Husker du de store øjeblikke? Her er de store danske Oscar-vindere

Tre film med dansk islæt har mulighed for at vinde Oscar-priser i nat. Få et tilbageblik over de danske vindere her.

Susanne Bier og Gabriel Axel er to af de danske instruktører, som har fået en Oscar. (© Scanpix)

I nat er der endnu engang mulighed for at danskere kan få en lille gylden figur under armen, når Oscar-showet finder sted i Los Angeles.

Og de danske filmfolk har haft stor succes med at fået fingrene i statuetterne, siden den første dansker blev nomineret i 1931.

Vi har været i DR’s arkiver for at finde frem til nogle af de danske oscarøjeblikke, så du kan varme op til det store show i nat.

Sidste gang, at en dansk film fik en Oscar, var i 2013, hvor kortfilmen ’Helium’ fik en Oscar. Filmen, som Anders Walter har lavet, handler om en dreng, der ligger dødeligt syg på hospitalet. Men han bliver venner med en rengøringsmand, og de udvikler en magisk fantasiverden sammen.

I 2011 var der også dansk oscarsucces, da Susanne Biers film ’Hævnen’ fik prisen for bedste ikke-amerikanske film. Her kan du se, at statuetten kan give lidt udfordringer i lufthavnens sikkerhedstjek.

I 2010 fik både kortfilmen ’De nye lejere’ og Per Christensen hver sin Oscar. Filmen vandt selvfølgelig i kortfilmskonkurrencen, mens Per Christensen fik en Oscar for sit arbejde med computeranimation hos Pixar. Du kan se Tivi Magnusson, der fik en Oscar for ’De nye lejere’, her.

I 2004 var det Henrik Wann Jensen, der fik en Oscar. Denne gang blev det i den tekniske kategori for sit arbejde med at give en særligt form for overfladelys på computeranimerede figurer – som blandt andre Gollum i ’Ringenes herre’.

I 2003 var der også dansk oscarjubel i kortfilmskategorien. Denne gang var det Martin Strange-Hansen, der fik en Oscar, for ’Der er en yndig mand’.

Martin Strange-Hansen var i 2007 i ’Aftenshowet’, hvor han fortalte om at være med i Oscarshowet.

I 1999 fik en dansk film årtiets eneste Oscar i det årti. Det skete, da filmen ’Valgaften’ fik prisen som årets bedste kortfilm.

Her fortæller Søren Kragh-Jacobsen om Anders Thomas Jensen, som instruerede og skrev manuskript til filmen. Han er i øvrigt også manuskriptforfatter til flere af Susanne Biers film.

Tilbage i 80’erne var der to forskellige danske film, der fik Oscar-prisen som den bedste ikke-amerikanske film. Og det var endda to år i træk.

I 1989 fik Bille Augusts film ’Pelle Erobreren’ den. Filmen fik både Den gyldne palme i Cannes i 1988 og en Golden Globe i 1989.

Året før var det ’Babettes gæstebud’, der fik en Oscar i samme kategori. Den havde også tidligere fået store, internationale filmpriser.

Derudover har instruktør Børge Ring fået en Oscar for ’Anna & Bella’ i 1986. Jean Hersholt har fået flere Æres-Oscar op til 1950 for sit humanitære arbejde. Og i 1931 fik Max Rée en Oscar for dekorationen for filmen ’Cimarron’.

Du kan se den komplette liste over nominerede og vindere til Oscar-festerne på Det Danske Filminstituts hjemmeside.