Vi befinder os midt i et hedt kærlighedsdrama mellem to teenagedrenge.
Isak er skaterboy, og han kommer fra en kristen familie. Han er først for nyligt sprunget ud som homoseksuel. Even er bipolar og utilregnelig, og han kører Isaks følelser rundt i manegen.
Det er fredag aften, og sidste afsnit af den norske hitserie ‘Skam' sæson 3 ruller over skærmen. Når det sker, følger både mange af Danmarks rigtige teenagere og skabsteenagere med.
Jeg er en af dem, der bider negle i aften.
Selvom jeg er omkring 10 år ældre end Isak og Even, får deres fortælling min krop til at sitre af teenagehormoner, selvom de burde være forduftet for længst.
Der går ikke en dag, hvor jeg ikke sidder og trykker panisk på F5-tasten på NRK’s ‘Skam’-side, hvor der løbende bliver lagt videoer og små Facebook Messenger-samtaler mellem karaktererne op.
I aften sker det. Hvordan ender det? Bliver mit og Isaks hjerte knust i aften?
(OBS: Hvis du ikke vil have afsløret detaljer om den sidste episode, skal du nok stoppe med at læse hér.)
Ungdomsserie der faktisk handler om ungdommen
Selvom vi er mange voksne mennesker, der lapper ‘Skam’-serien i os, har jeg besluttet mig for at alliere mig med en teenager i aften.
Der er visninger over hele landet, og vi beslutter os for at tage til den, der finder sted på Teater Grob i København. Mange af de fremmødte er medlemmer af Facebook-gruppen 'Kosegruppa DK', som i skrivende stund har 19.938 dybt engagerede medlemmer.
De er kæmpefans, og hver dag deler de nye teorier, opdagelser, opture og nedture med hinanden på Facebook.
- For mig er det en ungdomsserie, som faktisk minder om at være ung. Der er så mange serier, som virkelig er skrevet af voksne. De tror bare, vi taler om hashtags og sådan noget hele tiden, fortæller Clara.
Da vi kommer ind i teatersalen, som i aftenens anledning er forvandlet til en biograf, er der kun ledigt på de allerforreste bænke.
Alle holder vejret
Vi sætter os til rette.
På det store lærred er NRK's 'Skam'-website projekteret op, og der står, at episoden er klar til at gå i luften kl. 20:20. Det er om fire minutter.
Pludseligt begynder det, og tilskuerne skriger og klapper.
Vores elskende par, Isak og Even, ligger i en seng. Even sover, og Isak ser på ham. Selvom det er mørkt, kan man næsten fornemme Clara og alle andres øjne slå gnister. Også mine. Publikum er musestille, alle holder vejret.
I næste klip er vi i skole, og nu er alting hylende morsomt. Alle seriens små jokes bliver forstærkede, når så mange 'Skam'-fans er samlet, og latteren er øredøvende.
Vi gennemlever den sidste uge set gennem Isaks øjne.
Denne episode er jo en form for slutning, og de sidste ender skal mødes. Det ender forholdsvist lykkeligt for vores par, selvom Isak ikke helt ved, om Even er 'manden i hans liv'. Men det gør egentligt ikke noget, for de fik jo hinanden, som vi håbede, og tilmed er de kommet tættere på sig selv.
Nu er det slut, og der er mange måneder til, at 'Skam' vender tilbage med en ny sæson.
- Det bliver mærkeligt, at jeg ikke skal se 'Skam' mere, fortæller Clara, efter vi har forladt teatersalen.
- Jeg føler virkelig, jeg kender dem. Det er blevet min daglige rutine lige at tjekke, om der er nye Messenger-beskeder og klip på NRK-siden.
Nederen at være teenager
Men Clara får mere ud af det end bare underholdning. Og det er måske lige præcis en af de ting, serien kan allerbedst.
- Det er fedt at finde ud af, at der er nogen, der oplever det samme som én selv. Det er som om, det er en regel, at det skal være nederen at være teenager, men det er jo bare en alder. Vi går allesammen igennem noget.
Om man er teenager eller ej, så har vi allesammen været igennem tiden som 'nederen teenager'. Og det er jo ikke nederen at være teenager.
Det føles bare sådan.
Næste sæson af ‘Skam’ har premiere på NRK til foråret. Indtil videre ved vi ikke, hvem hovedpersonen bliver. Men hvis du mangler noget at slå ventetiden ihjel med, kan de første tre sæsoner ses på skam.p3.no, og de første to kan ses med danske undertekster på DR TV.