Spil fyldt med fejl gik viralt og blev en kæmpe succes: 'Det blev starten på en megatrend'

'PlayerUnkown's Battlegrounds' blev startskuddet på det fænomen, der hærger spilbranchen lige nu.

'PlayerUnknown's Battelgrounds' blev startskuddet til den populære Battle Royale-genre, der ses overalt i spilbranchen i disse år. (© PUBG Corporation)

Du sidder i et fly.

Flyet er over havet, men i horisonten kan du ane en ø.

Det er dog ikke en tropisk ø med palmer, kokosnødder og lækre drinks.

Nej, det er en forladt ø med ruiner fra noget, der kunne ligne sovjetisk byggeri under den kolde krig. Med dig i flyet sidder 99 andre, der en ad gangen springer ud over øen med faldskærm.

Du lander, men du har ingenting på dig. Det samme gør sig gældende for de tre andre personer, der er landet samme sted som dig.

Nu er det et kapløb om at ransage forladte huse, ruiner eller skure for at finde noget at kæmpe eller forsvare sig med. For i sidste ende har alle spillere det samme mål – at være den sidste overlevende tilbage på øen.

Sådan kan starten på spillet 'PlayerUnkown's Battlegrounds' beskrives. Et spil, der med sit lidt lange og uortodokse navn har været med til at definere den seneste megatrend i spilverdenen – Battle Royale-spil, hvor man spiller op til hundredvis af spillere på den samme bane.

Det siger Rune Kristian Lundedal Nielsen, der er professor i spilpsykologi på IT-Universitetet i København.

- Battle Royale-genren er den seneste megatrend i spilindustrien. Det er tydeligt, når vi ser på den succes, som både 'Fortnite' og 'PlayerUnkown's Battlegrounds' har haft, siger han og fortsætter:

- 'PlayerUnkown's Battlegrounds' var spillet, der for alvor søsatte Battle Royale-genren og gik viralt.

Udgivelse fyldt med fejl

'PlayerUnkown's Battlegrounds' – der i en mere populær forkortelse bliver kaldt 'PUBG' – så dagens lys i marts 2017, da det udkom som dét, der bliver kaldt early acces.

'PlayerUnkown's Battleground' blev udgivet som computerspil i 2017. Siden er der kommet versioner til både Xbox One, PlayStation 4 og i en mobilversion. (© PUBG Corporation/via igdb.com)

Early acces betyder, at spillet ikke endegyldigt er færdigt, men at spillere stadig kan prøve spillet, selvom der kan være fejl i det. Tanken er, at spillere kan opdage fejl i spillet, som de kan rapportere videre til spiludvikleren, der kan rette fejlene med opdateringer. En arbejdsmodel, der faktisk har sin egen charme.

- Jeg tror, at spillere har vænnet sig til, at spil bliver udgivet som ufærdige produkter. Det tiltaler rigtig mange mennesker, at man nærmest kan se håndværket. Der er også en charme og autencitet i at se en dogmefilm optaget på et privat videokamera fremfor en stor, færdigpoleret blockbuster-film, fortæller Rune Kristian Lundedal Nielsen.

Og der var masser af fejl i 'PUBG'.

Spillerne kunne eksempelvis opleve pludselig at falde igennem en solid bro af beton, sprænge i luften ved at røre en lille sten, eller at spillet pludselig slukkede uden nogen grund.

Men trods de mange fejl blev spillet en succes.

'PUBG' slog spilplatformen Steams rekord for antal aktive i spillet på samme tid. Med over 1,3 millioner aktive spillere slog det spillet 'Dota 2', der havde den tidligere rekord. Det gjorde 'PUBG' allerede i september samme år, blot seks måneder efter det var udkommet som early access.

Spillerne flokkedes til den nye spiltitel på trods af de mange fejl.

Arealet - og dermed gemmestederne - spillerne kan bevæge sig på, svinder med tiden mere og mere ind, jo længere i spillet man kommer. På den måde sikres fremdrift i spillet, hvor de tilbageværende spillere tvinges til at mødes. (© PUBG Corporation/via igdb.com)

Startede som en modificering

Navnet 'Battle Royale' udspringer af den japanske bog - og senere filmatisering - af samme navn. Den morbide historie handler om en japansk gymnasieklasse, der i forbindelse med et nationalt tv-gameshow bliver ført ud på en øde ø, hvor de skal kæmpe til døden. Kun den sidste overlevende får lov til at komme væk fra øen.

I vestlig og moderne popkultur udkom 'The Hunger Games'-bøgerne, der formentlig har ladet sig inspirere af den japanske kulthistorie. 'The Hunger Games' voksede for alvor i popularitet med filmudgivelsen i 2012, og det var også her, at de første spadestik til Battle Royale-genren i spilindustrien blev taget.

Det var dog ikke selvstændige spil, der blev lavet efter Battle Royale-skabelonen. I starten var det dét, man i spilverdenen kalder 'mods'. Mods står for modifications og betyder i spilverdenen, at private spillere kan lave om på et allerede færdigt spil. Det kan være, at spillere laver sine egne figurer, deres egen verden eller deres helt egen spiltype – som et spil i et spil.

- Det var, efter 'The Hunger Games'-filmene udkom, at vi begyndte at se de første mods i andre populære spil som 'DayZ', 'Minecraft' eller 'Arma 2'. Mods'ne blev enormt populære, og der blev derved opbygget en fanskare af genren, fortæller Rune Kristian Lundedal Nielsen.

Mange kender måske 'Counter-Strike' som et selvstændigt spil, men det startede faktisk som en modificeret udgave af et andet spil. (© Hidden Path Entertainment & Valve Corporation/via igdb.com)

Et klassisk eksempel på en mod, der blev så populær, at det efterfølgende blev til et selvstændigt spil, var dengang nogle ildsjæle i 1999 lavede en mod til spillet 'Half-Life', som de kaldte 'Counter-Strike'. Modden blev så populær, at spillet blev lavet til et selvstændigt spil og nu - over 20 år senere - er 'Counter-Strike' én af de mest kendte spilserier.

Det samme skete for Battle Royale-genren.

En af de privatpersoner, der lavede de mest populære Battle Royale-mods i spillene 'DayZ' og 'Arma 2' var ireren Brendan Greene, og han skulle vise sig at blive en af de vigtigste personer indenfor den i dag populære spilgenre.

Fra designer til spiludvikler

Brendan Greene arbejdede i første omgang som webdesigner og fotograf, men hans passion for computerspil skulle vise sig at ændre hele industrien.

- Brendan Greene var virkelig vigtig i forhold til Battle Royale-genren. Han var stor fan af spillet 'DayZ', der minder lidt om Battle Royale-spil. Den store forskel er, at der ikke er runder i 'DayZ', og at den verden, man spiller i, derfor er permanent. Han lavede en rundebaseret mod, hvor spillere blev smidt ud af et fly uden våben eller udstyr. Det er tættere på det, vi kender fra 'Battle Royale' og 'The Hunger Games'-historien, fortæller Rune Kristian Lundedal Nielsen.

Under aliasset 'PlayerUnknown' lavede Brendan Greene mods i forskellige spil, hvorefter han fik kendte gamere til at spille sin mod på deres streams.

'PlayerUnkown's Battleground' har fået ros fra spilkritikere for spillets evne til at tiltale spillere på alle niveauer, og at det nemt kunne spilles igen og igen uden at blive kedeligt. (© PUBG Corporation/via igbd.com)

Efter at have arbejdet på sine mods i nogle år blev han kontaktet af direktøren for spilfirmaet Daybreak Game Company, John Smedley. De ville have hans hjælp til at lave et selvstændigt Battle Royale-spil. Spillet endte med at hedde 'H1Z1: King of the Kill', og var det første selvstændige Battle Royale-spil i verden.

Men Brendan Greene var ikke tilfreds.

- Han har selv udtalt, at det var en fejl fra studiets side ikke at stole på ham. De brugte ham kun som konsulent og ikke som udvikleren af spillet. Det ville svare til, hvis du mødte en ung Lars Von Trier og spurgte, om han ville være konsulent på en film. Resultatet ville nok blive et andet, hvis han selv kunne bestemme, fortæller Rune Kristian Lundedal Nielsen.

Men der gik ikke mange måneder, før Brendan 'PlayerUnknown' Greene blev kontaktet af det koreanske spilfirma Bluehole. De tilbød ham frihed til at lave det Battle Royale-spil, som han altid havde drømt om at lave. En frihed, der ikke kan undgås at ses i titlen på det færdige produkt: 'PlayerUnknown's Battlegrounds'.

En historie-generator

Grundlæggende handler Battle Royale-genren om at være den sidste overlevende, så man kan både vinde banen ved at skyde så mange som muligt og være sidste overlevende, eller man kan spille mere passivt og gemme sig, til der er få overlevende tilbage. Taktikken bestemmer spilleren selv.

Som spiller af 'PlayerUnkown's Battleground' kan du spille alene, som en duo eller på hold af op til fire personer. Man kan både vinde alene og som det sidste tilbageværende hold. (© PUBG Corporation/via igdb.com)

Og netop den konstruktion af spilgenren er også en af forklaringerne på genrens succes.

- Brendan Greene kaldte selv spillet for en historiegenerator. Selvom spillet i sig selv ikke har en historie, blomstrer der nye historier op i hver runde, som man kan fortælle til sine venner, familie eller kollegaer. Genren handler om narrativer, venskaber og sociale bånd mellem spillerne. Hvert spil har en ny historie, og når flere spillere spiller sammen, føles det nærmest som om, at de er krigskammerater, fortæller Rune Kristian Lundedal Nielsen.

Computerspilforskeren peger desuden på, at de gode historier hænger sammen med, at spillerne var så tilgivende over for spillets mange fejl.

- Det svarer til, hvis der er noget, der går galt på en fisketur. Det er måske irriterende i øjeblikket, men bagefter er det en sjov historie, fortæller han.

'PUBG's succes var svær at overse med den massive mængde af spillere, der strømmede til. Og det blev heller ikke overset i resten af spilbranchen.

I september 2017 udkom det Battle Royale-spil, der skulle vise sig at være den største konkurrent til 'PUBG': 'Fortnite'. Oprindeligt var 'Fortnite' et zombie-spil, hvor spillerne skulle bygge en fæstning og nedkæmpe horder af zombier. Men efter 'PUBG's udgivelse udviklede 'Fortnite'-skaberne, Epic Games, deres egen version af et Battle Royale-spil, der også skulle vise sig at være en kæmpe succes med mange millioner spillere.

'Fortnite' er blevet ultra populært de seneste år - ikke bare for konkurrencen eller udfordringen i spillets skyld, men også på grund af de populære danse, som kendetegner spillets figurer. Den populære dans kaldet 'The Floss', hvor man svinger armene fra side til side om hofterne, er blandt andet blevet et selvstændigt hit blandt mange børn og teenagere. (© Epic Games/via igdb.com)

- Da 'Fortnite' udkommer, springer det i luften på en helt anden måde end 'PUBG'. 'Fortnite' er gratis og kan spilles på alle platforme, og spillet bliver et kulturelt fænomen, som bliver større end selve computerspillet, fortæller Rune Kristian Lundedal Nielsen.

- Det er tydeligt, når man ser sportsstjerner danse 'Fortnite'-danse og danseskoler tilbyde kurser i 'Fortnite'-danse. Så kan man ikke sige andet, end at spillet er "sprunget i luften" på en helt vild måde.

Det er dog ikke kun 'Fortnite' og 'PUBG', der er kommet med deres bud på et Battle Royale-spil.

Andre allerede store, etablerede spilserier som 'Battlefield', 'Counter-Strike' og 'Call of Duty' har også lavet Battle Royale-versioner. Derfor regner Rune Kristian Lundedal Nielsen også med, at genren er kommet for at blive.

- Jeg tror, Battle Royale bliver ved med at være en etableret genre, men interessen kommer til at falde på et tidspunkt. Så kommer der noget nyt, der bliver populært, fortæller han.