Spilchef træder tilbage efter anklager om chikane: 'Vi bliver ved med at efterforske'

Sagen fra Ubisoft kommer i kølvandet på flere andre MeToo-historier i gamingbranchen.

Maxime Beland har blandt andet arbejdet på Ubisoft-spilserierne 'Splinter Cell', 'Assassin's Creed' og 'Rainbow Six'. Før det har han også været ansat hos Epic Games. (© Ubisoft)

Spilgiganten Ubisoft er blevet ramt af endnu en møgsag.

Mandag undskyldte det franske spilfirma for den omfattende sexchikane, som nogle af firmaets ansatte bliver udsat for, og nu er det kommet frem, at én af firmaets vicepræsidenter Maxime Beland træder tilbage.

Det sker efter beskyldninger om, at han - blandt andet - har taget kvælertag på en kvindelig ansat til en fest.

"Vicepræsident Maxime Beland er fratrådt sin stilling hos Ubisoft med øjeblikkelig virkning. På trods af hans opsigelse bliver vi ved med at efterforske de beskyldninger, der er rejst mod ham", lyder det ifølge PC Gamer i en udtalelse fra spilgiganten, hvori man altså bekræfter hans afgang.

Beland har blandt andet arbejdet på Ubisoft-spilserierne 'Splinter Cell', 'Assassin's Creed' og 'Rainbow Six' og er, udover beskyldningen om kvælertag, også blevet beskyldt for upassende adfærd på arbejdspladsen af flere medarbejdere, hvoraf nogle har delt deres oplevelser på Twitter.

Ubisoft står blandt andet bag 'Assassin's Creed: Odyssey', som er et af de spil, som Google har brugt til at fremvise deres teknologi.

Ifølge undersøgelsen har mere end 100 ansatte ved Ubisofts Toronto-afdeling sendt et brev til spilstudiets ledelse den 26. juni. Heri udtrykker de "dyb bekymring omkring den vedvarende chikanering", samt at det er umuligt at føle sig sikker, når man går på arbejde. I det åbne brev bliver Beland ikke nævnt ved navn.

Ubisofts administrende direktør, Yves Guillemot, har i kølvandet på brevet udsendt en offentlig udtalelse, hvori han lover at foretage dybtgående ændringer på alle niveauer i organisationen.

Herudover er en anden vicepræsident i Ubisoft, Tommy Francois, blevet tvunget på orlov i en anden sag, mens en unavngiven medarbejder i Ubisofts Toronto-afdeling er blevet fyret for upassende opførsel.

Der foregår i øjeblikket også andre undersøgelser hos Ubisoft, meddeler firmaet. De går dog ikke i detaljer med, hvem de undersøgelser drejer sig om, eller hvad de omhandler.

Ubisoft er ikke alene

Ubisoft, der står bag nogle af verdens største spiltitler som 'Assassin's Creed', 'Far Cry' og 'Splinter Cell', er dog ikke det eneste spilfirma, der den seneste tid har været i mediernes søgelys for problematiske forhold på arbejdspladsen. Samtidig har der også været flere historier om overgreb og chikane blandt selve gamerne.

Senest har Nintendos 'Super Smash Bros.'-spil været ramt af historier om, at der bliver sendt upassende beskeder med seksuelt indhold mellem professionelle spillere samt at ældre spillere har haft seksuelle forhold med mindreårige. Det skriver BBC.

- Vi vil gerne gøre det klart, at vi fordømmer alle former for vold, chikane og udnyttelse mod enhver, og at vi står på ofrenes side, lyder det ifølge BBC fra Nintendo.

Herudover er en af de større spilturninger, EVO Online, blevet aflyst, da turneringens præsident er blevet beskyldt for upassende opførsel overfor mindeårige turneringsdeltagere.

Emil Hammar, der har skrevet ph.d. om produktionsforholdene bag computerspil, har tidligere udtalt til dr.dk, at der er "et stort, systematisk problem i forhold til diskrimination og sexchikane på tværs af branchen".

- Industrien er indrettet på en måde, hvor det er meget nemt for folk at chikanere hinanden. Mange ansatte i de store firmaer underskriver kontrakter med meget strenge krav i forhold til tavshedspligt, har han tidligere sagt til dr.dk.

- Der er mange, der nærmest har mundkurv på, og det gør, at industrien er meget hemmelighedsfuld omkring, hvad der egentlig foregår.