude at spille. Ja, nogle gange har hun ligefrem oplevet, at folk har taget en oppustelig gummibåd med, som de sender på en crowdsurf gennem publikum.

- Jeg synger også nogle gange en sang, der hedder 'Locomotion', og dér danner folk et tog og render rundt på kryds og tværs nede foran scenen. Dér er det nærmest dem, der underholder os, for det ser helt fantastisk ud, når de render rundt dér.

- Jeg tror, der er mange, der er vokset op med min musik, selvom de måske slet ikke var født, da jeg for eksempel vandt Melodi Grand Prix'et med 'Vi maler byen rød', fortæller Birthe Kjær. (Foto: © Nelle Renberg Andersen, DR)

Er blevet kult

Der er ingen tvivl om Birthe Kjærs folkelige appel. Og det er ikke kun rundt omkring på landets festivaler, folk dyrker hende.

Faktisk er hun også blevet nærmest kult inden for visse dele af LGBT+-miljøet med sine farverige sceneoutfits og sine sanges slagfærdige omkvæd. Hun har da også kvitteret ved for eksempel at optræde til Copenhagen Pride i 2019.

I 1980'erne – dengang der stadig kun var én tv-kanal i Danmark – var hun desuden nærmest fast inventar i Dansk Melodi Grand Prix, som hun har været med i fem gange som deltager og tre gange som vært. Bedst gik det i 1989, hvor hun vandt det danske Grand Prix med 'Vi maler byen rød', som efterfølgende sikrede sig en tredjeplads ved Eurovision Song Contest.

Og selvom den sang efterhånden har over 30 år på bagen, synger folk stadig ufortrødent med på den i dag.

Også de unge, forklarer Birthe Kjær.

- Jeg tror, der er mange, der er vokset op med min musik, selvom de måske slet ikke var født, da jeg for eksempel vandt Melodi Grand Prix'et med 'Vi maler byen rød'. Jeg synes, det viser en bredde hos nutidens unge, at de kan rumme både Metallica og Birthe Kjær.

Man skal dog ikke regne med at se hende stille op i Melodi Grand Prix igen.

- Grand Prix-sange nu til dags er blevet lidt for svære at synge med på, mener sangerinden, der også har medvirket en række revyer og blandt andet har bidraget til Danmarks revy-kanon med det vovede nummer 'Jeg skal aldrig til bal uden trusser' (der den dag i dag kan høres på Spotify).

Birthe Kjær har været i gang i over et halvt århundrede, men har ingen intentioner om at indstille karrieren foreløbigt. (Foto: © Nelle Renberg Andersen, DR)

'Jeg tager kun ét år ad gangen'

Festivallivet giver hun dog ikke slip på foreløbig.

Heller ikke, selvom hun ikke bryder sig om de mange – og lange – køreture, der følger med jobbet som omrejsende og eftertragtet festivalnavn.

- Køreturene er det store minus ved det her job. Nogle gange bruger jeg seks timer i en bil, mens jeg står halvanden time på scenen. Og det er den halvanden time, der er det sjove. Det andet skal bare overstås.

Mange kunstnere på din alder har jo for længst indstillet turnélivet. Hvad får dig til at blive ved?

- Jeg er ikke færdig med at arbejde med mig selv. Jeg er stadig nysgerrig på at blive bedre og på at få flere oplevelser. Når jeg tænker på, hvis jeg for eksempel var stoppet for ti år siden, så tænker jeg: "Hold da kæft, alt dét, jeg så var gået glip af!".

- Det er oplevelserne, der får mig til at blive ved. Jeg kan mærke, hvilken glæde mine sange skaber, og det er så givende for mig, at jeg stadig glæder mig til at gå på scenen hver eneste gang.

- Men jeg tager kun ét år ad gangen, for min fysik og stemme skal stadig kunne holde til det.

Se Birthe Kjærs sang til Danmark her: