Omar El-Hussein. Manden bag terrorangrebene i København, der en februarweekend for et halvt år siden angreb Krudttønden og derefter synagogen i Krystalgade, bliver hovedperson i Manyar Parwanis kommende film ’Lukkede øjne’.
Filmen vil fortælle historien om Omar El-Hussein, og hvad der skete med ham i tiden før, under og efter angrebene, hvilket, allerede inden optagelserne er begyndt, har skabt debat. For kan man et halvt år efter terrorangrebet lave en film om en begivenhed, der i alt kostede tre mennesker livet?
- Jeg synes, det er vigtigt, og jeg synes, vi skal blive bedre til at se sådanne ting i øjnene og ikke pakke det ind i vat. Det er vigtigt at finde ud af, hvem han var. Omar El-Hussein har på sin måde fuldstændig ændret det her samfund til at være noget, det ikke burde være. Det har påvirket os, og det har haft store konsekvenser for os alle, siger Manyar Parwani til DR Kultur.
I gang med at researche til film
De seneste par måneder har Manyar Parwani, der selv flygtede fra det krigshærgede Afghanistan som seksårig, researchet på, hvem Omar El-Hussein var.
På sin vej til at finde frem til personen bag terrorangrebene, har han talt med Omar El-Hussein centrale netværk: Det han selv kalder for ”det hårde miljø”, og folk, der har gået i skole med Omar El-Hussein eller på andre måder kendte ham.
De beretninger, og det han kan læse om ham, vil derefter danne grundlaget for filmen. Men på grund af sin baggrund som flygtning i Danmark, mener han, at det giver ham et bedre grundlag for at gå ind i historien.
- I modsætning til dem, der flygter fra Syrien lige nu, har vi nogle unge herhjemme, som har det hele. Men de føler sig uden for samfundet, og om de er etniske danskere eller palæstinensere, er vi på en måde alle sammen med til at radikalisere dem, siger instruktøren og fortsætter:
- Det kan være vi skulle have stoppet Omar El-Hussein. Der er nogle, vi ikke kan stoppe, som er alt for syge i hovedet, og som ville have gjort det selv om hvad. Men vi bliver nødt til at prøve at forstå de her mennesker.
Har mødt stærk modstand
Manyar Parwani mener selv, at tonen i den offentlige debat er en af årsagerne til radikaliseringen.
- Jeg kan skrive under på, at debatten i den grad er med til at radikalisere. Det er ikke nok at få nogle til at tage en pistol og skyde folk, men det er nok til at ekskludere en gruppe mennesker og få dem til ikke at føle sig velkomne. Og når de kommer så langt ud, så kan man hjernevaske dem og få dem til at gøre hvad som helst.
Selv om Manyar Parwani ikke engang er begyndt at optage filmen endnu, så mener han allerede, at filmen er anmeldt både i pressen og i dele af offentligheden.
- Flere - og særligt medierne - mener, at det bliver sådan en film, hvor jeg har tænkt mig at give Omar El-Hussein vinger. At jeg vil fremstille ham som en sød og god fyr, og at jeg vil gøre ham til en helt. Men det er ikke det, jeg vil. Jeg gør det for at tage del i samfundet, og når filmen er færdig, så kan folk synes om den, som de vil.
Projektet har også betydet, at han har fået trusler fra flere, fortæller han.
- Truslerne har været alvorlige, og jeg vidste, de ville være en del af det.
Taler vi om dødstrusler?
- Ja, selvfølgelig. Når man laver en film om Omar El-Hussein, så er der nogle, der ikke synes om det. Sjovt nok er det både folk, der tror jeg er islamist og kommer til at hylde ham i filmen, men også andre grupper med religiøse holdninger om, hvorvidt jeg skal lave denne film eller ej. Men ingen ved, hvad den handler om endnu.
Hvor mange dødstrusler har du fået?
- Jeg har fået tilstrækkeligt. Nok til at jeg har været en lille smule bekymret. Men jeg vil ikke tale mere om det.
Men kan det stoppe dig i at lave filmen?
Nej, jeg har valgt at lave filmen, fordi den er vigtig, siger han, men ønsker ikke at vise eller referere til nogen af truslerne.
Et produkt af Danmarks handling
Anser du selv Omar El-Hussein som et offer?
- Omar El-Hussein er et produkt af den måde, vi agerer på her i landet og den måde vi blander os i konflikter og krige i andre lande. Mange vil nok blive vrede, når jeg siger det, men enhver ekstremist – både højre- og venstreekstremister – er et produkt af en eller anden form for svigt.
Manyar Parwani og filmselskabet Zentropa har modtaget støtte af Det Danske Filminstitut til at lave oplægget til ’Lukkede øjne’. Når det ligger klart, vil de søge støtte manuskriptstøtte, hvorefter optagelserne kan begynde.
Hvis alt glider som planlagt håber Manyar Parwani, at filmen kan få premiere i 2017.