Vidste du… at tre uerstattelige H.C. Andersen-eventyr blev stjålet i 1992?

Nu vil nyt tv-program opklare den 27 år gamle forbrydelse.

Natten mellem den 21. og 22. juli 1992 bryder en eller flere tyve ind i H.C. Andersens hus i Odense. De stjæler tre af eventyrdigterens uerstattelige originale manuskripter og forsvinder hurtigt igen.

Forbrydelsen blev efterforsket, men på grund af manglende beviser gav politiet til sidst op.

Ingen har set manuskripterne siden.

Nu – 27 år senere – har et nyt tv-program i tre afsnit sat sig for at forsøge at opklare forbrydelsen.

- Vi genåbner simpelthen politiets efterforskning, og forsøger at følge sporene fra dengang, fortæller redaktionschef Thomas Luffe.

Han står bag programmerne som kommer til at hedde ’Jagten på de forsvundne eventyr’ og skal sendes fra søndag den 15. september på DR1.

Kuppet gav overskrifter i alle landet aviser. (Foto: © Rigsarkivet, EB)

Thomas Luffe og holdet bag ønskede at fortælle om kultur på en ny måde – og så sagen som en oplagt mulighed.

- Da vi første gang hørte om tyveriet havde vi virkelig sådan et ’what the fuck’-moment. Ingen af os havde hørt om det her vilde tyveri før, og det har ligget næsten helt uberørt hen siden det dengang.

To kendte og ét ukendt eventyr

Der er tale om manuskripter til nogle af H.C. Andersens mest berømte eventyr. For det første ’Kejserens ny klæder’ og for det andet ’Den lille havfrue’. Det tredje manuskript er til et eventyr ved navn ’Elverhøj’, som færre kender til.

Folkene bag programmet har været i kontakt med auktions-eksperter, som i dag vil vurdere de tre manuskripter til cirka fire millioner kroner stykket.

Udover de tre manuskripter blev flere andre knap så værdifulde ting også stjålet. Tyvene løb blandt andet også med manuskriptet til digtet 'Det døende Barn', en billedbog med papirklip, to hæfter med tegninger, to pressede erindringsblomster fra H.C. Andersens rejse til Italien i 1833-34 og en sølvske.

Manuskripternes betydning blev ikke underdrevet i datidens aviser. Men siden dengang har man ikke hørt meget til begivenheden. (© BT)

'Fuldstændig enestående'

Men værdien kan ikke kun måles i kroner og øre, pointerer H.C. Andersen-ekspert Ane Grum-Schwensen.

Hun er museumsinspektør ved Odense Bys museer og ansat ved H.C. Andersen Centret på Syddansk Universitet.

- De er jo fuldstændig enestående og unikke og kan ikke erstattes. Det er også derfor, de er endt på Unescos liste over verdenskulturarv.

Hun forklarer, at manuskripterne derudover også har en vigtig praktisk værdi.

For selvom der findes fotos af manuskripterne, gør H.C. Andersens arbejdsmetoder, at de originale manuskripter indeholder mere information, end der kan ses på billederne.

- Når han skulle rette i et afsnit, skrev han ofte rettelsen på et nyt stykke papir, som han så klæbede oven på det gamle afsnit. Og med ny gennemlysnings-teknologi, vil vi kunne aflæse, hvad der oprindeligt stod nedenunder. Det kan have enorm forskningsmæssig værdi, forklarer Ane Grum-Schwensen.

Uddrag af det stjålne manuskript til 'Kejseren nye klæder', hvor man bl.a. kan se H.C. Andersens rettelser. (© Odense Bys Museer)

Tror på, det kan lade sig gøre

Programmets redaktionschef Thomas Luffe har store forhåbninger til, at det rent faktisk er muligt at opklare forbrydelsen. Også selvom politiet i sin tid afsatte ti mand til opgaven, der først blev lukket ned efter 2½ års efterforskning.

- Politiet har selvfølgelig adgang til nogle ting, som vi ikke kan få adgang til. Men på nogle punkter kan vi som journalister også have nogle fordele. Nogle gange kan nogle folk for eksempel være mere villige til at tale med journalister end med politiet, lyder fra redaktionschefen.

Da forbrydelsen foregik i 1992 er der også straffrihed i sagen. Den er simpelthen forældet, så gerningspersonerne ikke længere kan dømmes.

- Det kan måske også medvirke til, at der er nogle folk, som er villige til at tale, som ikke ville tale med politiet dengang, vurderer Thomas Luffe.

H.C. Andersen-ekspert Ane Grum-Schwensen håber inderligt på, at man rent faktisk kan finde frem til de tre manuskripter:

- Og så håber jeg dernæst, at hvem end, der har stjålet dem, har passet godt på dem. Det værste, der kan være sket, er jo, at de simpelthen er gået til.

Programmet har premiere på DR1 søndag den 15. september klokken 20:00.