To maskerede, mørkklædte mænd træder ind på en restaurant.
Efter at have orienteret sig løfter de deres geværer og begynder at skyde rundt i lokalet. Da de forlader restauranten, ligger der døde mennesker på gulvet, og der er blod på væggene.
Omdrejningspunktet i DR's nye dramaserie 'Når støvet har lagt sig', der har premiere på DR1 i aften, og som kan ses på DRTV allerede nu, er voldsomt.
Men modsat andre blodige DR-serier som 'Forbrydelsen', 'Broen' og 'Bedrag', handler denne serie ikke om, hvem der har begået det drabelige terrorangreb, og heller ikke hvorfor de gjorde det.
At der ikke går krimi i den skyldes, at det er noget helt andet, der er i fokus. Nemlig menneskelige relationer og det fællesskab, vi alle sammen er en del af – også selvom det ikke altid er tydeligt for os.
Det fortæller makkerparret Dorte W. Høgh og Ida Maria Rydén, der har skabt 'Når støvet har lagt sig'.
Serien følger otte mennesker, hvis liv på den ene eller anden måde flettes tilfældigt ind i hinanden i forbindelse med angrebet.
- Vi gør hele tiden noget, der påvirker andre mennesker, og derfor blev vi enige om, at den ultimative påvirkning er et terrorangreb. Det er derfor, vi har valgt at have det med i serien, siger Dorte W. Høgh.
Dorte W. Høgh og Ida Maria Rydén har arbejdet sammen i ti år og fik ideen til DR's nye dramaserie efter at have været til et skriveseminar i Gøteborg, hvor oplægget handlede om at skabe et skandinavisk serie-samarbejde.
Men da det viste sig, at den serie gerne måtte handle om vampyrer og varulve, stod de to danskere af.
- Vi ville gerne sige noget om verden. Vi gad ikke fortælle om vampyrer, der løb rundt og sugede folks blod. Så vi gik en tur og kom til at tale om sammenhængskraft, fællesskab og om, hvordan vi som mennesker hele tiden påvirker hinanden, siger Ida Maria Rydén.
Farvel til den klassiske 'hvem gjorde det?'
Derudover ville de gerne lave noget, der var anderledes, fremfor "bare at vise en arbejdsplads eller familie, hvor der pludselig sker et eller andet", som Ida Maria Rydén formulerer det.
- Vi ville ikke lave en kronologisk mordhistorie a la "hvem gjorde det", tilføjer Dorte W. Høgh.
De to manuskriptforfattere har ellers tidligere dyrket flere historier, der følger en klassisk formel. For eksempel har de arbejdet sammen på dramaserien 'Hotellet', og de har sammen skabt den populære krimiserie 'Dicte' på TV 2.
Men med 'Når støvet har lagt sig' havde de lyst til at ryste posen. Der er med andre ord ikke en begivenhed i afsnit ét, som man så finder en løsning på i sidste afsnit.
- Vi har en lang, stolt tradition herhjemme – og det er ikke for at tale dårligt om det – men det er bare meget klassisk, at man i afsnit ét åbner med, at faren fra familiedynastiet dør, og så skal de efterladte ellers finde ud af, hvem der skal overtage, siger Ida Maria Rydén.
Seriens terrorangreb vises derfor ikke i første afsnit.
Og hvis du nu tænker; "hey, lad lige være med at afsløre alt muligt fra serien", så kan du være helt rolig. Seriens to forfattere holder nemlig ikke noget tilbage i første afsnit, selvom angrebet først vises senere i sæsonen.
Allerede i afsnit ét ser man små glimt fra de voldsomme begivenheder.
Ida Maria Rydén kalder det Titanic-modellen, for "vi ved jo, at der kommer et isbjerg, men vi ved jo ikke, hvem der overlever, eller hvad der så sker", som hun formulerer det.
Serien har været et fuldtidsarbejde i tre år
Når Dorte W. Høgh og Ida Maria Rydén laver en tv-serie er de med til at tage alle beslutninger – de er inde over valg af skuespillere, med på optagelse og med i klipperummet. 'Når støvet har lagt sig' har med andre ord været fuldtidsarbejde for de to serieskabere i omkring tre år.
Derudover har de researchet grundigt på nogle, der lever et liv, der minder om de hovedpersoner, som vi følger i serien. For eksempel en ung hjemløs kvinde, en fyr med palæstinensisk baggrund, en håndværker med familieproblemer og en livstræt mand på plejehjem.
Der har altså været nok at se til. Så det havde alligevel været nemmere at skabe endnu en krimi, hvor man "bare" skal finde en morder, erkender Dorte W. Høgh:
- Ja, for pokker. Vi kunne ikke have gjort det sværere for os selv, end vi har. Men det har også været sjovt at have så mange forskellige historier og karakterer i hovedet og at skulle orkestrere det hele.
Dorte W. Høgh og Ida Maria Rydén er derfor begge meget spændte på, hvordan seerne vil tage imod 'Når støvet har lagt sig'. Faktisk er der nerver på, indrømmer de.
- Jeg har da været pissenervøs i en måned, siger Ida Maria Rydén.
- Ja, og også for, om vi behandler det alvorlige emne og den universelle tankegang på en ordentlig måde, eller om folk siger: "Det var da virkelig nogle store tanker til sådan en lille prut". Det kan jo godt være. Eller om de synes, den er for voldsom, supplerer Dorte W. Høgh.
Indtil videre har de dog allerede fået et skulderklap i byen, hvor de vendte ryggen til et samarbejde om en vampyrserie. På den igangværende Gøteborg Filmfestival var de nemlig nomineret i kategorien 'bedste tv-manuskript'.