I dag genindførte svenskerne grænsekontrol over Øresund. Siden 1954 har danskerne ellers kunne rejse frit mellem de nordiske lande.
- Den nordiske pasunion, som har eksisteret siden 1950'erne, er en af det nordiske samarbejdes kronjuveler, fortæller Lars Hovbakke Sørensen, historiker med ekspertise i nordiske forhold.
Datidens politikere havde store forventninger til unionen. På dagen for selve indførelsen sagde daværende statsminister Hans Hedtoft:
- Der findes kun et eneste virkningsfuldt middel til at vore industrier kan hævde sig i den udenlandske konkurrence og det er at søge etableret et så stort hjemmemarked, at vi kan drage nytte af stordriftens fordele. Konstateringen af dette forhold er i dag det centrale i alt nordisk arbejde.
Samarbejdet gjorde da også handlen mellem de nordiske lande lettere, og man kunne nu konkurrere internationalt.
Mere end blot økonomi
Men ifølge Lars Hovbakke Sørensen har det også betydet mere end blot økonomi:
- Den har også haft kæmpemæssig mental betydning. Med den nordiske pasunion begyndte danskerne for alvor at opfatte Sverige som Danmarks "baghave" og omvendt.
Pasunionen har altså betydet meget for det dansk-svenske forhold, og ophøret af denne ses som en historisk begivenhed.
- Man kunne altid lige tage en smuttur over til naboen på den anden side af Øresund. Næsten uden at man tænkte over, at man tog til udlandet. Det er denne epoke, der nu er slut. Siger Lars Hovbakke Sørensen.