Fra lunken modtagelse til seks stjerner: Kong Frederiks nye bog deler anmelderne

Anmelderne drysser stjerner over kongens bog, men flere efterlyser mere dybde.

Bogkøberne stod i kø tidligt i går morges, da nyheden om kong Frederiks bog blev offentliggjort. Bogudgivelsen var blevet holdt hemmelig helt indtil sidste øjeblik. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

Kong Frederik overraskede alle, da han i går - med hjælp fra forfatter Jens Andersen og Politikens Forlag - udgav bogen 'Kongeord'.

109 sider, der både forklarer, hvad kongen lægger i valgsproget "Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark" og giver en form for programerklæring for den nye konge.

Til en pris af 250 kroner kan danskerne nu selv læse, hvad kong Frederik 10. mener om kongehuset, danmarkshistorien og tidens store emner.

Men er det prisen værd? Både ja og nej, lyder dommen fra anmelderne.

Jyllands-Posten giver bogen fem stjerner.

- En ærlig, åben, begavet og velfortalt bog, som ovenikøbet for en gangs skyld er Frederiks egne ord. En vellykket bog, skriver anmelder David Trads.

Han roser især det første kapitel, hvor Frederik fortæller om sin rejse fra kronprins til konge.

- Her fortæller han ærligt og sympatisk, skriver anmelderen.

'Fremstår sympatisk og empatisk'

Berlingske giver tre stjerner. Anmelderen, Berlingskes kongehuskommentator Jakob Steen Olsen, spørger sig selv: Ved vi mere om kong Frederik efter denne bog?

- Ja og nej. Vi har lidt større indsigt i, hvad han selv umiddelbart tænker, og hvordan han gerne vil opfattes, skriver han og fortsætter:

- Han fremstår sympatisk og empatisk, fuld af gode viljer, venlig og ikkeintellektuel, selv om han lidt diffust gør sig mange tanker om stort og småt. Sådan som vi kender ham.

Han skriver, at bogen fremstår som en "temmelig slingrende monolog". Og at han efter de "mange luftige ord" sidder tilbage med et indtryk af et kongepar, der vil drive kongehuset som en ngo og opfatter pligten som et job, de kan tage fri fra.

- Hvordan ser han på sine udfordringer – de manglende talegaver og den manglende evne til undertiden netop at tilsidesætte sine egen lyster for pligten? Ingen aner det, for den royale slalomkørsel lukker øjnene for ubehagelighederne: Never explain, skriver Jakob Steen Olsen.

Ekstra Bladet: Samme dybde som en elevatortale

- Bogen er velskrevet og velkomponeret, skriver anmelder Christian Rømer Stokbro.

- Den tilføjer ikke noget til vores forståelse af Frederik 10. Jahatten fylder meget, og de forfægtede værdier kan ingen være uenige i, men glansbilledet bliver nok en smule suspekt, efterhånden som læsningen skrider frem, skriver han.

Bogen har samme dybde som en 20 sekunders elevatortale, lyder konklusionen.

'Ikke de danske muslimers konge'

I Politiken giver anmelder Jes Stein Pedersen fire hjerter til bogen, som han kalder "et nøje tilrettelagt og forberedt stykke magtretorik".

- Det er tydeligt, at ordene i ’Kongeord’ er vejet på en guldvægt, og at ingen skal kunne blive fornærmede, skriver han.

Han skriver, at kong Frederiks blik på verden er "tidssvarende" og på mange punkter "støtter op om det danske velfærdssamfunds grundlæggende værdier".

Anmelderen mener dog, at bogen glemmer alle de borgere, der ikke er født her i landet - for eksempel kong Frederiks egen hustru, far og mormor.

- Det undrer i den grad, at det multikulturelle perspektiv er fraværende. Kong Frederik 10. fremstår ikke som de danske muslimers konge, skriver Jes Stein Pedersen.

Mens Information ikke giver stjerner, skriver Matthias Bredsdorff, at prisen er for høj. På den anden side takker han, lettere sarkastisk, kongen for ikke at skrive længere.

- Jeg kvitterer på vegne af nationen for din royale kortfattethed, skriver han.

Han efterlyser også en opfølger, hvor kong Frederik skriver mere som sig selv og uden "hoffets lidt kedelige overjeg".

'Meget beroligende'

I Kristeligt Dagblad giver politisk redaktør Henrik Hoffmann-Hansen bogen seks stjerner.

Anmelderen roser kong Frederik for at sætte mange flere ord på sit forhold til Gud og kristendommen, efter at det gav anledning til debat, at ordet Gud manglede i kongens valgsprog ved tronskiftet.

- Man fristes til at spørge, hvorfor kongen dog ikke sagde bare en lille smule af alt det, da han i søndags stod på balkonen på Christiansborg, spørger Henrik Hoffmann-Hansen.

Kong Frederik fortæller til sidst i bogen, at ordene "Gud bevare Danmark" giver ham gåsehud, og at de fortsat vil være at finde i den nye konges nytårstaler.

- Det lyder meget beroligende, mener Kristeligt Dagblads anmelder.