Selvom det sidste bande-medlem er væk: Olsen Banden vil aldrig dø!

Filmserien om forbryderbanden kan også ses om 50 år, spår filmekspert og forfatter Christian Monggaard, efter at Morten Grunwald er død.

Ove "Egon" Sprogøe døde i 2004, Poul "Kjeld" Bundgaard døde i 1998, og nu er Morten "Benny" Grunwalds død. Jes Holtsø, der spillede Kjelds søn Børge i filmserien lever i bedste velgående. Men var aldrig fuldgyldigt medlem af banden.

Med Morten Grunwalds død er den sidste af de højtelskede Olsen Banden-medlemmer gået bort. Men selvom skuespillerne bag figurerne Egon, Benny og Kjeld ikke længere er i live, så skal der mere til, før Olsen Banden forsvinder. Hvis vi vel at mærke ikke regner Kjelds søn, Børge, med i banden.

Det mener filmanmelder på Information, Christian Monggaard, der har skrevet bogen ’Olsen Banden’ i anledning af, at filmserien i oktober fejrede sin 50 års-fødselsdag.

- Olsen Banden er en uomgængelig del af vores kulturarv, og vi ser stadig Olsen Banden med lige så stor fornøjelse som for 50 år siden, siger filmanmelderen.

Han mener, at filmserien indeholder alt det, dansk kultur og danskerne rummer.

- Filmene viser både storhed og jantelov. De viser generøsitet og hjælpsomhed, og så rummer de vores fiaskoer og bitterhed. Det er alle de her modsatrettede elementer, som gør Danmark til det land, det er, og danskerne til det folk, vi er. Det er Balling og Bahs kærlige og kritiske portræt af danskerne, siger Christian Monggaard.

Vi er alle Egon, Benny, Kjeld - og Yvonne

Han karakteriserer, Egon som den geniale perfektionist, som er humorforladt og ikke har nogen selvindsigt. Benny som den glade klovn, der logrer med halen, når han gør Egon tilfreds.

Kjeld som ham, der er bange for alle og selv sin egen skygge, og som egentlig hellere bare vil stå foran et samlebånd i stedet for risikere fængsel, når de er ude på et kup. Og så er der selvfølgelig den forkælede Yvonne. Katalysator for alle kuppene med sine ønsker om dyre pelse og store familiefester, og som ofte har en finger med i spillet, når det hele mislykkes.

Yvonne (Kirsten Walther) venter i lufthavnen. Billedet stammer fra filmoptagelser til den første film om Olsen Banden i 1968. (Foto: © Jesper Stormly Hansen, Scanpix)

- Yvonne er inkarnationen af den småborgerlige drøm om social mobilitet, mens Olsen Banden er den del af os, som helst springer over, hvor gærdet er lavest, siger han.

Er selv sprogsmittet af Olsen Banden

For Christian Monggaard, der selv blev født i samme år, som fjerde Olsen Banden-film udkom, har filmene og karaktererne betydet så meget, at selv hans sprog er præget af den famøse bande.

Han bruger replikker som ’skide godt’ og ’meget har du budt mig’ eller kan finde på at bruge skældsord som ’socialdemokrat’.

Spørgsmålet om, hvorvidt de 14 film kan holde de næste 50 år, er Christian Monggaard dog lidt mere usikker om. Han vurderer, at filmenes kvalitet er til det. Men:

- Det kommer an på, hvor meget verden og Danmark forandrer sig. Her 50 år efter den første film er verden i hvert fald er en helt anden, men vi fortsætter med at se Olsen Banden. Hvis det er gode kvalitetsfilm, så er der ingen udløbsdato, hvis ellers vores land og folkesjæl ikke forandre sig voldsomt.

Ser du tegn på, at landet og folkesjælen vil ændre sig så meget, at de ikke kan klare de næste 50 år?

- Balling og Bahs var store humanister og fans af fællesskabet - men dog ikke af EF eller EU, som det hedder i dag. Fællesskabstanken er måske ikke så stor, som den var dengang på grund af den fremherskende intolerance og xenofobi. Det kommer an på, hvordan vi udvikler os, siger Christian Monggaard.

Morten Grunwald døde onsdag på grund af kræft. Han blev 83 år.