- Det er ikke kun i Sverige, at ytringsfriheden er truet, men disse billeder skal ikke mødes med trusler om vold men med argumenter
Sådan lød det fra Trykkefrihedsselskabets formand, Katrine Winkel Holm, da hun torsdag eftermiddag på Christiansborg, åbnede udstillingen med ni af Dan Parks billeder, som de seneste måneder har medført en voldsom debat om ytringsfrihed i både Danmark og Sverige.
Budskabet var ikke til at tage fejl af. De anonyme dødstrusler, der har fået kunstneren Kristian von Hornsleth til at trække sig som gallerist på projektet, er fuldstændig uacceptable, og Katrine Winkel Holm opfordrede alle til at stå sammen mod det som hun kalder "Den svenske krænkelsessyge".
En lang række kendte, politikere og kunstnere var med til ferniseringen og DR Kultur spurgte tre af dem, hvad de synes om de ni udstillede Dan Park-billeder.
Suzanne Bjerrehuus, forfatter og foredragsholder
- Jeg synes både, de er sjove, provokerende og grimme på en gang. Kigger man på overfladen af Dan Parks billeder, kan de virke de krænkende og racistiske. Men kigger man lidt dybere, handler det i virkeligheden om noget andet. Nemlig at ytringsfriheden godt må være grim, og at de ikke nytter noget, hvis man går rundt og føler sig krænket hele tiden.
Hvor går din grænse for, hvad man tillade sig som kunstner?
- Jeg mener, ytringsfriheden er det vigtigste, så jeg vil ikke sætte nogen grænse. Personlig ville jeg dog aldrig selv bruge "N-ordet", og jeg ville heller ikke have nogen af hans (Dan Parks, red.) hængende i min stue. Jeg synes ikke, de er særlig pæne.
Uwe Max Jensen, dansk performancekunstner og skribent
- Jeg synes det er meget svært at se, de ni billeder som isolerede kunstværker. Der har været for meget debat om dem. Jeg er sikker på, at det er kunst, som vil blive stående. Jeg havde dog gerne set, at samtlige 31 værker var blevet udstillet. Men det kan forhåbentlig lade sig gøre på et andet tidspunkt.
- Hvor går din grænse for, hvad man tillade sig som kunstner?
Jeg ville ikke have noget problem med at bruge ordet 'neger', som jo ellers er forbud i Sverige. Helt overordnet mener jeg, at grænsen går ved den danske lovgivning, selvom jeg er tilhænger af, at den danske racismeparagraf skal afskaffes.
Rasmus Jarlov, Konservativ politiker og medlem af Folketinget
- Jeg synes hans billeder er meget provokerende, og egentlig ikke særlig pæne. Jeg tror, jeg skal have lidt tid til at tænke over, hvad de egentlig betyder. Umiddelbart opfatter jeg dem som en kommentar til racismedebatten i Sverige, og så synes jeg, de sender et vigtigt signal om, at man ikke skal lade sig kue, bare fordi der er nogen, som ikke kan lide ens holdninger.
- Hvor går din grænse for, hvad man tillade sig som kunstner?
Jeg synes ikke, der skal være nogen anden grænse end, at man ikke må opfordre til vold.
Udstillingen med Dan Parks billeder fortsætter på mandag i lokaler på Østerbro i København. Hvor det mere præcis bliver, vil Trykkefrihedsselskabet offentliggøre mandag formiddag.