Vi mødes i to kurvestole foran Skodsborg Kurhotel under en markise i solen.
Morten Grunwald bor lige rundt om hjørnet i et lejlighedskompleks. I karréen ved siden af bor Lise Nørgaard, der for knap 40 år siden skabte den serie, som vi er mødtes for at tale om.
- Og Susse Wold og Bent Mejding er også lige flyttet ind, siger Morten Grunwald meget apropos.
Sammen med skuespillerægteparret har den 82-årige skuespiller en stor rolle i aftenens afsnit af tv-serien ’Matador’.
Morten Grunwald bestiller en sort kaffe med en sødetablet. Han lægger den ene arm på armlænet, så man kan se hans enorme guldring på lillefingeren, der er formet af bogstaverne m-o-r-t-e-n, en glad teatermaske og taget på Østre Gasværk, hvor han har været teaterdirektør.
Stokken har han stående inden for rækkevidde, og blikket er rettet koncentreret udad, da han giver sig til at huske – og fortælle om – rollen som kunstmaleren Ernst Nyborg i ’Matador’.
- En frisindet, velbegavet kulturrevolutionær, der kommer og sparker i løgsovsen, opsummerer Morten Grunwald.
Gode instruktører får altid deres vilje
I afsnit 8 ankommer Ernst Nyborg, iført fløjlshat og med en pibe i munden, til Korsbæk, hvor den internationalt anerkendte kunstner skal holde en maleriudstilling.
Han er Maude Varnæs’ tidligere tegnelærer, og hun liver meget op i hans selskab. Men Ernst Nyborg, der har både kone og børn hjemme i Tibirke, indtager livet i store mundfulde, og går heller ikke af vejen for Gitte Graa – spillet af Susse Wold.
- Da Erik Balling skulle bruge en kunstmaler, var det meget sjovt, at han valgte mig, siger Morten Grunwald, der kendte instruktøren fra sin medvirken i Frede- og Olsen Banden-filmene.
- Han vidste, at Ove Sprogøe og jeg var kunstfreaks og gik hos Galerie Birch, når vi havde fri, og lod os friste. Til stor moro for Poul Bundgaard, som overhovedet ikke interesserede sig for moderne kunst, siger Morten Grunwald.
Det, han bedst husker fra optagelserne, er en dag ved Furesøen med Malene Schwartz, der spiller rollen som Maude. Balling ville have, at Morten Grunwald skulle spille og tale med mad i munden.
- Og jeg haaader selv at tale med mad i munden, og jeg haaaader, når andre folk gør det. Men Balling havde vist lige set en film med sådan en renæssancegut, der åd og drak og kæmpede, så han insisterede.
- Jeg tror nok, at det endte med, at jeg forsøgte hæderligt at tale med mad i munden og glemme det ulækre, siger Morten Grunwald.
- Det er en af de få gange, vi har været uenige. Og Balling fik sin vilje. Det gør gode instruktører altid.
Optagelserne varede for Morten Grunwalds vedkommende kun cirka en uge. Men Balling var også kendt for at være effektiv. Ikke unødigt hård, mener Morten Grunwald, bare professionel og krævende.
- Man kunne altid mærke, når den var der, og han var tilfreds, siger Morten Grunwald.
- Og var han det, var der ikke tale om at tage den om.
- I vore dage tager de unge instruktører en scene om 50 gange, så man er ved at blive sindssyg! Det er jo elektronisk, så det koster jo ikke noget, og man kan bare blive ved. Dengang optog man på råfilm, og det var en sport at lave first takes. Især hos Balling.
En disciplin der kræver, at skuespillerne er forberedte. Det var man hos Balling, siger Morten Grunwald. Men det har han nu altid sat en dyd i at være.
- Man skal kunne sit lort. Det er den eneste måde. Og så kan første take mange gange være det bedste.
At improvisere var der slet ikke behov for. Morten Grunwald tog det hele fra manuskriptet.
- Hos Balling retter man ikke et komma. Han instruerer på skrivemaskinen, siger Morten Grunwald og kalder instruktøren en ’meget visionær fortæller’, hvis scener er både musikalske, vedkommende og inspirerende.
Ikke én fejlbesat rolle i 'Matador'
Det samme gælder det imponerende persongalleri, han og Lise Nørgaard gabte over i seriens 24 afsnit. Ifølge Morten Grunwald var mange af rollerne presenter til de skuespillere, der skulle forløse dem på skærmen. Med sin castingmetode fik Balling dem til at folde nye sider af deres talent ud, mener Morten Grunwald, og nævner eksempler i flæng:
Karin Nellemose, der spiller den nervøse Misse Møhge, der skubber rundt på sin gamle mor, og som er bange for mænd, som hun med egne ord virker ’dragende’ på.
Bjørn Watt Boolsen, der spiller den temperamentsfulde oberst Hackel og far til Vicki, som han forsøger at holde i kort snor – uden held.
Hardy Rafn, der spiller den lidt ængstelige byrådssekretær Godtfred Lund, der har store økonomiske problemer.
Og John Hahn-Petersen, der spiller den diskrete jøde, enkemand og bogholder i Korsbæk Bank, Hr. Stein.
- Det er roller, der klædte dem enormt godt, opsummerer Morten Grunwald.
- Det var skidegodt, ikke!
- Balling var en mester i at caste, bliver Morten Grunwald ved.
- Der er ikke én fejlbesat rolle i ‘Matador’. De sidder alle sammen lige i skabet. Du kan jo ødelægge sådan en serie og lave den til fiskefars, hvis den er forkert castet, siger han.
Og kommer i tanker om endnu et genialt cast.
- Jeg synes, at det er noget af det bedste, Ghita (Nørby, red.) nogensinde har lavet. Den der skønne kvinde (Ingeborg, red.), der sætter Mads Skjern på plads, siger Morten Grunwald.
At serien er så populær, at den her – godt 40 år efter premieren – kan tiltrække i snit over halvanden million seere per afsnit, skyldes først og fremmest Erik Ballings ’udsøgte særpræg som historiefortæller’, siger Morten Grunwald.
- Du kan ikke narre publikum. Hvis det er noget lort, står de af. Hvis det virker, sidder de på det yderste af stolen. Det er det, vi alle sammen stræber efter, og det lykkedes i rigt mål for Balling.
Karrieren er også lykkedes i rigt mål for Morten Grunwald, der udover sine mange roller på film også har spillet store og meget forskellige roller på teatret. Senest – i juni måned - rollen som Joe i tre monologer af Samuel Beckett, som han har fortolket mange gange i karrieren. En rolle, han ifølge Information fortolkede suverænt.
- Jeg synes, at jeg har været meget heldig. Jeg har fået lov til at spille mange forskellige roller. Mensch, was willst du doch mehr?, siger Morten Grunwald.
Ikke helt gået på pension
Og nu er han så gået på pension. Det sagde han i hvert fald i juni, at han ville, og han deltog i den anledning i flere interviews om højdepunkterne i karrieren. Men:
- Njaa, altså. Jeg er jo ikke helt gået på pension, siger Morten Grunwald, der til efteråret skal et par gange til Berlin og genopføre forestillingen om Joe.
Men her i Danmark går han ikke på scenen mere. Det kræver en fysisk udfoldelse, han ikke længere kan mestre, siger han.
- Meeen hvis nogen skal bruge en gammel knark på film, er jeg til at tale med. Hvis det er en rolle, der ligger inden for min fysiske formåen.
- Åndeligt og mentalt har jeg det stadig, som da jeg var 30. Men ikke fysisk. Der er jeg afhængig af den her, siger han og kigger ned på stokken, som er skåret i et stykke træ og købt i hans yndlingsgade i London, Jermyn Street, for en del år siden.
Det er den, der hjælper ham fra bilen over til kurvestolen under markisen og tilbage igen. Og det er med den som støtte, at han hver morgen iført slåbrok går over Strandvejen for at tage en morgendukkert i Øresund. Eller over til kurbadet for at svømme nogle baner.
Sammen med sin kone, skuespilleren Lily Weiding, nyder Morten Grunwald sit otium.
- Vi har en altan mod Øresund og en altan mod skoven på den anden side. Og vi har hinanden. Hun laver morgenkaffe til mig, og jeg laver aftensmad til hende, siger han.
- Vi er nogle lykkens pamfiliusser. Der bliver ikke danset så meget mere. Det gør der ikke, når man er 82 og 92 år, men min kone er åndsfrisk og har sin meget vigtige humoristiske sans bevaret. Uden den går det ikke.
Du kan se ’Matador’ i aften klokken 20 og fire lørdage frem – på DR1 og på DR TV. De resterende 12 afsnit vises i 2018.