Nye computerspil dropper kvinder i hovedrollen: 'De vil ikke støde publikum fra sig'

Spiludviklerne tør ikke udfordre deres kernepublikum, mener ekspert.

Selvom der findes flere populære kvindelige hovedkarakterer i computerspil, er andelen af dem gået tilbage i de senere år. (© Guerrilla Games/Sqaure Enix)

Der er færre kvindelige hovedkarakterer i computerspil i dag, end der var for bare få år siden.

Det viser en ny undersøgelse som Wired har offentliggjort.

Blot fem procent af spil, der blev fremvist i sidste uge ved E3, verdens største spilmesse, havde en kvindelig karakter i hovedrollen.

Og det er en tilbagegang fra de sidste to år, hvor udviklingen ellers er gået frem og andelen af spil med kvindelige hovedkarakterer i 2017 lå på syv procent og i 2018 lå på otte procent.

- Spiludviklere kan godt have en tendens til at være lidt forsigtige med at udfordre deres kernepublikum, fordi de ikke vil risikere at støde dem fra sig ved at lave alt for meget om på den måde, spil ser ud, siger Ida Jørgensen, der er ph.d.-studerende ved center for computerspilsforskning på IT-Universitetet.

Med udgangspunkt i de større spilstudiers årlige pressemøder ved E3, har Wired lavet en statistik over fordelingen af hovedkarakterer i spil i forhold til køn, som du kan se her:

Men selvom spilstudierne som nævnt kan være mindre risikovillige i forhold til at udfordre deres publikum, så mener Ida Jørgensen faktisk, at de i højere grad burde, fordi virkeligheden egentlig forholder sig anderledes, end man tror.

- Jeg tror egentlig, størstedelen af de mandlige spillere er ligeglade med kønnet på karaktererne. Men der er en lille højtråbende gruppe, som råber op om censur og politisk korrekthed, hvis man rokker for meget ved deres opfattelse af, hvad spil skal være, siger Ida Jørgensen.

Aloy er hovedkarakter i ’Horizon: Zero Dawn’ og er i spilkredse anset som en af de mest sammensatte og veludførte kvindelige karakterer i nyere tid. (© Sony Interactive Entertainment/Guerrilla Games)

Det er ikke nok med frit valg mellem køn

Det er naturligvis værd at bemærke, at andelen af spil, hvor man selv kan vælge, om man vil spille som mand eller kvinde er steget fra 46 procent til 66 procent i samme periode.

Men det er ikke nok, hvis man spørger Ida Katrine, der mener, at valgfriheden umuliggør de forandringer, et rent kvindebåret spil kunne medføre.

- Hvis man ønsker at inkludere flere kvinder i spil, fordi det byder på andre former for fortællinger, så ændrer det ikke så meget, hvis man kan vælge mellem at være både mand og kvinde. Hvis karakteren kan og vil og gør det samme, uanset hvilket køn man vælger, så udfordrer man jo ikke rigtig noget, siger hun.

I 'Hellblade: Senua’s Sacrifice' kæmper Senus sig igennem sit eget mørke sind fuld af dæmoner og onde stemmer. (© Ninja Theory)

Statistikken fra Wired viser også, at andelen af kvindelige talere ved E3 ligger markant lavere end andelen af mandlige talere.

Ved dette års netop overståede E3 var 79 procent af talerne mænd, mens kun 21 procent af talerne var kvinder.

Ida Jørgensen mener, det er et klart udtryk for den udfordring, som kvinder generelt står overfor, hvis de vil kravle til tops i spilbranchen.

- Det viser, at det er svært for kvinder at komme op i de magtfulde og høje positioner. Og det er jo problematisk, hvis man er kvinde og gerne vil gøre karriere dér, siger hun.

Ida Jørgensen mener dog ikke, at det er de manglende kvinder i branchen, der er årsag til underrepræsentationen af kvindelige hovedkarakterer i spil.

- Der er mange, der har en idé om, at hvis bare der kvinder eller LGBT-personer i spilindustrien, så vil det automatisk føre til flere kvindelige karakterer eller LGBT-karakterer. Men det tror jeg ikke nødvendigvis på. Baggrunden for, hvilke karakterer man udvikler, er af helt andre og kommercielle årsager.