'Dét spil bør ikke være tilladt': Prins Harry vil forbyde populært computerspil

Dansk spilekspert kalder prinsens forslag for 'fuldstændig urealistisk'.

Der bliver ikke taget godt imod prins Harrys forslag om at forbyde 'Fortnite' hos psykolog og adjunkt Rune Kristian Lundedal Nielsen. (© Scanpix / Epic Games)

Det skal være forbudt at spille 'Fortnite'.

Sådan lød den opsigtsvækkende melding fra Storbritanniens prins Harry, da han onsdag talte i forbindelse med et besøg hos YMCA-foreningen i London, der handlede om mental sundhed.

- Dét spil bør ikke være tilladt [...] Det er skabt til at skabe afhængighed; en afhængighed, der får dig til at blive siddende foran computeren så længe som muligt. Det er så uansvarligt, lød det blandt andet fra prinsen til arrangementet, skriver CBS News.

Prins Harry kaldte ved samme lejlighed sociale medier for 'mere afhængighedsskabende end alkohol og stoffer'.

Rune Kristian Lundedal Nielsen, der er psykolog og adjunkt på IT-Universitetet i København, har dog ikke meget til overs for prinsens udtalelser.

- Det virker ikke, som om han taler ud fra forskning på området, når han udtaler sig. For vi har simpelthen ikke noget godt videnskabeligt belæg for de påstande, han fremfører, siger Rune Kristian Lundedal Nielsen.

- Det er fuldstændig urealistisk at ville forbyde 'Fortnite', og så er det også en totalt forenklet løsning på en meget kompleks problematik.

'Fornite' kom på gaden i 2017, er gratis at downloade og spilles i dag af omkring 200 millioner gamere verden over. (© Epic Games)

Gaming er ikke nødvendigvis negativt

Han understreger, at der ikke findes forskning, der viser, at gaming nødvendigvis har en negativ indflydelse.

- De bedste studier viser, at det er under én procent af befolkningen, der har et problematisk forhold til gaming. Og det er typisk folk, der i forvejen døjer med andre problematikker - som for eksempel ensomhed eller manglende autonomi i eget liv, siger Rune Kristian Lundedal Nielsen.

I forbindelse med besøget hos YMCA overværende prins Harry også en ballettime for 4-6-årige. (Foto: © adrian dennis, Scanpix)

Rune Kristian Lundedal Nielsen forklarer, at det er ganske normalt, at folk får panikreaktioner på ny teknologi, men at det som regel går hurtigt over igen.

- Før man var bekymret for 'Fortnite', var man bekymret for 'League of Legends' og 'World of Warcraft'. Og før det har man også været bekymret for fjernsyn og telefoner.

- Men hvis det er fordi, prins Harry bare ikke bryder sig om, hvordan samfundet ændrer sig i samspil med teknologien, så er han jo i sin gode ret til den holdning, siger Rune Kristian Lundedal Nielsen, der tror, at prins Harry 'nok bare har læst, hvad man ellers kan læse i medierne'.

- Der er jo jævnligt folk, der udtaler, at det er ligeså slemt at spille computerspil som at tage stoffer.

Prinsen stigmatiserer gamere

Rune Kristian Lundedal Nielsen understreger, at det er positivt, at prinsen gerne vil være med til at aftabuisere dét at tale om mental sundhed.

- Det er en super positiv mission, han er på. Det er til gengæld bare ærgerligt, at han undervejs både kommer til at stigmatisere brugen af computerspil og sociale medier.

En amerikansk undersøgelse fra 2018 viser, at 61 procent af USA's teenagere har spillet 'Fortnite', mens 24 procent af deres forældre er bekymrede over den mængde tid, deres børn bruger på at spille.