Tv-serier har jo rigtig mange af romanens fordele, som passer perfekt til tiden.
De kan få os til at glemme os selv, de kan give os forfriskende perspektiver på situationen, de kan få os til at slappe af og regulere vores humør.
Serierne har dog også den ulempe tilfælles med romanerne, at de særligt lange, komplicerede eller alvorlige af dem kan være rigtig svære at gå i gang med. Selvom vi føler, at vi burde.
Og for det meste skal man bare pakke det der burde væk. Men nogle gange er den største fornøjelse at overvinde sig selv og opleve noget, man ikke vidste, man havde brug for. Man tror måske, at en serie bare handler om voldelige gangstere i New Jersey. Men hvis man ser den, finder man måske ud af, at man kan spejle sig helt vildt i følelsen af utilstrækkelige maskulinitetsidealer og frygten for at gå til psykolog. Helt hypotetisk eksempel.
Jeg gider ikke at banke hverken dig eller mig selv i hovedet med gamle serier, så du finder ikke ellers uomgængelige klassikere som 'Matador', 'Berlin Alexanderplatz', 'The Wire' eller 'Sex and the City' på listen.
Jeg har prøvet at finde en række serier, som du muligvis har skippet inden for de seneste år, fordi de, af den ene eller anden grund, kan virke intimiderende. Lige nu er vi jo alle sammen spærret inde, hvilket giver, ikke bare tid, men måske endda behov for rengøringsprojekter, selvhjælpsprojekter og serieprojekter.
'The Americans'
Elizabeth og Philip er forældrene i en helt almindelig amerikansk kernefamilie i et forstadskvarter til Washington i 80’erne. Men i virkeligheden hedder de Nadezhda og Mischa og er russiske spioner, der myrder og forfører i moderlandets tjeneste, når børnene er lagt i seng.
Hvorfor er den svær at komme i gang med?
Jeg vil ikke overspille grundene, for jeg vil så gerne have, at du ser serien. Men hvis jeg skal være ærlig, er der ikke nogen mangel på elementer, der kan smide dig af i starten: grimme parykker, kompliceret russisk politik (på russisk!), langsom koldkrigsstemning og en del afsnit i de første sæsoner, der bygger mere op end de forløser.
Hvorfor er den så værd at komme i gang med?
Fordi - OMG - hvor er der old school dramatisk payoff for din mentale og følelsesmæssige investering. Jeg lover dig, at når der falder brænde ned i denne her serie, så sker det pludseligt, iskoldt og chokerende som i ingen andre.
Og så gemmer der sig, under den historiske spionthriller, også to andre dybt fascinerende historier: et eksplosivt familiedrama om forholdet til børnene, der ikke ved, hvad deres forældre laver, men begynder at reagere på hemmelighedskræmmeriet. Og en smertefuld kærlighedshistorie om et arrangeret ægteskab, hvor begge parter bliver tvunget til at bruge deres seksualitet i en større sags tjeneste. I øvrigt er parykkerne altså ikke grimme for sjov, sådan så de faktisk ud på 80'er-spioner.
Hvad skal jeg se, hvis jeg allerede har set den?
Så vil jeg anbefale en anden politisk thriller med lidt mere vægt på spænding og action. 'Fauda', der foregår i Israel og Palæstina og efter sigende bliver kværnet i ligeså stor stil i Tel Aviv og på Vestbredden.
'The Americans' kan streames på Netflix.
'The Leftovers'
To procent af verdens befolkning forsvinder ud af det blå. Vi følger en håndfuld af de efterladte, mens de prøver at håndtere sorgen ved at blive kultmedlemmer, tage på mystiske drømmerejser eller underkaste sig tvivlsomme videnskabelige eksperimenter.
Hvorfor er den svær at komme i gang med?
Fordi den faktisk lyder som et sjovt mysterium, men som seriens skaber Damon Lindelof med det samme var ude at sige, at han ikke ville give svar på. Første sæson svælger helt ekstremt i stilfærdig, selvdestruktiv sorg, som godt kan være lidt (meget) opslidende melodramatisk at være vidne til.
Hvorfor er den så værd at komme i gang med?
Fordi den fra slutningen af første sæson bliver en af de mest eksperimenterende, fantasifulde og inspirerende serier til dato. Især fra starten af anden sæson hvor serien fuldstændig genopfinder sig selv, med ny intro, nye hovedpersoner og folk bag kameraet. Der er altså ingen andre serier, hvor man kan se en full frontal fødsel i stenalderen og se Gud blive spist af en løve, der er stukket af fra et orgie på en sex-båd. Og så kommer man meget tættere på et svar om mysteriet end Damon Lindelof turde love.
Hvad skal jeg se, hvis jeg allerede har set den?
Så skal du gå et skridt videre ind i Damon Lindelof-land og se verdens bedste tegneserie-filmatisering 'Watchmen'.
'The leftovers' kan streames på HBO.
'Unbelievable'
To kriminalbetjente efterforsker en række ensartede, syltede voldtægtssager på tværs af statsgrænser. De mistænker, at den samme forbryder kan være på spil og kæmper mod et system, der ikke tager voldtægt tilnærmelsesvist så alvorligt som mord. Baseret på ProPublicas artikel 'An Unbelievable Story of Rape' fra 2015.
Hvorfor er den svær at komme i gang med?
Alle er lovligt undskyldt for ikke at have lyst til at gå i gang med en serie om voldtægt. Og jeg kan ikke engang trøste dig med, at den springer det ubehagelige over. Første afsnit er en minutiøs gennemgang af Maries rædselsfulde tid efter voldtægten krydret med små pludselige, ekstremt ubehagelige glimt af selve forbrydelsen. Fra hendes perspektiv. Det er næsten som om serien udfordrer dig til at springe fra i løbet af første afsnit.
Hvorfor er den så værd at komme i gang med?
Samspillet mellem den gamle garvede kriminalbetjent, spillet af Toni Collette, og den unge idealistiske, spillet af Merritt Wever, er så klassisk og samtidig så vidunderligt underholdende. Så på det dybt alvorlige bagtæppe af kritikken af vores kulturs forhold til voldtægt, tegner der sig en formidabelt spændende og tilfredsstillende krimi. Når man vel at mærke lige er kommet over det essentielle, men traumatiserende første afsnit.
Hvad skal jeg se, hvis jeg allerede har set den?
Så snup en anden serie i krimiens grænseland. Det er så fedt for alle os, der ikke elsker rendyrkede krimier, at der er kommet en masse serier, der udnytter nogle af krimiens fortælletricks til noget andet, end bare at bure en ny forbryder inde i hvert afsnit. Prøv 'Mindhunter' eller 'Fargo'.
'Unbelievable' kan streames på Netflix.
'The Crown'
Historien om Dronning Elizabeth den 2.'s regeringstid.
Vi følger hende, fra hun som ung modvilligt accepterer tronen og igennem hendes transformation til en sand, respekteret regent.
Hvorfor er den svær at komme i gang med?
Hvis du allerede ser 'The Crown', kan du sikkert slet ikke forstå, at nogle kan synes, at det er svært at komme i gang. Men det er altså ikke alle, der har en naturlig interesse i det britiske monarki i efterkrigstiden. Opulente slotte, ubetalelige smykker og parforholdsspændinger i kongehuset kan godt virke lidt uvedkommende for nogen.
Hvorfor er den så værd at komme i gang med?
Fordi den håndværksmæssigt er en af de mest gennemførte serier nogensinde. Manuskript, instruktion og for pokker! Kostumer og productions-design. Den bliver bedre og bedre og tager flere og flere afstikkerafsnit til nationale tragedier og personlige historier, der allesammen er vildt fascinerende og overraskende rørende. Fra afsnittet om prins Philip på kostskole, der forklarer så meget om hans forælder-stil, til det berømte kulmineafsnit om katastrofen i Aberfan. Afsnittene varer nok en time, men det føles også ofte som om, man har set en hel film. Og så er vi ikke engang nået til prinsesse Diana endnu.
Hvad skal jeg se, hvis jeg allerede har set den?
BBC-dramaet 'Call the Midwife' foregår også i 50'erne og 60'erne i London. Den er lidt mere munter og meget mere nede på jorden, men mindst lige så britisk.
'The Crown' kan streames på Netflix.