Uvurderligt klenodie sendt til London i al hemmelighed

Nationalmuseet har her til morgen sendt en pressemeddelelse ud, der afslører, at Gundestrupkedlen, i al hemmelighed, er sendt til London. Her har British Museum givet den en fremtrædende plads i en ny udstilling

Gundestrupkedlen er ét af Danmarks mest kendte klenodier fra jernalderen. Nu befinder den på British Museum i London. (Foto: © Roberto Fortuna, Nationalmuseet)

Sikkerheden var i top, da Nationalmuseet sendte én af sine mest værdifulde skatte fra København til London. Det drejer sig om den ni kilo tunge sølvkedel, der blev fundet ved Gundestrup i Himmerland for næsten 125 år siden.

Kun en lille håndfuld af museets medarbejdere var involveret i udlånet, for både planlægning og udførsel skulle foregå i al hemmelighed. Det er også derfor, at detaljerne omkring udlånet først er blevet offentligt nu.

Et sjældent udlån

- Vi gør alt for at beskytte vores kulturarv og genstande, så derfor har vi holdt kortene tæt ind til kroppen, fortæller Henrik Schilling, presseansvarlig ved Nationalmuseet.

Hvordan kedlen blev sendt af sted, og hvornår, er stadig en hemmelighed. Det er yderst sjældent, at så unikke klenodier bliver lånt ud. Så da British Museum henvendte sig, blev sagen vurderet nøje.

- Nationalmuseet låner kun ting ud til museer, hvor sikringen er i top, og British Museum levede op til vores standarder, pointerer Henrik Schilling.

En kulturskat med mange rødder

Gundestrupkedlen får en central plads i en særudstilling om kelternes kultur. Kelterne var et centraleuropæisk folkeslag, hvis kultur har overlevet i Skotland, Wales, Irland og Bretagne.

- Men Gundestrupkedlen fortæller ikke alene om keltisk kultur. Den er fremstillet af sølvsmede i Thrakien, i det nuværende Bulgarien eller Rumænien, omkring Kristi fødsel. Og det, at den er fundet i Danmark, giver den en ekstra dimension. fortæller Flemming Kaul, seniorforsker ved Nationalmuseet.

Kedlens historie er stadig et mysterium

Den udsmykkede sølvkedel har altså spor fra flere kulturer. Men dens vej til Danmark er stadig et mysterium.

- Mit bedste bud er at det jyske folkeslag, Cimbrerne, har hentet kedlen hjem fra Balkan under et felttog. Men, når det handler om forhistorisk tid, kan det være svært at få sine teorier verificeret, afslutter Flemming Kaul.

Både kedlens inderside og yderside er udsmykket med billeder af guder, dyr og krigere. (Foto: © Roberto Fortuna, Nationalmuseet)

Gundestrupkedlen kan opleves på British Museum når særudstillingen "Celts: art and identity" åbner den 24. september 2015.