Liderlige teenagere og nervepirrende drama: Her er 5 af de bedste tv-serier lige nu

Serieeksperten guider dig i, hvilke serier du burde kaste dig over i efteråret.

Serieeksperten Frederik Dirks Gottlieb kommer med fem de bedste serier, som du måske har overset. (© Netflix)

Nu skal jeg ikke skabe for megen dårlig stemning.

Men det har ikke just været et efterår præget af varme og solskin.

Det er derfor essentielt og måske endda tiltrængt, at man med god samvittighed kan synke helt ned i sofaen og fordybe sig i en god serie.

Og det er der god mulighed for lige nu, for det bugner med nye kvalitetsserier.

Her er fem af mine personlige yndlingsserier for tiden.

De spænder lige fra gakket animationshumor til spænding, der bygger på virkelige hændelser.

1

Gangstere og Drake-godkendt soundtrack i 'Top Boy'

I serien 'Top Boy' vender to garvede narkohandlere tilbage til Londons rå gademiljø, men deres stræben efter penge og magt bliver udfordret af en ung svindler. (© Chris Harris/Netflix)

Rapperen Drake er i den grad ved at gøre sit indtog i serieverdenen.

Han står ikke bare bag den hypede ungdomsserie 'Euphoria', der kan ses på HBO.

Drake har også genoplivet den hårdkogte, britiske gangsterserie 'Top Boy', som netop har fået en ny sæson på Netflix.

Og bare rolig: nye seere kan godt starte her, da der er tale om en historie, som kan stå alene.

Til lyden af dette års måske mest bombastiske soundtrack udspiller fortællingen sig om de to pushere Dushane og Sully.

Efter tid væk fra narkomiljøet er de to pushere tilbage for at generobre deres plads på toppen af det kriminelle hierarki i Londons gader.

Serien, der af gode grunde er blevet sammenlignet med den amerikanske serie 'The Wire', beskæftiger sig også indgående med den menneskelige side af ellers hårdkogte kriminelle.

Vi følger helt unge drenges kamp for ikke at blive en del af bandemiljøet, og vi får, hvad der føles som et realistisk indblik i en kriminel underverden, der for en gangs skyld ikke er amerikansk.

'Top Boy' kan streames på Netflix

2

Nervepirrende drama i 'Fred til lands'

Morten Hee Andersen, der spiller den uhyggelige Mike i 'Fred til lands', fik sit store gennembrud i DR’s dramaserie ’Herrens veje’. (Foto: © Tine Harden, Type 1)

Jeg er all in på DR’s nye søndagsserie.

Det har ikke været lutter homeruns på dramafronten de seneste år, men med 'Bedrag 3' og nu 'Fred til lands' lader DR Drama til igen at have fundet den perfekte balance mellem skarpt skåret plot og nuancerede figurer, som stadig får lov at ånde.

Der er med andre ord både nervepirrende underholdning og tankevækkende figurer med i 'Fred til lands', der handler om et mord på en ung mand i en lille dansk flække.

Specielt drengens far Peter og hans bror Martin er ikke afklarede med den forklaring, som politiet er kommet med, der fastlår, at hændelsen, hvor unge Aksel blev kørt ned, var en ulykke.

De mener, at byens lokale bandit begik overlagt mord, og at det er på tide at tage sagen i egne hænder.

'Fred til lands' sendes hver søndag kl 20 på DR1 og kan desuden streames på DR TV

3

Tragikomisk forstads-loop i 'Helved'

Charter McCloskey (i midten) har haft succes med figuren Jacob Ditzel, der nu har flere miniserier bag sig, blandt andet 'Jacob Ditzels Konfirmation' og 'Jacob Ditzel All Inklusiv'. (© Martin Dam Kristensen/Grasværk)

De to gutter fra 'Turbomodul', Charter McCloskey og Lars T. Therkildsen, gik lynhurtigt fra Youtube-fænomen med sketchen om Tonni Bonde til en række TV2-programmer.

Humoren kan aldrig blive sort nok i Turbomoduls univers, hvor de blander gakket sketch-komik sammen med tragiske fortællinger, og deres unikke blanding ligner ikke andet dansk komik herhjemme.

Nu er de tilbage og bryder med sketch-formen i en sammenhængende fiktionsserie, som får en til at tænke i retning af David Lynch og Paul Thomas Anderson.

Kort fortalt handler serien om Albert, familiens sorte får, der modvilligt vender hjem, da hans farmor fylder 80 år.

Men som om det ikke er hårdt nok for Albert at høre på familiens nedladende kommentarer om hans påståede skuespilkarriere, så får han af mystiske årsager 'fornøjelsen' af at opleve den samme dag igen og igen.

Serien er det man kalder en 'loop-fortælling', der ligesom filmene 'Groundhog Day', 'Happy Death Day' og 'Edge of Tomorrow' bygger på, at hovedfiguren oplever de selvsamme ting igen og igen.

Det er mørkt, underholdende, hamrende sjovt, og man ville ønske, at loopet aldrig sluttede.

'Helved' kan streames på Amazon Prime

4

Liderlige teenagere i 'Big Mouth' 1-3

Serien 'Big Mouth' er skabt af Nick Kroll, Andrew Goldberg, Mark Levin og Jennifer Flackett med teenagere baseret på Kroll og Goldbergs opdragelse i Westchester County, New York. (© HBO Nordic)

Den mest grænseoverskridende serie om teenagere – til voksne.

Animationsserien 'Big Mouth' får 'Family Guy' til at ligne 'Teletubbies', og hvis det ikke var fordi, det er en tegnet serie, så ville den være helt ekstremt upassende.

'Big Mouth' handler nemlig om en vennegruppe af helt unge teenagere, som alle kæmper med puberteten i form af ekstrem seksuel appetit, emotionelle udsving, menstruation og frygten for at stikke ud.

Alle figurerne har deres helt eget hormonmonster – en personificering af deres indre liv, som er med dem overalt. Og fungerer som en - oftest misledende - seksuel coach.

Det lyder skørt, men det er vanvittigt underholdende og samtidig enormt relaterbart, hvis man kan huske den enorme akavethed, der fulgte med pubertetens indtog.

Tredje sæson holder det høje niveau, og serien er om noget klammere end nogensinde før.

'Big Mouth' sæson 1-3 kan streames på Netflix

5

Virkelige hændelser i 'Our Boys'

'Our Boys' portrætterer historier om hændelser fra sommeren 2014, der ændrede livet for både både jøder og arabere. (© Ran Mendelson/HBO Nordic)

HBO er stadig uhyre leveringsdygtige, når det kommer til vedrørende, samfundskritiske tv-serier af højeste kaliber.

Dette israelsk-amerikanske krimidrama omhandler kidnapningen af tre jødiske drenge på Vestbredden i Palæstina i 2014.

Vi følger drengenes familier og de israelske hævnaktioner i kølvandet på hændelsen.

Israel er langsomt ved at blive et af verdens mest frugtbare områder, når det kommer til seriefiktion, og skaberen af 'Our Boys', Hagai Levi, er også manden bag serier som 'The Affair' og 'In Treatment'.

'Our Boys' er en drøj omgang, men konflikten mellem Israel og Palæstina portrætteres nuanceret.

Ligesom det er tilfældet i den israelske spændingsserie 'Fauda', så kan det godt lade sig gøre at lave oplysende underholdning om en ellers betændt, politisk situation.

'Our Boys' kan streames på HBO Nordic