Man kritiserer ikke det saudiske kongehus. Heller ikke selvom 'man' er et amerikansk satireshow med base i USA.
Netop den 'forbrydelse' har fået streaminggiganten Netflix til at fjerne en episode af et satireshow, der er kritisk over for Saudi-Arabien. Det sker på direkte opfordring fra kongedømmet.
Det skriver den amerikanske avis The Financial Times.
Saudi-Arabien mener, at en bestemt episode af programmet Patriot Act med Hasan Minhaj "krænker kongedømmets lov om cyberkriminalitet".
Man taler ikke om Khashoggi
Patriot Act med Hasan Minhaj havde premiere i oktober.
I den omdiskuterede episode langer værten, den amerikanskfødte muslim Hasan Minhaj, ud efter Saudi-Arabien efter drabet på den regimekritiske saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi.
Et drab, som Saudi-Arabien har indrømmet at stå bag, som som stadig mangler at blive belyst til fulde.
Sagen om Khashoggi fik stor international opmærksomhed og har pustet til den interne amerikanske debat om USA's tætte relationer til kongedømmet.
Kritikken i satireshowet går især på landets kronprins, Mohammed bin Salman.
I udsendelsen kritiserer Minhaj også den amerikanske tech-industri for at ”svømme i saudiske penge”, og han opfordrer tech-virksomheder til at holde op med at tage imod investeringer fra kongeriget.
Netflix' beslutning om at rette ind efter kritik rejser nye spørgsmål om grænser for ytringsfrihed på nettet, skriver The Financial Times.
Karen Attiah, der var Khashoggis redaktør på avisen The Washington Post, kalder beslutningen "skandaløs".
Selv udtaler streamingtjenesten, at den "på det kraftigste støtter kunstnerisk frihed verden over". Episoden er udelukkende blevet fjernet på baggrund af en "valid og juridisk anmodning", meddeler Netflix.
Afsnittet kan ikke længere ses på Netflix i Saudi-Arabien, men er fortsat tilgængelig i andre lande. Saudiske fans kan også se afsnittet på showets officielle Youtube-kanal.
Når regeringer censurerer
Det er ikke første gang, at en film eller serie er blevet trukket tilbage efter protester.
I 2014 besluttede det amerikanske filmselskab Sony Pictures Entertainment at aflyse premieren på komedien "The Interview" efter et angreb fra hackergruppen Guardians of Peace.
I komedien bliver to amerikanske journalister af den amerikanske efterretningstjeneste CIA opfordret til at slå den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, ihjel.
Filmen vakte voldsom vrede i Nordkorea, og hackergruppen truede blandt andet med at angribe biografgængere, hvis filmen blev vist.
Det amerikanske forbundspoliti slog siden hen fast, at den nordkoreanske regering stod bag cyberangrebet.
Dengang sagde den daværende amerikanske præsident, Barack Obama, at Sony aldrig skulle have givet efter for trusler.
- Vi kan ikke leve i et samfund, hvor en diktator fra et eller andet sted pludselig kan begynde at udøve censur her i USA, sagde Obama.
Blank forside i Pakistan
Også i 2014 oplevede den amerikanske avis The New York Times at blive læst over skulderen af en fremmed magt.
En nyhedshistorie om Pakistans forhold til al-Qaeda blev slettet fra omkring 9.000 printede udgaver af den internationale New York Times i Pakistan.
Censuren resulterede i et blankt felt på avisens forside, som ingen fra New York Times havde godkendt.
Netflix siger til Financial Times, at firmaets politik om at operere inden for nationale love er de samme som mange andre amerikanske virksomheders.
Men Netflix vil ikke ud med, hvor mange forespørgsler virksomheden har modtaget fra regeringer eller hvor mange, de har bøjet sig for.
/ DR Nyheder