Masser af sex, humor og repræsentation: Her er 5 LGBT+-serier, du skal se – og to animerede bonusser

Sæt dig godt til rette og dyk ned i syv serier, der på hver deres måde omfavner LGBT+-mangfoldigheden.

Fra drama til komedie - og sågar også et par animerede af slagsen. Der er nok at kaste sig over, når det kommer til gode tv-serier, der repræsenterer LGBT+-miljøet. (Foto: © Grafik: Nicolai Bruun, DR)

Kalenderen siger august, men det lader til, at vejrguderne har glemt at kigge på den.

Så mens du hænger regnjakken til tørre og hælder noget varmt i koppen, er der heldigvis rig mulighed for at fejre pride-ugen hjemme foran skærmen.

I hvert fald når det kommer til tv-serier, der serverer vigtige historier, sjove komedier og masser af sexscener, der på hver deres måde repræsenterer LGBT+-historier og -karakterer.

Ser man bare på de seneste års serienyheder fra de store streamingtjenester, kan der både nævnes 'Never have I ever', 'Sex Education', 'It's a Sin', 'Loki' og 'Tales of the City' som eksempler på tv-serier, der inddrager karakterer og fortællinger, der repræsenterer LGBT+-miljøet. Og listen er meget længere.

Beder man Andrea Coloma, festivalleder og programlægger for LGBT+-filmfestivalen MIX Copenhagen, om at udpege nogle af de serier, hun synes, man bør kaste sig over, starter vi derfor et andet sted.

1

'Ondt i røven' (2019)

I serien 'Ondt i røven' fra 2019 har alle roller samme navn, som den skuespiller, der spiller rollen. Ligesom de også har deres eget tøj på. Det er Tessa Hoder, der spiller hovedpersonen Tessa. (Foto: © Nicolai Lok, Tambo Film / TV 2)

Serien handler om Tessa, der flytter fra en gård i det vestsjællandske Odsherred til et LGBT+-kollektiv i København. Hvor hun var alt for queer til sin hjemby, oplever hun nu, at hun slet ikke er queer nok til København og det miljø, hun er havnet i.

- Serien er blevet kaldt det danske svar på NRK's hitserie 'Skam' af blandt andre Soundvenue. Derudover er serien en queer gamechanger på dansk tv, indleder Andrea Coloma om serien af instruktør Rikke Kolding.

Og inden Andrea Coloma forklarer, hvorfor hun mener, at serien er din tid værdig, er det værd at nævne, at hun faktisk selv spiller med, og at rollelisten desuden indeholder flere tidligere arrangører af MIX Copenhagen-filmfestivalen.

- Det er lidt en "MIX-baby", så jeg er selvfølgelig ikke helt neutral, griner hun.

Men det er ikke fordi, hun selv medvirker, at serien er et kig værd, understreger hun:

- Det er en fed og smuk skildring af et meget specifikt queer-miljø i København, som man får et virkeligt godt indblik i. Og så er den rigtig sjov, tilføjer hun.

Serien kan ses på TV2 Play.

2

'Pose' (2018-2021)

Da første sæson af 'Pose' udkom i 2018, slog den rekorder i forhold til antallet af transkønnede skuespillere med større roller på rollelisten. Her ses Mj Rodriguez i rollen som Blanca. (Foto: © Pari Dukovic, Copyright 2018 FX)

Serien foregår i 1980'ernes New York, hvor man følger dansere og modeller i det LGBT+-undergrundsmiljø, der kaldes for ballroom-scenen.

"Åh, den anbefaler alle nok", var Andrea Colomas første tanke, da hun udvalgte Netflix-serien til listen her. Men det er der også en grund til, mener hun.

- Man får et indblik i historien bag ballroom-scenen, og hvordan var det at være en del af det queer sorte og latinamerikanske miljø, da HIV hærgede i New York, forklarer hun om den prisvindende serie.

Derudover er serien blevet banebrydende for at skabe en rolleliste fyldt med diversitet:

- Instruktør Ryan Murphy, der også er kendt for blandt andet 'Glee' og 'American Horror Story', har særligt i seriens senere sæsoner givet virkeligt meget plads til de folk, som historierne handler om.

Det er altså eksempelvis transpersoner, der selv spiller transkarakterer i serien. Og den udvikling alene gør 'Pose' til en vigtig serie, mener Andrea Coloma, som desuden roser serien for et manuskript, produktionsværdi og skuespil af høj kvalitet.

Serien kan ses på Netflix og HBO Nordic.

3

Anne+ (2018-)

Folkene bag serien følte, at der manglede en positiv repræsentation af queer-personer inden for tv-serier. Første sæson var næsten udelukkende betalt af crowdfunding, indtil to filmselskaber involverede sig i projektet. Derfor kan man også se en stor forskel i selve produktionskvaliteten undervejs i sæsonerne. (© Millstreet Films)

Serien, der er hollandsk, men har engelske undertekster, foregår i Amsterdam, hvor man følger 24-årige Anne. I første afsnit støder hun ind i sin ekskæreste Lily, hvilket får hende til at se tilbage på de personer og forhold, der har formet hende. Hvert afsnit tager navn efter vedkommende. Første afsnit hedder derfor 'Anne+Lily'.

Hvert afsnit er bare ti minutter langt og produktionskvaliteten på særligt første sæson er ikke super høj. Men det skal du ikke lade dig skræmme af, mener Andrea Coloma.

- Skuespillet er virkeligt on point, og man får fint et indblik i, hvordan de forskellige forhold og kvinder har udviklet Anne igennem årene.

- Og så er der også en del sex, hvilket jeg virkeligt godt kan lide. For sex mellem kvinder ser vi ikke særligt meget af på tv og i film, men det har de løst rigtig godt i 'Anne+'.

Serien kan ses på YouTube.

4

'Sense8' (2015-2018)

I 2015 udkom første sæson af den Emmy-nominerede tv-serie 'Sense8'. Da Netflix i 2017 offentliggjorde, at der ikke ville komme en tredje sæson, skabte det vrede og underskriftindsamlinger fra fans. Modstanden resulterede ikke i en tredje sæson, men derimod i det mere end to timer lange finaleafsnit af sæson to i 2018. (Foto: © Murray Close, Netflix)

Netflix-serien er i sci-fi-genren og handler om otte mennesker fra hele verden, der fødes samme dag, og som på mystisk vis er i stand til at opleve hinandens liv ved hjælp af telepati.

- Den er lavet af Wachowski-søstrene, der også stod bag 'The Matrix' og 'Bound', efter de begge sprang ud som transkvinder.

Ligesom med Ryan Murphys 'Pose', så er det særligt rollelisten, der gør 'Sense8' en plads værdig på listen her.

- Karakteren Nomi Marks spilles af skuespilleren Jamie Clayton, og de er begge to transkønnede. At transkønnede får lov til at spille de roller, der handler om deres eget liv, har været noget, man har kæmpet for i mange år.

Og derudover så byder serien på "orgier" i næsten hvert afsnit.

- Sexscenerne er de fedeste. Fordi de otte personer kan telepatere og endda overtage hinandens kroppe, så bliver det til et orgie, hver gang én af dem har sex med en anden person. Det er virkeligt intenst.

Der er kun to sæsoner af serien. Til gengæld slutter serien af med et 151 minutter langt finaleafsnit, der altså nærmere er en film end et afsnit.

- Jeg kan også anbefale filmen, men det er ikke den bedste sci-fi-film nogensinde. Til gengæld har jeg set hele serien tre gange.

Serien kan ses på Netflix.

5

Steven Univers (2013-2020) – og to andre animerede juveler

Den Emmy-vindende 'Steven Univers' er en animation, der formår at udforske både køn, seksualtiet og kærlighed inden for hele spektret. Og på en måde, så også børn lærer noget om det, mener Andrea Coloma. (© Cartoon Network)

Den animerede serie handler om helten Steven Univers, der er halvt menneske og halvt ædelsten. Han forsøger igennem serien at lære, hvordan han kan redde verden ved hjælp af sine magiske ædelstenkræfter, som han har arvet fra sin mor.

Ja, det lyder måske lidt underligt. Men det er også både super sjovt og lærerigt, mener Andrea Coloma.

- Serien sætter spørgsmålstegn ved køn og seksualitet og fortæller både historien om kærlighed, familie og om at blive voksen.

- Steven udforsker sit eget køn og prøver at forstå det spektre af kærlighed, der findes, og hvordan køn kan se ud.

Desuden er animationsserien et godt bud på en serie, som også børn kan lære en masse af.

- Den er virkelige sjov og skarp, men samtidig kan 'Steven Univers' også forklare nogle ting om køn og seksualitet, som voksne måske tror er umulige at forklare børn.

BONUS

Hvis du, ligesom Andrea Coloma, er vild med animerede serier, så har hun to ekstra anbefalinger i ærmet til dig.

'Eventyrtid'/ 'Adventure Time' (2010-2018)

Serien handler om en 12-årig dreng og hans bedste ven, en 28-årig hund med magiske kræfter. Sammen tager de på eventyr i fremtiden.

- Serien er lavet af de samme folk, der står bag 'Steven Univers', og er meget queer i sin udforskning af både køn og seksualitet.

'She-Ra og de mægtige prinsesser' (2018-2020)

Serien handler om teenageren Adora, der kan forvandle sig til heltinden She-Ra, der sammen med en gruppe af magiske prinsessekrigere kæmper mod den onde Lord Hordak.

- Før den blev udgivet, var der meget snak om serien, da folkene bag havde fortalt, at der ville være stor LGBT+-repræsentation i form af karakterer med mere flydende køn og seksualitet.

Og det har serien levet op til.

- Man kan aldrig se, om en karakter 100 procent er heteroseksuel eller ej. Alle karakterer lever meget i spektret.

'Steven Univers' og 'Eventyrtid' kan ses på HBO Nordic. 'She-Ra og de mægtige prinsesser' kan ses på Netflix.