- Der var engang en lille dreng, der havde en god og tryg opvækst. Men så kom dagen, hvor han skulle starte i skole …
Sådan begynder Claus Henriksens bryllupstale til Henriette Hansen i første afsnit af ’Gift ved første blik’. En tale, som Claus har bygget op som et eventyr. Og en tale, som måske udleverer flere detaljer om Claus selv, end de fleste ville have det rart med. Særligt taget i betragtning, at han først har mødt Henriette og hendes familie tidligere samme dag.
- Det blev en hård tid for den lille dreng, for de andre børn var ikke særlig søde ved ham, fortsætter Claus.
Claus havde ellers en tryg opvækst i dagpleje. Men de andre fra klassen havde gået i børnehave sammen. Derfor var Claus udenfor fra start. At Claus også var lettere overvægtig, gjorde kun ondt værre.
’De sagde, det var mig, der gassede jøderne’
Claus blev mobbet hele sin skolegang. Der var næsten ingen grænser for, hvad han skulle stå model til i skoletiden. Han blev kaldt tyk og grim og fik at vide, at han lugtede. Én bestemt episode hænger særligt fast.
- Vi havde om 2. verdenskrig. Og på et tidspunkt begynder nogle af mine klassekammerater så at sige, at det ikke var Hitler, der gassede jøderne, men at det var mig.
Mobningen fik Claus til at trække sig ind i sig selv. Han kunne ikke lide at gå i skole og søgte i stedet tilflugt i sporten. Han blev en dygtig håndboldspiller og kunne på den måde kompensere lidt for de skader, hans selvværd fik pådraget sig i skoletiden.
Men selv ikke succesoplevelserne fra at spille i Danmarks 2. bedste håndboldrække kunne opveje mobningens effekter på ham. Dårligt selvværd fulgte ham langt ind i voksenlivet.
- Det, der hænger fast, er en følelse af, at du ikke er en skid værd, siger Claus.
- Mobningen har betydet, at jeg har svært ved at knytte mig til andre. Svært ved at stole på, at andre gerne vil mig det godt. At de ikke bare vil tæt på mig, så de kan såre mig.
Henriette: 'Jeg synes, han er mega modig'
Det er måske de færreste, der har lyst til at præsentere deres partner for skeletterne i skabet allerede fra første færd. Men for Claus var det vigtigt at få kortene på bordet. For selvom sårene fra barndommens mobning et langt stykke hen ad vejen er helet, viser de sig stadig en gang imellem.
- Jeg kan godt tænke for meget over, hvad andre synes om mig, og være usikker på, om jeg er god nok. Og hvis jeg er i en meget presset situation, kan jeg reagere uhensigtsmæssigt. Det er vigtigt for mig, at Henriette fra start får at vide, hvorfor jeg agerer, som jeg gør, i sådan nogle situationer, fortæller Claus.
Claus' beslutning om at blotte sig gav umiddelbart pote. Hans nye kones reaktion var i hvert fald ikke til at tage fejl af.
- Jeg synes, at det er mega modigt, at han tør åbne sig op på den måde. Jeg har den største respekt for, at man har nosser nok til det, siger Henriette i første afsnit af Gift ved første blik.
Hør Claus' tale til henriette:
'Voksne er værre mobbere end børn'
Der er ingen tvivl om, at Claus helst ville have været mobningen foruden. Men de senere år har han været særligt opmærksom på at vende sin fortid til noget positivt.
- De sidste par år har jeg reflekteret meget over, hvad min fortid har gjort ved mig. Derfor er jeg meget opmærksom på at være omsorgsfuld og behandle andre med respekt, siger Claus.
Claus' tale var ikke tænkt som en hellig mission. Han skrev den for sin egen og Henriettes skyld. Men han er glad for, at den er kommet med i programmet, for han håber, talen kan være med til at sætte mobning på dagsordenen i de danske stuer.
- Jeg vil ikke have, at folk skal udsættes for det samme som mig. Derfor håber jeg, at jeg kan være et eksempel på, hvad mobning kan gøre ved en person, hvordan det kan påvirke et liv selv mange år efter.
Men Claus er pessimistisk i forhold til at komme mobningen helt til livs.
- Voksne er faktisk værre mobbere end børn. Og det er klart, at når forældrene bagtaler en kollega eller lignende derhjemme, kopierer børnene det. Man skal være opmærksom på mobning og hjælpe dem, der er udsat. Men jeg er bange for, vi aldrig kommer det helt til livs.
Psykolog Mette Smidt: Derfor er Claus så ærlig i sin tale
Mette Smidt er psykolog og parterapeut. Hun er en del af det ekspertpanel, der har matchet parrene. Hun fortæller, at Claus ved at blotte sig så tidligt i relationen signalerer, at han er dedikeret til eksperimentet og til Henriette.
- Det er et modigt valg, for han ved ikke, om Henriette vil kunne håndtere det, eller om hun vil blive overrumplet.
- Claus kunne nemt have overgjort det, men det gør han ikke. I talen er der ingen maleriske beskrivelser. Han løfter bare lige sløret en smule, og siger 'der er noget inde i mig, der har brug for at blive trygt, og det håber jeg, at jeg blive sammen med dig'. Dermed lægger Claus bevidst sit sårbare hjerte i hænderne på Henriette, og udtrykker omsorg og tillid.