Jeg har altid syntes, at sex på film og tv-serier er en ekstremt penibel sag.
Jeg kan slet ikke slappe af i det og på ingen måde nyde det.
Måske hænger det sammen med alle de småerotiske thrillere i 80'erne og 90'erne, jeg som ung teenager har været indlagt til at se sammen med mine forældre fredag aften i fjernsynet, mens jeg mest af alt prøvede at koncentrere mig om min beskedne mængde fredagsslik og ignorere de akavede sexscener, som mine forældre lod til at finde meget interessante.
Den dag i dag kan jeg stadig blive lidt forfjamsket, når en sexscene varer mere end ti sekunder, og netop derfor skulle jeg overvinde mig selv for at sætte Netflix' nye, hypede komedieserie 'Sex Education' på.
Det er jeg dog rigtig glad for, at jeg gjorde.
Serien handler om den 16-årige Otis, der bor sammen med sin mor Jean, spillet af en yderst veloplagt Gillian Anderson, der arbejder som sexolog og ofte ikke evner at adskille sin rolle som mor og terapeut.
Otis er endnu ikke seksuelt aktiv, men da det går op for skolens seje pige Maeve, at han ligesom sin mor er enormt god til at give gode råd, slår de to pjalterne sammen i en mission om at guide alle deres uerfarne skolekammerater i sex og alle de problemer, der følger med.
Modsat de fleste andre film og serier, hvor sexscener blot bliver brugt som sexet blikfang, så spiller sex i denne serie en afgørende rolle, og der bliver brudt med tabuer og talt om højt alt det, der gør det så kompliceret.
Det er dejligt befriende og i den grad oplysende – ikke mindst for denne generations teenagere, som formentlig vil kunne spejle sig i en eller flere af figurerne i 'Sex Education', der i øvrigt også evner at hæve sig væsentlig over den gennemsnitlige komedieserie, når det kommer til et stilsikkert design og en Spotifyliste-værdig lydside.
Her kommer et overblik over tre af de vigtigste tabuer, som 'Sex Education' bryder med, og forhåbentlig vil det være nok inspiration til at sætte serien på.
Selv hvis du, ligesom mig, synes, at sex på film er super pinligt.
Ikke alle mænd har nemt ved at komme
Alle unge mænd kommer på et splitsekund, ikke sandt?
Nej, det er naturligvis ikke tilfældet, og faktisk har mange mænd problemer med ikke at kunne komme, når de har sex.
I 'Sex Education' møder vi Adam, skolens machobøf som oven i købet er rektorens søn, der dækker over sine egne usikkerheder ved at reagere med vold og en dårlig attitude over for alt og alle.
Det har desværre også forårsaget, at han ikke kan overgive sig 100 procent til sex med sin kæreste, og det overvældende tankemylder og tvivl på egne evner gør det svært for ham afslutte samlejet.
Det, der er så unikt ved 'Sex Education', er, at der aldrig bliver peget fingre eller grinet af seriens figurer.
Den stereotype mobber er i dette tilfælde også en nøgen, usikker knægt, som ikke føler sig tilstrækkelig.
Serien er generelt ikke interesseret i de samme gamle klicheer, og det er hele tiden interessant at opleve den sårbare teenageperiode gennem troværdige øjne.
Din mor ved godt, at du onanerer
Ja, det er desværre den skinbarlige sandhed, og i 'Sex Education' holder Otis' mor, Jean, sig ikke tilbage med at give ham gode råd til sex og onani - emner hun, i sit virke som sexolog, finder ganske naturlige at vende med hvem som helst.
Selv da hun finder Otis' lagen gemt væk under sengen, efter han har haft ufrivillig sædafgang, mens han drømte, vælger hun at konfrontere ham med det i håb om en oplysende snak om onani.
Man føler for Otis, der reagerer på moderens konfrontation med decideret fysisk ubehag.
Gillian Anderson er perfekt castet i rollen som den erfarne, velmenende og sexede mor som Otis' kammerater er overordentlig interesserede i.
Det skyldes ikke mindst, at vi var mange, der havde et crush på hende, da vi var teenagere, og hun tonede frem på skærmen som den smukke og stærke FBI-agent Dana Scully i 'X-Files'.
Det er til stor irritation for Otis, at hans mor ikke kan blande sig udenom hans sexliv (eller mangel derpå), men deres spøjse forhold er så velskrevet, at man hele tiden mærker en fin balance mellem kærlighed og frustration de to imellem.
En abort er mere end bare en fortrydelsespille
I modsætning til Otis, som endnu ikke føler sig kønsmoden, er Maeve skolens seje pige, der bliver set på som en selvsikker sexbombe med flotte bryster.
Der følger mange tilbud med sådan en status, og måske også et pres for at leve op til rollen som den egenrådige kvinde, der har ry for at tage, hvad hun vil have.
Vi finder ud af, at Maeve holder en graviditet hemmelig og ikke ved hvem, hun skal dele sin bekymring med.
Det er en banal pointe, at sex har konsekvenser, og i stedet for at belære os om vigtigheden af kondomer, forsøger 'Sex Education' at tackle Maeves indre liv og vej ud af tabuiseringen som den 'gravide pige' på skolen.
Serien tager også de overvejelser om en abort op, som normalt ikke bliver berørt i ungdomsserier, hvor en magisk fortrydelsespille normalt er vejen ud.
Det er også en svær beslutning, når man er 16 år, selvom de fleste på ingen måde er klar til at blive forældre, og den realisation vil formentlig komme bag på de fleste teenagedrenge (og piger), som aldrig har skullet bekymre sig om en uønsket graviditet.
'Sex Education' er velmenende og oplysende uden nogensinde at blive kedelig og belærende.
En lille perle af en dramatisk komedieserie, hvor figurerne hurtigt føles som de venner, der ikke er mange af, når man er teenager.
Alle otte afsnit af 'Sex Education' kan ses på Netflix nu. Serien er i øvrigt allerede blevet forlænget med en anden sæson.