Gasolin-medlem efter Kim Larsens død: Det slog benene væk under mig

Franz Beckerlee er en af de få, der har været helt tæt på Kim Larsen. Han ærgrer sig over, at de to ikke fik talt sammen inden Kim Larsens død.

(Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN, (c) Ritzau Scanpix)

Det er ikke mange mennesker, der kan prale af at have været helt tæt med et af Danmarks allerstørste musikikoner, nemlig Kim Larsen.

Men tidligere Gasolin-medlem, Franz Beckerlee, er et af dem.

Og selvom han, da Kim Larsen døde, ikke havde talt med den folkekære sanger i omkring tre årtier, så har Kim Larsen betydet utroligt meget for ham.

- Det slog benene væk under mig, da jeg fik det at vide. Jeg var taget til Paris, havde lejet et atelier og malede på livet løs, og pludselig, så kom den besked, fortæller Franz Beckerlee i DRs show 'Året, der gik'.

- Jeg vadede rundt i Paris i to dage og håbede på, at trafikstøjen kunne overdøve alle mine tanker. Men det kunne den ikke. Det var en ordentlig én at komme igennem, siger han.

Se klippet fra programmet 'Året, der gik', hvor Kim Larsen hyldes her:

Forskellige musiske baggrunde

Franz Beckerlee, der i dag er 76 år, kendte Kim Larsen i sine unge dage, da de to begge var en del af rockgruppen Gasolin.

De ni år, bandet eksisterede, var langt fra nogle rolige år, og det var især mellem Franz Beckerlee og Kim Larsen, det kunne slå gnister.

De to kom fra helt forskellige musikalske baggrunde, og derfor var de langtfra enige om alting.

- Vi var meget forskellige i opfattelsen af musikken. Og det er ikke så underligt. Jeg kom fra en baggrund med moderne jazzmusik, og Kim kom med højskolesangbogen under armen, fortæller Franz Beckerlee.

Franz Beckerlee, da han gæstede 'Året, der gik'. (© DR)

- Det må jo give nogle slag, hvad det så også gjorde, men resultatet lever jo stadigvæk - uanset hvad, vi synes om det, siger han.

Han ville ønske, at de to havde talt sammen igen, inden Kim Larsens død. Men det kom som et chok, at Kim Larsen pludselig ikke var mere, siger han.

- Hans talsmand vidste jo godt, hvor galt, det var fat, men det måtte han ikke sige til nogen. Vi spurgte jo, hvordan det gik med Kim, men så fik vi en sludder for en sladder. Så da det lige pludselig skete, var det en kæmpe overraskelse, siger han.

Gasolin ses her i 1976. Gruppen eksisterede fra 1969-1978. Fra venstre er det Søren Berlev, Kim Larsen, Franz Beckerlee og Willi Jønsson. (Foto: © Pierre Sales, (c) Ritzau Scanpix)

Han svarede kun på brev

Så uden han vidste af det, var det pludselig for sent for Franz Beckerlee at tage kontakt til sin gamle ven. Noget, han gerne ville, selvom de stort set ikke havde talt sammen i 30 år.

- Det var ikke fordi, vi var uvenner eller noget. Men Kim, han levede i 1950'erne. Han hadede computere og mobiltelefoner, så man kunne ikke ringe til ham, og man kunne ikke sms'e eller maile, siger han.

- Men man kunne skrive et brev, og så svarede han på brev. Det var rent 1950'er. Men hvis jeg skulle have en dialog i gang, så skulle jeg skrive et brev på 11 sider eller sådan noget, og det orkede jeg nok ikke lige, lyder det fra Franz Beckerlee.

Men hvis de to havde mødtes igen, ville det have været på et helt andet grundlag end i Gasolin-tiden, siger han.

- Så kunne vi ligesom have snakket om, hvordan det var gået sidenhen med det ene og det andet og nu, hvor vi ikke havde et fælles projekt, så kunne vi måske mere mødes på midten. Det var lidt sværere dengang.

Gasolin mødtes igen for en kort bemærkning til premieren på dokumentarfilmen om bandet i Imperial i København i 2006. Fra venstre Wili Jønsson, Kim Larsen, Franz Beckerlee og Søren Berlev. (Foto: © Anders Kristensen, (c) Ritzau Scanpix)

For overvældende for Kim Larsen

Der gik seks dage, før Franz Beckerlee vendte hjem fra sin tur til Frankrig og så, hvordan Danmark og danskerne reagerede på Kim Larsens død.

- Jeg synes blandt andet, det var helt fantastisk og utroligt flot med den spontane reaktion fra folk, der pludselig etablerede det der kæmpe optog for ham, siger han.

- Alle dem, der fik stukket en mikrofon op i hovedet, de kunne jo fortælle, hvilket forhold, de havde til Kim, og hvad, hans musik havde betydet for dem. Det, synes jeg, var rigtig flot

Og selvom det er utopisk at forestille sig, at Kim Larsen selv kunne have oplevet det, så tror Franz Beckerlee dog ikke, Kim Larsen ville have syntes om det.

- Det ville være for overvældende for ham. Sådan noget var ikke rigtigt ham.

Gasolin i gruppens storhedstid i 1970'erne. Fra venstre Kim Larsen, Søren Berlev (siddende), Franz Beckerlee og Willi Jønsson. (Foto: © Allan Moe, (c) Ritzau Scanpix)