4 hårrejsende og kontroversielle spil, der giver stof til eftertanke

Her får du fire spiltitler, der både er god underholdning og kan sætte vigtige tanker i gang.

Har du mod på at bekæmpe nazister? Eller måske blive konfronteret med racismen i det amerikanske samfund? Så er her fire spil, der får dig til at overveje politik, historie og samfundsforhold. (© MachineGames og Ubisoft)

Selvom mange digitale spil måske primært ønsker at være mere eller mindre harmløs underholdning, så findes der også en del, der vil lidt mere. Spil, der vil have dig til at filosofere bare en lille bitte smule om dine holdninger og dine valg.

Jeg anbefaler her fire titler, som på den ene eller anden måde kan få dig til at tænke en ekstra gang - og som samtidig er glimrende spiloplevelser. Til sidst får du også fundet en titel, som du ikke behøver at spille, hvis du håbede på mere tyngde, end det kunne levere.

(© MachineGames)

Wolfenstein II: The New Colossus

Da spillet ’Wolfenstein 3D’ udkom i 1992 var det ikke bare et af de første eksempler på et FPS (førstepersons skydespil) overhovedet. Spillet var også med til at grundlægge en serie af spil, hvor hovedpersonen, den jødiske soldat William ’B.J. Blazkowicz’, bekæmpede nazister.

I ’Wolfenstein: The New Colossus’, der udkom i 2017, er handlingen nået frem til år 1961 i en fiktiv fortid. Her har Nazi-Tyskland vundet Anden Verdenskrig ved at atombombe New York.

I 1961 er en krigstræt og hærget B.J. dog stadig på banen i det nazi-besatte USA, og sammen med en oprørsbevægelse bestående af blandt andet sorte og kommunister bekæmper han nazister i Nordamerika med en løbende antiautoritær kommentar.

Så langt så godt, men da spillets udgivere viste B.J. i aktion mod nazister opstod der en modreaktion blandt grupper af højreorienterede. Pludselig blev der rejst spørgsmål om, hvorfor nazisterne automatisk var modstandere. B.J. blev sågar kaldt en raceforræder mod den hvide race. Pete Hines, talsmand for firmaet Bethesda, der udgav spillet, afviste kritikken og udtalte, at firmaet ikke havde noget problem med at vise nazister som slemme eller uamerikanske.

Spillet er i sig selv et ganske fremragende skydespil, der samtidig indeholder skarpe stik mod fascisme. Man kan selv vælge, om man mener, at kritikken er rettet mod den politiske udvikling i øjeblikket i USA.

Bonus-info: I spillet finder man ud af, at B.J.’s far har angivet sin mor til nazisterne, fordi hun er jøde.

Platform: Windows, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch.

(© Lucas Pope)

Papers, Please

’Papers, Please’ er noget så usædvanligt som en simulation, hvor du spiller grænsevagt. Året er 1982, og i det fiktive østblokagtige land Arstotzka er en længere krig netop afsluttet, men regionen er stadig i oprør, og terrorismen er allestedsnærværende.

Som grænsevagt skal du gennemgå rejsendes papirer og forholde dig til de skiftende krav og love, som landets ledere udsteder. Samtidig skal du tjene nok penge til, at betale husleje og mad, medicin og varme til din familie.

Spørgsmålet er, om du skal du følge reglerne og kun lukke rejsende ind med, der opfylder de skærpede dokumentkrav - eller er du åben for korruption, når menneskesmuglerne skal have deres sexslaver ind i landet, hvis det betyder, at din søn får sin medicin?

I ’Papers, Please’ møder du mange af den slags dilemmaer, som du skal træffe beslutninger ud fra i realtid. Et helt igennem tankevækkende spil.

Platform: Windows, Linux, iOS, PlayStation Vita.

(© 11 Bit Studios)

This War of Mine

Det polske spil ’This War of Mine’ er et overlevelsesspil, der tager udgangspunkt i forholdene under belejringen af Sarajevo under Krigen i Bosnien-Hercegovina, men foregår i den fiktive by Pogoren i det fiktive land Graznavia.

I modsætning til de fleste andre spil, der foregår under en krig, så spiller du i ’This War of Mine’ ikke en del af militæret, men derimod de civile, der forsøger at overleve i en by, hvor vand- og fødevaremangel, fjendtlige civile og snigskytter blot er nogle af de problemer, du skal forsøge at overleve.

Det kræver hårde valg undervejs, hvor man hele tiden skal balancere sine figurers behov. I udvidelsen ’The Little Ones’ bliver der også introduceret et barn, der skal overleve. Det bliver oplevelsen ikke mindre hårrejsende af.

’This War of Mine’ er et følelsesmæssigt hårdt spil, så hårdt, at man nogle gange bare gerne vil lægge det væk. Samtidig er portrættet af rædslerne og de hårde valg, der skal foretages enormt tankevækkende. En hård men lærerig oplevelse.

Bonus-info: This War of Mine blev også udgivet som brætspil i 2017.

Platform: Android, iOS, Linux, Windows, PlayStation 4, Xbox One.

(© Ubisoft)

South Park: The Fractured but Whole

Matt Stone og Trey Parkers animationsserie ’South Park’ er kendt for sin grovkornede satire. Så det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at den humor også går igen i spillet ’South Park: The Fractured but Whole’ (titlen er i sig selv ret grovkornet, hvis man læser den rigtigt).

Spillet skabte dog særligt opmærksomhed omkring sin udgivelse, fordi det allerede fra starten kommenterer på skævheden i samfundet: I spillets indledning skal du således vælge sværhedsgrad, og jo højere sværhedsgrad, du vælger, desto mørkere bliver huden på din figur. Ved den laveste sværhedsgrad er personens hudfarve lys.

Som figuren Cartman kommenterer i spillet: ’Dit valg kommer ikke til at påvirke kampene, blot hver evigt eneste andet aspekt af dit liv’. Av. Desværre er satiren lidt mere tandløs, end man kunne håbe, for det er kun en joke i spillet. Hudfarven påvirker reelt ikke sværhedsgraden i spillet, hvilket måske kunne have været mere lærerigt.

Spillet er dog i sig selv ganske fint, og har man brug for lidt skæv humor i sine spil, så lever spillet fint op til forventningerne for et spil baseret på ’South Park’-serien.

Bonus-info: Når man skal vælge køn i spillet, kan man også vælge mellem ’mand’, ’kvinde’ og ’andet’. Og senere har man mulighed for at vælge mellem cis- eller transkønnet. Progressivt.

Platform: Windows, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch.

(© Ubisoft)

Det behøver du ikke spille for tyngden: Far Cry 5

Da ’Far Cry 5’ blev annonceret skabte det stor opmærksomhed. Indtil ’Far Cry 5’ havde serien fundet sted i Afrika, på tropiske øer og andre fjerne egne, hvor hovedpersonen skulle overleve mødet med naturen, militære konflikter, kidnappere, lejesoldater og andre modstandere (af og til med et par skarpe stikke til verdensordenen).

Men ’Far Cry 5’ sendte dig denne gang ikke ud til eksotiske lokationer, men i stedet til det fiktive ’Hope County’ i delstaten Montana i USA. Fra eksotiske bad guys i troperne skulle man pludselig konfrontere en militant kristen sektleder, der lå kraftigt til højre for midten i sit politiske ståsted. Der blev ikke overraskende draget paralleller mellem spillets univers og højredrejningen i amerikansk politik.

Desværre viste det sig, da spillet udkom, at det ikke rigtig udnytter potentialet i omgivelserne - og i stedet for tyngde bliver man spist af med cheeseburgers, monster trucks og ultravold. ’Far Cry 5’ er et underholdende skydespil, men dog med fraværet af den tyngde, man kunne have håbet på.

Bonus-info: I spillet skal man bl.a. samle ’prærie-østers’ ind til den lokale festival ’Testy Festy’. Gæt selv, hvad den festival går ud på.

Platform: Windows, PlayStation 4, Xbox One.