Tv-serier satser på seksuelle minoriteter

Bi-, homo- og transseksuelle figurer fylder op i de amerikanske tv-serier. Det gør de ikke i Danmark.

Tv-serien 'Transparent' er en ny amerikansk serie, der handler om en midaldrende mand, der ønsker at blive kvinde. I USA er der for tiden premiere på mange serier med bi-, homo- eller transseksuelle figurer i store roller. (Foto: © PR-foto)

Han er ikke nogen typisk, amerikansk machomand, hovedpersonen i den nye amerikanske tv-serie 'Transparent'.

Mort, hedder han - eller det vil sige - faktisk vil han gerne skifte navn til Moira. Serien handler nemlig om den midaldrende far til tre børn, der ønsker at skifte køn fra at være mand til kvinde, og om familiens håndtering af hans transseksualitet.

Men selvom Mort eller Moira virker som en utraditionel hovedperson i en amerikansk tv-serie, er der netop nu premiere på mange amerikanske tv-serier, der har seksuelle minoriteter i hovedrollerne.

Udover 'Transparent', som er en af de mest hypede nye serier, har efterårssæsonens serier som 'Faking It, 'The McCarthy's' og'Red Band Society' også homo- eller biseksuelle i store roller.

- Tv-serierne var lidt tarvelige

Ifølge Keld Reinicke, der er tidligere programchef på TV 2, og som underviser på Filmskolens efteruddannelse i amerikanske tv-serier, skyldes de mange seksuelle minoriteter i amerikanske tv-serier to årsager.

Den ene forklaring er, at manuskriptforfatterne er blevet mere modige i takt med, at der er kommet mere kabel-tv og stremingtjenester, som tv-serier bliver sendt på. Branchen er derved ikke kun afhængig af de traditionelle tv-kanaler.

Tidligere, før kabel-tv'ets indtog, var mange tv-kanaler bange for at få taget deres sendelicens, hvis de viste for meget nøgenhed, bandede for meget eller viste for mange seksuelle minoriteter, fortæller Keld Reinicke.

- Derfor var tv-serierne lidt tarvelige, hvor næsten alt handlede om en hvid familie rundt om en sofa. Men med kabel-tv'ets indtog er de nye tv-serier efterhånden klar til at præsentere anderledes karakterer, der skubber i en retning, som gør, at 'Orange is the New Black' kan blive den største serie på Netflix, siger han.

'OITNB' har banet vejen

Netop succesen med 'Orange is the New Black', der handler om en gruppe kvindelige indsatte i et fængsel og portrætterer mange bi- og homoseksuelle karakterer, er en anden grund til, at så mange nye serier sætter fokus på seksuelle minoriteter, mener Keld Reinicke.

- 'Orange is the New Black' har betydet rigtig meget for de, der laver film og tv. Det har helt klart skubbet til noget, siger han.

Et "hot emne"

Vibeke Pedersen er køns- og medieforsker ved Københavns Universitet. Hun kalder brugen af seksuelle minoriteter i tv-serier for "et hot emne".

Ifølge hende er brugen af de seksuelle minoriteter et tegn på, at bi-, homo- og transseksualitet er ved at blive mere bredt accepteret i samfundet.

- Det har været et stort problem for eksempelvis transseksuelle overhovedet at blive accepteret i samfundet. Så det er klart, at det - når de begynder at blive benyttet som hovedpersoner i tv-serier - er et tegn på, at de er ved at blive bredt accepteret. Samtidig er brugen af dem i tv-serier jo nok også tegn på, at samfundet er begyndt at acceptere dem, så det går begge veje, siger hun.

Tendensen findes ikke i Danmark

I danske tv-serier er tendensen med at gøre seksuelle minoriteter dog ikke slået igennem. Og det kommer heller ikke til at ske foreløbig, vurderer Keld Reinicke.

- Tendensen findes ikke i Danmark. Her er vi meget mainstream i forhold til de amerikanske tv-serier. Vi er meget mere traditionelle og tør ikke så meget, som amerikanerne. Det er mere sikkert at lave en krimi, som man ved, bliver en succes, end det er at satse på seksuelle minoriteter - man er mere nervøs for det, siger han.