Når ild, vand eller ulykker truer med at ødelægge den skrøbelige kulturarv, er de første timer afgørende for, om de unikke genstande bliver reddet eller ej.
Derfor vil et netværk af frivillige museumsfolk nu sætte redningsarbejdet i system, så konservatorer, historikere og andre fagfolk kan rykke ind lige efter brandvæsenet og komme kollegerne til undsætning. Det skriver Politiken i dag.
De første timer altafgørende
Netværket, som er den danske afdeling af den internationale organisation Blue Shield, kan allerede i dag hjælpe, men reaktionstiden er al for langsom. Den skal blandt andet speedes op ved hjælp af katastrofemanualer med retningslinjer, fortæller Søren la Cour Jensen. Han er formand for Blue Shield i Danmark og museumsinspektør på Industrimuseet Frederiks Værk.
- Med retningslinjer kan man reagere meget hurtigere. Det er nemlig det, der sker de første timer, der er afgørende. Manualen skal ikke være tre meter ringbind, men brugbare angivelser til hvordan man begrænser skaden så meget som muligt ved brand, oversvømmelse eller andre typer for skader. Hvilken rækkefølge kontakter man hvem i, hvem skal orienteres. Og kan man ikke selv håndtere udfordringen, er der kontakt til Blue shield, så man kan trække på både konservatorer, etnologer, og historikere, som har forstand på samlingens værdi.
Museer skal ikke overlades til sig selv
For ikke alle museer har et beredskab som det, der trådte i kraft, da Frihedsmuseet brændte. Da var det nemlig Nationalmuseets store hold af konservatorer og andre fagfolk, der hurtigt gik i sving med at redde tekstiler, papirer og andre genstande fra besættelsestiden.
De ressourcer skal andre museer også have adgang til, så de ikke overlades til sig selv, understreger Søren la Cour Jensen.
- Ulykker og katastrofer kommer jo som en overraskelse, man ikke har planlagt efter. Tanken er, at man via Blue Shield har adgang til kolleger, som træder til, når institutionen ikke kan håndtere opgaven selv. På Frihedsmuseet kunne nationalmuseet jo træde til, så man havde rygdækning, men det beredskab har man ikke i hele landet.
Netværket mødes nu med Kulturstyrelsen for at tale om, hvilke behov de enkelte museer har, og hvad der kan gøre en forskel i den konkrete situation.