Egon, Benny og Kjeld er ærkekøbenhavnere. De har deres liv og laver deres kup i København. Og bevæger sig helst ikke uden for bygrænsen.
Ligesom Olsen Banden-filmene er en skildring af Danmark og danskerne i 60'erne og 70'erne, så er de billedlig skildring af København. Af havnen, værtshusene og en række steder, som manuskriptforfatterne Erik Balling og Henning Bahs har været med til at udødeliggøre.
Her får du overblikket over en række af de mest kendte Olsen Banden-lokationer. Du kan klikke dig videre til næste billede for at se, hvordan lokationerne ser ud i 2018.
I fængsel
Vridsløselille Fængsel ved Albertslund, hvor Egon har siddet utallige gange.
I 'Olsen Banden på sporet' fra 1975 bliver han løsladt tidligere på grund af god opførsel og er her på vej ned for at tage S-toget. Vejen blev efter Ove Sprogøes død omdøbt til Egon Olsens Vej, hvor der stadig ligger et fængsel.
Olsen Banden-silhuetten
Det klassiske silhouet-billede af Olsen Banden går igen i flere film og på forskellige steder. Her er det fra den første Olsen Banden-film fra 1968 taget på Islands Brygge i København.
I baggrunden kan man se Enghave Brygge, der tidligere var industriområde, men nu er ved at blive omdannet til lukrative lejligheder.
Huset
Kjeld og Yvonnes hjem, hvor banden holdt til i 10 Olsen Banden-film.
Det lå i en baggård til Asta Nielsen Strædet i Valby, mens alle indendørs optagelser blev lavet i et studie i Nordisk Film.
Huset er i dag revet ned, men de omkringliggende huse er boliger.
Det første værtshus
Værtshuset Hamlet på Nørrebro var bandens tilholdssted i den første film fra 1968, hvor Poul Hagen spillede værtshusejeren, der også havde plads til glædespiger på 1. sal.
Bygningen lå i krydset mellem Frederik VII's Gade og Prinsesse Charlottesgade, men er i dag revet ned som led i saneringen af Nørrebro. Frederik VII's Gade blev ved den lejlighed forkortet, så krydset i dag er et T-kryds - og på værtshusets område ligger der nu en legeplads for den lokale skole.
På badeanstalt
I 'Olsen Bandens store kup' fra 1972 spiller badeanstalten Helgoland på Amager en central rolle, da banden gemmer fire millioner kroner dér efter et vellykket kup.
Helgoland er stadig badeanstalt den dag i dag, men den blev revet ned i 2004 genopbygget i den nye Amager Strandpark i 2008
Olsen Banden i rådhusuret
Man skal kigge godt efter, men der er en dukke med Egon oppe på rådhusuret, hvor banden kommer op at hænge i 'Olsen Banden går i krig' fra 1978.
De fleste af scenerne blev dog lavet på en kopi af uret, der var halvanden gang større end originalen, på Nordisk Film i Valby.
Børge under Knippelsbro
Børge sejler under Knippelsbro med en overdrevet lang flagstang, der skal få broen til at gå op, imens banden begår et kup.
Det var i 'Olsen Bandens sidste bedrifter' fra 1974, hvor B&W-værftet fyldte på Københavns havnefront. De er i dag skiftet ud med kontorbygninger og et stop for havnebussen.
Egons syretrip
Egon kommer i en alvorlig knibe i 'Olsen Bandens flugt over plankeværket' fra 1981, hvor 'Bøffen' vil smide ham i et syrebad på Amager Syrefabrik.
Amager Syrefabrik har eksisteret og lå på Amager Strandvej 300, men ifølge en dedikeret fanside er optagelserne lavet længere nede af Amager Strandvej ved den gamle industrihavn. Her har der ligget forskellige virksomhederne gennem tiderne, blandt andet et kalkbrænderi og et glasværk.
I dag er de kemiske virksomheder forduftet, og der er parkeringsplads og nyt byggeri i gang. Grunden ligger i øvrigt med fint udkig til Den Blå Planet.
Palads-biograferne
Palads Teatret, hvor Olsen Banden begår et kup med Dynamit Harry i 'Olsen Banden går amok' fra 1973.
Læg mærke til titlen på filmplakaten på bygningen. 'Olsen Bandens store kup' var filmen, der kom umiddelbart før 'Olsen Banden går amok'.
Palads, der ligger et stenkast fra Københavns Hovedbanegård, fungerer stadig som biograf i dag, men er lidt mere farverig, efter at Poul Gernes udsmykkede den i 1989.
Skænderi på Teglholmen
Olsen Banden har tømt en kuffert, som de har stjålet, på Teglholmen i København.
Teglholmen var et øde industriområde, da 'Olsen Bandens flugt over plankeværket' blev optaget i 1981. Men i dag er det en helt ny bydel med boliger, kontorer, butikker - og Tv2s hovedkvarter i København.
DSB-kontroltårnet
DSB’s lille kontroltårn, der i 'Olsen Banden på sporet' husede de to DSB-ansatte hr. Godtfredsen og hr. Brodersen.
Huset lå på banelegemet langs Enghavevej i København, men da 'Det Gule Palæ', som det også kaldes, skulle rives ned, blev det flyttet til Gedser Remise, hvor det står i dag. Billede 3 er taget, da Det Gule Palæs nye hjem blev indviet i september 2017.
Elverhøj på Det Kongelige Teater
Den vel nok mest kendte scene fra Olsen Banden er kuppet fra 'Olsen Banden ser rødt' fra 1976, der foregår i Det Kongelige Teater.
Teatret ligger stadig her på Kgs. Nytorv i København og fremtræder i dag noget lysere efter en facaderenovering. De fleste scener til filmen blev dog optaget i Nordisk Films studier i Valby.
Artiklen er tilrettet 15. oktober 2018 med en række præciseringer af teksten samt ændring af lokationen i Frederik VII's Gade, der i første omgang angav det forkerte hjørne i mødet med Prinsesse Charlottes Gade.