Pandemien har fået salg af spil og udstyr til hjemmegameren til at eksplodere. Men nu skal du snart ud i den virkelige verden og game igen.
Det mener i hvert fald den danske esport-organisation Astralis Group, der netop har offentliggjort, at de 19. juni slår dørene op for et helt nyt gaming- og underholdningscenter i midten af København. Astralis Nexus, kalder de det.
- Det er meget vigtig for mig, at det ikke bliver et elitespiller-tempel, men at man også synes, det er sjovt at være der, hvis man er ti år gammel og spiller Fortnite, siger Jakob Lund Kristensen, der bærer titlen CRO (Chief Revenue Officer) og desuden er en af grundlæggerne af Astralis.
Når dørene slås op til det nye gaminghus, er det med plads til 130 gamere i deres gamingcenter med særlige områder til streamere, private VIP-rum, en café, et undervisningsauditorium, et konferencelokale og naturligvis også en merchandisebutik, hvor du kan brænde dine sparepenge af på Astralis-gear.
Er det bare en gigantisk netcafé i fancy indpakning og med færre cowboytoasts?
- Det kan man måske i bund og grund godt kalde det, griner han indledningsvist, mens han alligevel hurtigt får tilføjet, at Astralis Nexus er tænkt som en fysisk fortsættelse af den bevægelse indenfor gaming, som Astralis Group er en del af:
- Vi har længe kørt en agenda om, at gaming og esport er for alle, og at det kan have en stor positiv indflydelse på dit liv. Men det har vi gjort fra en online position. Så for os har det været vigtigt nu at få en fysisk manifestiation af, hvem vi er, forklarer han.
Han lægger desuden vægt på, at huset af samme grund derfor også kan favne mange andre ting, end "bare" en netcafé. Og at alle skal føle sig velkomne.
Gider folk at dukke op fysisk?
Spørger man Rune Kristian Lundedal Nielsen, lektor ved IT-Universitetet i København, så er Astralis' nye skud på underholdningsstammen et billede på, hvordan esport og gaming generelt bare vokser og vokser:
- Og det her er et godt bud på, hvordan man kan lave noget forretning på det.
For at der kan tjenes penge på det nye projekt, kræver det dog, at folk møder fysisk op. Og det kan måske blive en udfordring:
- Vi er allerede dér, hvor esport bliver vist på landsdækkende tv, og stort set alle børn og unge i Danmark spiller computerspil i et eller andet omfang. Spørgsmålet er så, om man kan lykkes med at få folk til at møde fysisk op i centret, siger Rune Kristian Lundedal Nielsen.
Jakob Lund Kristensen er dog overbevist om, at det ikke bliver nogen udfordring:
- Jeg er slet, slet ikke i tvivl om, at folk vil møde op fysisk. Jeg har selv været en person, der er kommet sådan nogle steder det meste af mit liv, og jeg har altid haft en god pc derhjemme, siger han med henvisning til netop det rekordhøje salg af gamingudstyr til private det seneste år.
- For mig at se har det aldrig været en enten-eller-situation. Hvis du har en god fodbold og et foldboldmål i haven, vil du vel alligevel også gerne mødes med vennerne og spille fodbold med dem, sammenligner han og peger på, at det er den sociale oplevelse omkring gaming og esport, der betyder noget for ham – og for det nye Astralis Nexus-projekt.
'Misforstået' syn på gaming
Selvom Astralis Nexus er et billede på den stigenede opmærksomhed, der ifølge Rune Kristian Lundedal Nielsen er på esport og gaming, så er vi endnu ikke nået så langt, at gaming anses som en hobby på lige fod med eksempelvis andre fritidsaktiviteter:
- De unge mennesker, der dyrker esport, er stadig meget bevidste om at forsvare, at det her er deres hobby. Det skal de forsvare på en måde, man slet ikke skal, hvis man går til fodbold eller spejder, mener Lundedal Nielsen.
En opfattelse, som også Jakob Lund Kristensen kan skrive under på. Og som bunder i "misforståelse", mener han. En misforståelse, han i sin rolle som grundlægger af Astralis har forsøgt at udrede for særligt skeptiske forældre.
Og her vender han tilbage til sammenligningen med fodbold:
- Når man gamer med sine venner, så handler det om alt det, du også lærer på en fodboldbane: venskaber, konfliktløsning, succes, nederlag, at blive uvenner og at fejle. Det er alle de samme dynamikker, du oplever i et spil Counter-Strike og på en fodboldbane.
Og den forståelse af gaming skal Astralis Nexus være med til at manifestere:
- Det er gaming som helhed, vi skal hjælpe med at verificere. For esporten er allerede blevet blåstemplet i Danmark, vil jeg mene.
Succeskriteriet for det nye center er derfor, at de med Astralis Nexus kan være med til at bevise, at deres kamp for at gøre gaming og esport til en positiv del af livet ikke er en midlertidig trend.
Og det kræver ifølge ham en fysisk tilstedeværelse:
- Jeg har haft så mange bekendte og kommercielle partnerskaber, der ikke rigtigt har forstået, hvad esport og gaming går ud på. Ikke før de har stået i en pakket Royal Arena med 12.000 mennesker, der går helt amok.
- Det er det samme, Astralis Nexus skal kunne, siger han med et ønske om, at det nye gaming- og underholdningscenter bliver sted, som gamere er stolte af at vise til deres venner, forældre og kærester.
- Det vil være et stort succeskriterie for mig, afslutter han.