'Giv os mande-manden tilbage': Britisk verdensstjernes kjole-forside skaber debat

Musiker Harry Styles er iført kjole på det historiske forsidecover af magasinet Vogue.

Popsangeren Harry Styles formår at nedbryde skellet mellem kvinder og mænd, når det kommer til mode, mener ekspert. Nu er Styles på forsiden af modemagasinet Vogue - iført en kjole. (Foto: © Andrew Kelly, (c) Ritzau Scanpix)

Popmusikeren Harry Styles kan synge til både dit knuste hjerte og til dine dansende fødder.

Og så kan han få modeverdenen til at slå kolbøtter.

For første gang i 127 år har den amerikanske udgave af modemagasinet Vogue nemlig en mand alene på forsiden. En mand iført kjole, endda.

Manden i kjolen er ingen ringere end 26-årig Harry Styles. Og dén forside har i den grad skabt debat.

'Giv os mande-manden tilbage!'

Musikerens modestatement i det ikoniske magasin har fået fans til at klappe i hænderne – mens andre kræver "mande-manden" tilbage.

Særligt den 31-årige konservative forfatter Candace Owens er blevet centrum for kritikken af Harry Styles' modevalg:

- Intet samfund kan overleve uden stærke mænd. Østen ved det. I Vesten er det ikke nogen tilfældighed, at der er en stigende feminisering af vores mænd, mens vores børn oplæres i marxismen. Det her er et direkte angreb. Giv os mande-manden tilbage, skriver hun i et tweeet, der i skrivende stund har fået over 33.000 svar.

Nogle af de 33.000 svar til tweetet giver hende ret - mens en stor del i stedet er kritiske og kommer fra både private og kendisser, der tager Harry Styles i forsvar.

- Jeg tror, du har misforstået definitionen af, hvad en mand er. Maskulinitet alene skaber ikke en mand, skriver skuespilleren Elijah Wood.

Han bakkes op af skuespiller og instruktør Zac Braff:

- Hele vores liv har drenge og mænd fået at vide, at vi skulle være mandlige. Livet er kort. Vær, hvad fuck du har lyst til, skriver han på Twitter.

Flere pointerer desuden, at opdelingen af, hvad der defineres som kvinde- eller mandetøj, hele tiden skifter igennem modehistorien:

Som en 'superheltedragt'

Det er ikke første gang, at musikeren bryder barriererne for, hvad der traditionelt set betegnes som kvindetøj og mandetøj. På røde løbere, i musikvideoer og på sin Instagram-profil har Harry Styles længe eksperimenteret med en stil, der kan betegnes som mere flydende end traditionel.

Iført perleørering og sort blondeskjorte indtog Harry Styles sidste år den røde løber til det årlige Met Gala i New York. Ved sin side var den kreative direktør for Gucci - og designer af begges outfits - Alessandro Michele. Det er også Michele, der står bag designet af den kjole, som Styles er iført på forsiden af decemberudgaven af modemagasinet Vogue. (Foto: © Angle Weiss, (c) Ritzau Scanpix)

- Når du fjerner barrieren "der er tøj til mænd, og der er tøj til kvinder", åbner du op for en hel ny arena, du kan lege i. Når jeg shopper i butikker, tager jeg ofte mig selv i at se på kvindetøjet, fordi jeg synes det er fantastisk, forklarer han selv i interviewet til Vogue.

En tendens

En mere flydende tilgang til kønsidentitet er allerede en tendens, der ses i dag, fortæller kønsforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet:

- Vi ser klart en tendens hos nogle unge til, at man ikke længere opfatter kønnet som værende en konstant. "Bare fordi jeg tilfældigvis er født med mandlige kønsorganer, skal det ikke hæmme mig, blokere mig eller betyde, at jeg ikke får lov til at mærke efter, hvordan jeg har lyst til at gebærde mig," er tankegangen, forklarer han.

Sådan så den bare 16-årige Harry Styles ud, da han i 2010 brød igennem med boybandet 'One Direction' i den britiske udgave af X Factor. Fra venstre: Liam Payne, Harry Styles, Niall Horan, Louis Tomlinson og Zayn Malik (Foto: © Unimedia/Shutterstock, (c) Ritzau Scanpix)

Han vil dog ikke gå så vidt som til at kalde det en generel tendens, men:

- Vi ser, at der pludseligt er blevet flere unge, der tager nogle af de her flydende kønsidentitetstræk til sig. Og der er også flere, der synes, det er fedt, selvom de måske ikke selv tør tage springet, forklarer han.

Når en stjerne af Harry Styles' kaliber forstår at inddrage de feminine sider i sin kønsidentitet, er det derfor heller ikke uvæsentligt, mener Kenneth Reinicke.

Det kan endda have stor betydning for den "almindelige" mand. For tendenserne siver ned igennem kulturen og vil gøre det muligt for andre mænd at tage delelementer fra stilen og inddrage i deres egen, pointerer han.

Harry Styles optrådte til Brit Awards tilbage i februar. Her var han iklædt et cremefarvet blondesæt fra Gucci - designet af Alessandro Michele - da han indtog scenen. (Foto: © David Fisher/Shutterstock, (c) Ritzau Scanpix)

- Vi så det i 00'erne med metroseksuelle mænd, hvor stjerner som David Beckham gjorde det legitimt som mand at dvæle ved hår og hudpleje, siger Kenneth Reinicke og fortsætter:

Det har altså en kæmpe betydning, der ikke må undervudreres, når det er verdensstjernerne, der skaber en trend.

- Men ting tager tid, pointerer Kenneth Reinicke dog.

Et fashionabelt forbillede

I koret af folk, der roser Harry Styles for sin tilgang til moden, er også modefotograf, kreativ direktør og tidligere moderedaktør for Euroman Frederik Lentz Andersen:

- Jeg elsker den måde, han har været med til at nedbryde skellet mellem mænd og kvinder.

For selvom vi nok ikke kommer til at se et flertal af mænd, der trækker i kjolen frem for jakkesættet, når de skal til fest, så har særligt yngre generationer forstået at tage et opgør med modens konventioner, mener den 43-årige modemand, der selv er inspireret af den 26-årige popmusikers stil:

- Selv for mig er han et forbillede, fordi han i den grad har været med til at ændre grænserne for, hvilket tøj mænd og kvinder kan bære. I dag kigger jeg selv oftest i dameafdelingen først, hvis jeg skal købe eksempelvis en frakke eller en striktrøje. Fordi pasformen er bedre, frakkerne er længere og silhuetterne flottere, forklarer han.

Iført klassisk jakkesæt fra Gucci kombineret perlekæde og blondekrave på skjorten deltog Harry Styles i Brit Awards 2020 i London tilbage i februar. (Foto: © VICKIE FLORES, (c) Ritzau Scanpix)

Ligesom Harry Styles ynder Frederik Lentz Andersen også at iklæde sig smykker - og også gerne perleørering i det ene øre, som er blevet en del af Styles' mode-signatur.

- Og jeg er altså gift med en kvinde og har tre børn, tilføjer Frederik Lentz Andersen, selvom han egentligt ikke ønsker at blande seksualitet ind i diskussionen om kønsbarrierer i moden, fordi det er en "bedaget" tilgang til kønsdebatten - og moden, mener han.

Han spår at netop brugen af smykkedesigns, der traditionelt set er af en mere feminin karakter, vil være et af de elementer fra Harry Styles' stil, der kunne finde sin vej til den danske mandemode:

- Kjoler og nederdele er nok forbeholdt de få. Men smykker til mænd bliver en ting, som vi kun kommer til at se mere af, mener han.