Streaming-gigant presses fra flere sider: 'De er ved at blive rystet godt og grundigt'

Streamingtjenesten Twitch oplever en decideret flugt, men er klar med flere tiltag for at stoppe blødningen.

Det ultrapopulære 'Fortnite' er stadig et af de mest sete spil på streaming-platformen Twitch. (© Epic Games)

En af verdens største streaming-platforme, Twitch, oplever massive udfordringer og modgang.

Flere af de største gamere og streamere har forladt spilplatformen til fordel for eksklusive aftaler med konkurrenterne. Blandt dem Tyler 'Ninja' Blevins og Michael 'Shroud' Grzesiek, som er skiftet til Microsofts livestreamplatform, Mixer.

Twitch svarer igen med flere nye tiltag, som skal holde på seerne. De er begyndt at tilbyde kontrakter til deres største profiler, og samtidig tester de et nyt tilbud, hvor streamere kan se indhold fra Prime Video sammen med deres seere.

- Twitch er naturligvis bekymrede, mener chefredaktør hos GameReactor.dk, Magnus Groth-Andersen.

På seriemarkedet er konkurrencen det seneste år blevet skærpet med nye tjenester som Disney+ og Apple TV+, og det er det samme, der sker, når det handler om streaming af gaming.

- Mange af de afkroge i mediebranchen, hvor én virksomhed havde monopol, er ved at blive rystet godt og grundigt. Sådan som medier fungerer, så er det ofte populariseringen af en ny teknologi, der gør, at én virksomhed eller platform får et jerngreb om et bestemt marked, ligesom verdens største spilplatform Steam har gjort med PC-distributionsmarkedet, forklarer chefredaktør hos GameReactor.dk, Magnus Groth-Andersen og fortsætter:

- Men som teknologien og adgangen til den bliver mere udbredt, ja, så er det bare et spørgsmål om tid før konkurrencen bliver hårdere og bredere.

Startede med Big Brother som inspiration

Twitch har rødder helt tilbage i 2005, hvor Justin Kan skabte Justin.tv, som det hed dengang.

Kan var inspireret af reality-shows som 'Big Brother', hvor man følger deltagerne 24 timer i døgnet. Med sin nye platform livestreamede han sit eget liv døgnet rundt, og senere gjorde han det muligt for brugere at gøre det samme.

Streaming-platformen Twitch blev skabt i 2011 og blev i 2014 solgt til internetgiganten Amazon for over 900 millioner dollars. (Foto: © Chesnot, 2019 Chesnot)

Men det var ikke simpelt at sætte en livestream op. Det krævede særligt udstyr og software, og det var ikke alle og enhver, som kunne gennemføre den komplicerede opgave, det var at sætte en streamingkanal op.

Kan hyrede derfor en ekspert, som kunne hjælpe brugerne, og efterspørgslen var stor fra blandt andet gamere. Mange ivrige gamere fandt vej til platformen, som i 2011 fik navnet Twitch.tv. Det var dette år, hvor mange gamere for alvor begyndte at livestreame, blandt andre Ninja som i dag er den absolut største streamer.

En af de største danske streamere, Christian 'Kregme' Malmgren, kan godt huske sin egen start på Twitch, og hvordan han måtte kæmpe for at opnå status som 'Twitch Partner', en titel forbeholdt de største streamere, hvortil en række fordele følger.

- Dengang ville Twitch gerne have, at man lå på et gennemsnit af 120+ seere, hvilket ikke var nemt at opnå, fortæller Christian 'Kregme' Malmgren. For hvis man som ham streamer på dansk, så er der langt færre seere at lave indhold til, end hvis man for eksempel streamer på engelsk, som langt flere taler på verdensplan.

Den danske gamer og streamer, Christian 'Kregme' Malmgren, har sagt sit almindelige fuldstidsarbejde op, for at satse på streaming-karrieren.

- Jeg havde et fuldtidsarbejde om natten, og hver morgen når jeg kom hjem, så streamede jeg 3-4-5 timer, alt efter hvor godt gang i kanalen der var. Herefter sov jeg 5-6-7 timer, tog på arbejde igen, og så gentog det hele sig næste dag. Dette stod på indtil oktober i 2017, hvor jeg endelig tog springet. Jeg sagde mit job op og gik fuldtid på at hygge mig på streamen. Det tog mig altså over to år med et fuldtidsjob, plus noget der ligner fuldtids-tider på streamen, siger Christian 'Kregme' Malmgren, som i dag lever af at være aktiv på Twitch.

Twitch er blevet nemmere, og betydeligt større

I dag er det langt mere simpelt at lave sin egen Twitch kanal.

Det kræver blot det rette udstyr og noget software, som i dag er let tilgængeligt, så er man godt på vej. Og der er rigtig mange, som gerne vil være streamere.

I gennemsnit er der konstant over 54.000 kanaler, som er live, og antallet af seere er mange gange større. Meget af det skyldes, at nogle af de store streamere kan leve af indtægterne fra deres kanal.

Twitch har mange store personligheder. Her er ses gameren Dr DisRespect, der bliver interviewet til et Twitch-event i 2018 i Los Angeles, Californien. (Foto: © Michael Tullberg, 2018 Michael Tullberg)

Magnus Groth-Andersen, lægger vægt på, at Twitch har været selvbevidst og god til at få aftaler i hus.

- Twitch har primært været dygtige til at holde øje med deres platform og kigget nærmere på hvilke skabere, der er brudt igennem i mainstreamen, og derefter har de sikret mere direkte samarbejder med disse efterfølgende, siger han, og fortsætter:

- Desuden har de indgået stærke partnerskaber med esportsturneringer, arrangører og andre organisationer, der står for at afvikle nogle af spilbranchens helt store begivenheder. De er gået benhårdt efter YouTube-rollen, hvor når man tænker livestreams, så tænker man Twitch. Det er smart.

Begynder at kunne mærke konkurrencen

Men selvom Twitch er en gigant på livestreaming-markedet, så har andre platforme meldt deres ankomst.

Særligt Mixer, som ejes af Microsoft, har givet udtryk for, at de vil have en bid af kagen. Det har skabt røre i streamer-miljøet, at nogle af de helt store streamere har valgt at skrive under på en kontrakt, som betyder, at de vil livestreame eksklusivt til Mixers platform. Det betyder også, at Mixer har bragt noget nyt ind i livestream: Eksklusivitet. YouTube har også meldt sig på banen og blandt andet købt streaming-rettigheder til nogle af de mest populære spil.

- Jeg tror helt sikkert, at eksklusivitet er afgørende for enhver platform at have indholdsmæssige pejlemærker. Ligesom på eksempelvis YouTube eller sågar PlayStation, så er det vigtigt at have "eksklusive tilbud", som brugerne flokkes om, og som kan inspirere enhver seer med en content creator i maven til at gøre det samme, siger chefredaktør Magnus Groth-Andersen.

- Det er uden tvivl pengene værd at have store streamere på kontrakt, hvis de har statistik, der viser, at energien omkring selve platformen forøges.

Dog skal det også på sigt kunne betale sig for en streamer at foretage et skift af platform.

Streameren Shroud, der skiftede fra Twitch til Mixer, har faktisk mistet enormt mange af sine seere, hvilket kunne tyde på, at det ikke er så nemt at få sine følgere med på nye platforme, selvom han var meget begejstret på Twitter efter sit skifte sidste år.

Så spørgsmålet er også, om det er streameren eller platformen, som seerne flokkes om. Rundt omkring gisnes der nu om, hvorvidt Shroud vælger at gå tilbage til Twitch, når kontrakten med Mixer er udløbet - og i så fald, hvilken velkomst han så vil få på Twitch.

Dog er Shroud dog næppe synderligt mærket, i hvert fald hvis man spørger Christian 'Kregme' Malmgren.

- Jeg tror egentlig, at Shroud var klar over, at han ville miste seere, da han flyttede til Mixer. Det er aldrig muligt at flytte alle viewers med over på en ny platform. Dog tror jeg også, at Shroud griner hele vejen til banken, da han stadig sidder med et flot antal viewers, og nok et stort plus på bankkontoen fra sin aftale med Mixer, så jeg tror ikke at han har yderligere problemer med at sove om natten, lyder det fra en smilende Christian 'Kregme' Malmgren.

En positiv fremtid, med forbehold

Trods den øgede konkurrence fra Mixer og YouTube, mener eksperterne, at Twitch nok skal komme ud på den anden side - hvis de har hovedet med sig.

- Der er rigtig mange nye streamere, som forsøger sig i denne verden, og det er helt fint - jo flere jo bedre. Jeg kan mærke, at virksomheder har fået øjnene mere og mere op for streamere, og deres værdi det seneste år, så det er rigtig positivt, siger Christian 'Kregme' Malmgren.

Magnus Groth Andersen understreger, at Twitch dog også skal være varsomme og tage konkurrencen alvorligt.

- De skal måske først og fremmest udbrede integrationen af deres platform og gøre det endnu lettere for helt nye streamere at kunne sætte gang i en potentiel karriere, eller bare nyde udsendelser fra deres favorit streamere. Desuden skal de forsøge at holde fast i de folk, der lige nu rykker over til Mixer. De kan ikke mærke det på tallene lige nu, men det vil de kunne snart.