GRAFIK Her hærgede vikingerne vildt og voldsomt

Vikingernes søgen efter værdier og handelsvarer skabte det barbariske ry, der hænger ved i dag. Her er 5 centrale steder langt fra de nordiske kyster, som vi ved, vikingerne plyndrede.

I anledning af vikinge-festivalen 'Kongens Togt', som begynder i dag, ser DR i de næste to uger nærmere på vikingernes liv.

Vi begynder med at de 5 mest berømte togter langt fra danske kyster, som vores forfædre foretog - læs mere om dem herunder.

1) Lindisfarne, England

“Åh, Herre, fri os fra nordboernes vrede,” lød det fra en engelsk munk efter, at danske vikinger i 793. e.Kr. havde plyndret et kloster på den nordengelske ø Lindisfarne og hugget samtlige af klosterets munke ned og eftersigende trampet på helegenes knogler ‘som var de skidt på gaden’.

Angrebet er det første som der findes nedskrevne, omend usikre, beretninger om - og det var med til at skabe det ry, der har hængt ved i mange hundrede år: at vikingerne var nogle blodtørstige hedninge og barbarer.

Den blodige begivenhed er i øvrigt blevet dramatiseret i første sæson af den populære tv-serie ’Vikings’.

2) Paris, Frankrig

Også datidens Frankrig måtte smage på vikingernes våben ved flere lejligheder.

Sagaer fortæller om danske Ragnar Lodbrog, der i 845 ankom til Paris med 5.000 mænd og tvang frankerne til at betale 7.000 pund sølv. Også i 885 førte danske Sigfred 700 skibe til Paris, lyder det i et digt af munken Abbo, der var øjenvidne til belejringen af den dengang mindre og befæstet by.

3) Istanbul, Tyrkiet

Nationalmuseet har beretninger om vikingernes togter til Konstantinopel - i dag kendt som Istanbul. Fra 860 og 150 år frem angeb vikinger den byzantiske hovedstad, hvor de ikke kun plyndrede, men også imponerede den byzantiske kejser, der ansatte vikinger som livvagter og lejesoldater.

I moskeen Hagia Sofia kan man stadig se sporene fra vikingerne Halvdan og Are, der har ridset deres navne ind i bygningen med runer.

Vikingerne kaldte Konstantinopel for Miklagård, ”Den Store By” og medbragte eksotiske varer som silke, vin, frugt, krydderier og smykkesten med hjem til Skandinavien.

4) L'Anse-aux-Meadows, Canada

Vikingen Leif den Lykkelige sejlede fra Grønland til øen Newfoundland ud for Canadas østkyst omkring år 1000 og døbte det ‘Vinland’ - angiveligt, fordi der var vildtvoksende vinstokke.

Senere tog også vikingen Thorfinn Karlsefni på togt til landet og mødte de nordamerikanske indianere, som han kaldte for skrællinger. Mødet var dog ikke vellykket, og vikingerne og indianerne kom i kamp. Forskere mener, at vikingefundet ved L’Anse-aux-Meadows tyder på, at området har været et handelscentrum.

5) Volga-floden / Bolgar, Rusland

Usofistikerede, vulgære og uhygiejniske. Sådan fremstod vikingerne i øjnene på den arabiske diplomat og rejsende Ibn Fadlan, der har har beskrevet sit møde med, hvad der formentligt har været nordiske vikinger på handelsrejse ved Volgafloden i året 921.

Det arabiske rige var et vigtigt mål for vikingerne, og de kaldte riget for Særkland, 'Silkelandet'. Handlen med araberne foregik via Volga-floden og over land til kalifatet i Bagdad, hvor især arabernes rigdom på sølv interesserede vikingerne.

Kilder: Nationalmuseet, danmarkshistorien.dk og Den Store Danske

Vikingesommer på Dr.dk

  • I anledning af vikingefestivalen 'Kongens Togt' sætter DR henover sommeren fokus på vikingerne fascinerende liv og historie. Følg med i den seks afsnit lange mini-dokumentar ‘Vikingerne Kort Fortalt’, som løbende har premiere på dr.dk. Gå på opdagelse i dr.dk's artikler, portrætter og grafikker om vikingetiden. Hør den dramatiske og spritnye podcast 'Det store togt' - en fortælling om vores berygtede forfædre.