Pigerne bryder grænser i nyt Netflix-hit: 'Jeg ønsker mig en lækker kæreste, og han må gerne være dum'

'Never Have I Ever' giver teenage-serien et friskt pust.

Den nye serie 'Never Have I Ever' er en teenage-serie, der for en gangs skyld er spækket med forskellige etniciteter. (© Netflix)

- Vi er seje, farvede kvinder. Vi fortjener et sexet gymnasieliv, siger Devi, der er hovedperson i den nye Netflix-serie 'Never Have I Ever', til sine veninder i en af de allerførste scener.

Jeg tror, at sætningen har været skrevet med blokbogstaver i skriverummet til den nye komedieserie, der er skrevet af Mindy Kaling.

Det giver god mening, at det er Mindy Kaling, der står bag. Hun har indiske rødder og blev kendt som Kelly Kapoor i 'The Office', hvor hun også var manuskriptforfatter på serien. Bagefter lavede hun sin helt egen komedieserie 'The Mindy Project', som var en stor succes, der kørte over seks sæsoner.

Men i al den tid skulle Kaling forsvare over for kritikere, hvorfor hendes figur, Mindy Lahiri, kun dater hvide mænd, og at serien i det hele taget er besat af 'hvidhed'.

En ofte kritiseret replik i serien lyder for eksempel: "Okay, jeg ved godt, at der står på mit id-kort, at jeg er høj, blond og slank med blå øjne. Min filosofi er, at et id-kort skal være noget, som man kan arbejde på at leve op til."

Efter kritikken tager Mindy Kaling nu revanche med serien 'Never Have I Ever', hvor hendes indiske arv fylder langt mere. Det har resulteret i en romantisk teenagekomedie, der føles velkendt og tryg i form og tone, men som alligevel byder på en masse små overraskelser.

Her er tre teenageserie-klicheer som 'Never Have I Ever' har givet et nyt twist.

1

Hovedpersonerne er hvide

Den indiske kultur er rigt repræsenteret i den nye Netflix-serie. (© Netflix)

Seriens centrale mission er at give teenagere med minoritetsbaggrund en romantisk komedie, der er lige så sjov, fræk og akavet som alle andre. Og det giver totalt god mening. Prøv for eksempel at google "teen rom com" – resultatet er så hvidt, at det gør ondt i øjnene.

'Never Have I Ever' starter med, at hovedpersonen Devi beder til en masse hindu-guder. Hele hendes familie er indisk, der er arrangerede ægteskaber, indiske helligdage og sågar et langt Bollywood-dansenummer med i første sæson. Fjerde afsnit udspiller sig under den hinduistiske højtid Ganesh Pija, hvor hinduer hylder elefantguden, Ganesh.

Her leverer Devi en spydig replik, der ligeså godt kunne tilhøre en ung Mindy Lahiri:

- Når jeg kommer ind på Princeton, så kommer jeg aldrig tilbage til det her. Jeg bliver ateist og spiser cheeseburgere med min hvide kæreste, siger hun.

Men i 'Never Have I Ever' leverer Devi replikken iført sari, en slags indisk klædedragt, midt i en smuk hinduistisk tradition, og hun bliver straks sat i rette af en bekendt, der også har indisk baggrund. Han er lidt ældre end Devi og har lært at sætte pris på sin baggrund på universitetet:

- Gider jeg virkelig at være ham, den usikre indiske fyr, der hader alt indisk? For det er helt sikkert også en identitet. Den stinker bare, siger han.

2

Sex er godt for drenge, men farligt for piger

I serien drømmer Devi om Paxton, der er spillet af den japansk-amerikanske skuespiller Darren Barnet. (© Netflix)

Da 15-årige Devi beder til Ganesh og de andre hindu-guder i allerførste scene, har hun en række ønsker.

Hun vil gerne inviteres til en fest med alkohol og hårde stoffer. Hun vil gerne have mindre hår på armene. Og så vil hun gerne have en kæreste.

Scenen modbeviser den gamle fordom om, at drenge bare vil have sex, og at piger helst vil vente på den rigtige:

- Jeg ønsker mig virkelig en kæreste. Ikke en nørd fra specialklassen. En fyr fra et af sportsholdene. Han må gerne være dum, men han skal bare være vildt lækker og kunne smide mig rundt hele natten lang, siger hun.

For hovedplottet i seriens første mange afsnit er Devis jagt på at få taget sin mødom af skolens lækreste fyr, der i øvrigt har japansk baggrund.

Det er et frisk pust, at både sexsymbolerne og de, der kigger på sexsymbolerne, har forskellige etniske baggrunde.

Der er heller ikke særligt mange gode eksempler på mainstream-komedier, der handler om seksuelt aktive piger, der ikke får problemer for deres seksuelle frisind.

Selv de få progressive teenagekomedier med piger i hovedrollen - som for eksempel 'Juno' og 'Easy A' - drejer sig om de negative konsekvenser ved at have sex. Den ene handler om for tidlig graviditet, og den anden handler om slutshaming.

Og selvom hovedpersonerne ender med at overkomme deres dårlige omstændigheder, så fremstår filmenes budskaber alligevel en anelse moraliserende.

3

Teenageserier har brug for en stærk moral

'Never Have I Ever' har fået hele otte stjerner på filmsiden IMDB. (© Netflix)

I det hele taget er de moralske budskaber en fast del af teenageserierne. Selv de skandaløse, som den nylige 'Euphoria' og 90'ernes 'Kids', har i sidste ende et moralsk budskab. For selvom man ikke får at vide, hvad der er rigtigt, så får man en stærk følelse af, at hårde stoffer, alkohol og promiskuøs opførsel ikke fører noget godt med sig.

Titlen 'Never Have I Ever' refererer til den klassiske drukleg, der også findes på dansk - "jeg har aldrig". Hvert afsnit er opkaldt efter noget, som Devi aldrig har gjort.

I hvilken som helst anden teenageserie, ville afsnittet så handle om, at hun gjorde noget for første gang og derefter fik en lærestreg. Men ikke her. I afsnittet, der hedder "…had sex with Paxton Yoshida-Hall", går hun ganske enkelt bare glip af at have sex med Paxton.

I 'Never Have I Ever' er de voksne, i bedste fald, fyldt med dobbeltmoral. Når det står værst til, så er moralen ikke-eksisterende.

Devis mor er både forvirret og fortvivlet efter sin mands død, og lærerne på gymnasiet er kiksede i deres forsøg på at være som de unge. Som når historielæreren siger, at folkedrab ikke er "det svedigste" og dabber. Eller når musiklæreren kalder sommeren for "allegro".

Det er også værd at nævne, at fortællerstemmen, der hele tiden kommenterer på Devis handlinger og dilemmaer, tilhører John McEnroe. Den legendariske tennisspiller, der næsten er bedst kendt for ikke at kunne styre sit iltre temperament.

'Never Have I Ever' er meget mere kærlig og sukkersød end for eksempel 'Euphoria', men den lader stadig de unge rode med problemerne selv.

'Never Have I Ever' kan streames på Netflix.