Hun står i spidsen for en tv-revolution: Nu bliver transkønnede vist på en helt ny måde

Snakken om at man ikke kan finde dygtige, transkønnede skuespillere er noget pjat, mener filmekspert.

(Foto: © Jeff Kravitz, Getty Images)

Jules cykler ad idylliske forstadsveje hjem fra en klassisk high school-fest, som man har set utallige gange før i film og tv - med røde kopper og tætpakkede stuer med berusede teenagere.

Bag på cyklen sidder Rue, som Jules lige har mødt. De to ved det ikke endnu, men de bliver snart bedste venner.

I nattens mørke lister de op på Jules' værelse, hvor de deler en joint og falder i søvn.

Sådan tager en af scenerne sig ud i HBO's serie 'Euphoria', der har været et kæmpe streaminghit hen over sommeren.

Og selvom seriens hovedperson er Rue, der bliver spillet af teenageidolet Zendaya, så er det 20-årige Hunter Schafer i rollen som Jules, der er løbet med opmærksomheden, og nu bliver hyldet for sin præstation og udråbt som fremtidens stjerne af diverse medier.

For Hunter Schafers rolle som den transkønnede Jules i 'Euphoria' adskiller sig fra den normale portrættering af transkønnede i film og tv.

Hunter Schafer (til venstre) og Zendaya (til højre) spiller rollerne som henholdvis Jules og Rue i HBO's 'Euphoria', der handler om en gruppe high school-elevers liv med alt, hvad det indebærer af stoffer, sex, identitet, traumer, sociale medier, kærlighed og venskab. (Foto: © Eddy Chen, HBO)

På intet tidspunkt handler serien nemlig om, at Jules er transkønnet. Bortset fra et enkelt flashback på nogle minutter er der ellers ingen smertelig historie om hendes overgang fra dreng til pige, som man har set utallige gange før. Og det er en kæmpe nyskabelse, mener Lise Ulrich, der er filmskribent på blandt andet Soundvenue.

- Den type historier har film og tv svælget i i mange år. Men Hunter Schafer spiller her en pige, der har fundet sig til rette. Hun er fuldstændig komfortabel, har haft sin modningsproces og favner sin seksualitet, siger hun.

Startede som model

Hunter Schafer, der også selv er transkønnet, mener heller ikke, at det definerer en person, hvilken kønsidentitet de har. Heller ikke i fiktionens univers.

- Det er ikke, fordi en historie om en transition ikke gør en karakter sammensat, har hun sagt til Cosmopolitan:

- For selvfølgelig påvirker min transkønnethed den måde, jeg begår mig i verden på. Men altså, jeg kæmper jo med alt muligt andet lort også.

Hunter Schafer startede sin karriere i showbusiness som model.

Siden 2017 har hun været et af ansigterne udadtil for mærker som Dior, Tommy Hilfiger og Marc Jacobs.

Og det var faktisk en tilfældighed, at hun gik til audition til rollen som Jules, som er Hunter Schafers skuespildebut.

Derfor var det en naturlighed for Hunter Schafer og forfatterne bag 'Euphoria', at Jules også skulle repræsenteres som en kompleks person.

- Vi ville bare gerne fortælle en god historie og en historie, der lader Jules ånde og være kompliceret og rodet, ud over at være en kønsidentitet. Det synes jeg vi er lykkedes med, har hun sagt til InStyle.

Før Hunter Schafer fik rollen som Jules i 'Euphoria', var hun model. Her ses hun i aktion for Dior. (Foto: © Peter White, Getty Images)

Drømmer om andre roller

Filmskribent Lise Ulrich mener også, at Hunter Schafer har det, der skal til, for at bryde helt igennem og indtage roller på lige fod med ciskønnede kvinder.

- Rent talentmæssigt ville hun sagtens kunne begå sig i alt lige fra romantiske komedier til dramaserier. Og jeg håber, hun har modet til at kaste sig over andre genrer. Hun er jo stadig kun 20 år, siger hun og fortsætter:

- Man kan drømme om, at hun står for, at transkvinder i fremtiden forhåbentlig kommer til at kunne spille ciskvinder, lige som ciskønnede har spillet transkønnede i mange år.

Hunter Schafer selv drømmer da også om at spille andet end transkønnede roller i fremtiden.

- Jeg ville elske at prøve kræfter med en karakter, der ligger længere fra mig selv i fremtiden. Om det så er ciskønnede, rumvæsener eller noget andet. Jeg vil bare blive ved med at udforske, siger hun.

I 'Euphoria' bliver Jules (til venstre) og Rue (til højre) rodet ud i et kæmpedrama, der blandt andet involverer hævnporno, vold og catfishing. (© HBO)

Transkønnede er blevet mainstream

Men Hunter Schafer står ikke alene.

Sammen med en række andre transkønnede står hun i spidsen for en mindre revolution inden for repræsentationen af transkønnede på film og tv.

Faktisk er den generelle repræsentation af LGBT-personer på tv på sit højeste nogensinde. Man kunne således finde LGBT-hovedroller i 75 ud af 857 amerikanske serier i 2018, hvilket svarer til 8,8 procent. Det viser en undersøgelse foretaget af medieovervågningsorganisationen GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation).

Film- og tv-skribent Lise Ulrich mener også, at tendensen er klar.

- For et par år siden spekulerede man i, om det her fokus på diversitet var en dille, der ville passere, og måske endda blive efterfulgt af en modreaktion. Men jeg tror overhovedet ikke, det bare er en trend. Og forhåbentlig byder fremtiden på en langt mere mangfoldig branche og endnu flere transkønnede med succes, siger hun.

'Pose' bliver hyldet for sin mangfoldige casting. Og med god grund. Den transkønnede skuespiller Mj Rodriguez, der i serien spiller den ligeledes transkønnede Bianca, blev blandt andet blev nomineret til en MTV Movie & TV Award for sin præstation. (Foto: © Pari Dukovic, FX)

Hun peger på serier som 'Orange Is the New Black', 'Euphoria', 'Rise' og særligt HBO's 'Pose', som nogle af dem, der i de senere år har skruet den samlede repræsentation af transkønnede i vejret, selvom mange argumenterede for, at det ikke kunne lade sig gøre på grund af talentmassen.

- Der er et stort transkønnet cast i 'Pose', der har vist, at snakken om, at man ikke kan finde dygtige, transkønnede skuespillere, er noget pjat. Det handler om at give dem en chance. Og nu kan vi jo se, at man ikke kan bruge undskyldningen om, at de ikke eksisterer, siger hun.

Dansk talent stormer frem

Også i Danmark er der så småt ved at ske noget i forhold til transkønnede på tv.

Lise Ulrich forklarer, at mængden af transkønnede skuespillere selvsagt er noget mindre end i udlandet, men at vi alligevel kan bryste os af flere talenter.

Der var eksempelvis flere transkønnede og en non-binær skuespiller med i TV2's 'Ondt i røven', der kom tidligere på året, ligesom også den transkønnede May Simón Lifschitz har medvirket i 'Yes No Maybe' på DR3, hvor hun spillede en transkønnet kvinde, som hovedpersonen indleder et kort forhold til.

May Simón Lifschitz er 24 år og bor på Frederiksberg. Da hun var 16 år, begyndte hun at tage hormoner og har siden fået nyt CPR-nummer og skiftet navn. (Foto: © Peter Hove Olesen, Ritzau Scanpix)

Og så er hun med i den store Netflix-serie 'Warrior Nun', der kommer snart.

Optagelserne til serien er netop slut og får premiere til næste år, hvor May Simón Lifschitz spiller rollen som Chanel. En rolle i stil med Jules i 'Euphoria', hvor fokus på selve transkønnetheden er minimalt.

- Den rolle, jeg spiller, er en person, der hjælper hovedrollen til at finde sin vej. Min karakter er transkønnet, men det bliver ikke rigtigt italesat, og vi dykker ikke ned i hendes historie, forklarer May Simón Lifschitz om karakteren i et interview med DR.

Transmand: Det betyder faktisk noget

Og det betyder faktisk noget for transkønnede, at de i dag kan spejle sig i film og tv på lige fod med ciskønnede.

Caspian Bjørnholm Drumm er transmand og begyndte sin transition som 15-årig, hvor han fik fjernet sine bryster og begyndte på hormonbehandling.

I dag er han 23 år og har godt lagt mærke til udviklingen for transkønnede i film og tv. Men han kan også huske dengang, transkønnede blev brugt på anden måde i populærkulturen.

- Det har jo været en nem måde at skabe en uhyggelig karakter på, når den lækre dame i filmen viste sig at være en mand, og alle i filmen kastede op. Man blev brugt som en punchline og et symbol på en, der på alle måder er en afstikker, lyder det fra Caspian Bjørnholm Drumm.

I 'Beverly Hills 902010', der ellers brystede sig af at tage tunge ungdomstemaer op, kunne man således finde et afsnit, hvor karakteren Steve bogstavelig talt løber skrigende væk, da han finder ud af, at han har lagt an på en transkønnet.

Caspian Bjørnholm Drumm var 15 år, da han fik fjernet sine bryster på et privathospital. Sagen vakte opsigt i medierne, hvor flere kritiserede hospitalet for at udføre operationen på en 15-årig. (Foto: © JAKOB DALL, Ritzau Scanpix)

Selv er Caspian Bjørnholm Drumm nået så langt i sin transition, at han ikke føler, hans transkønnethed er så definerende for ham længere. Men han peger alligevel på, at det ville have været gavnligt for ham, hvis der havde været flere positivt portrætterede transkønnede at spejle sig i, da han var yngre.

- Det er ikke sjovt at vokse op med en idé om, at alle mennesker synes, jeg er en cirkusartist. Det havde været mere behageligt og mindre angstprovokerende at springe ud og den slags, hvis der havde været andre typer af transkønnede i mediebilledet, siger han.

Støtteforening: Der mangler forståelse

Ud over at være en kilde til inspiration og stolthed blandt transkønnede, så kan en mere mangfoldig pulje af karakterer i film og tv også være med til at rykke noget hos alle dem, der ikke er transkønnede.

Det mener Marie Elisabet Lind-Thomsen, der er forperson for Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn (FSTB) og selv er mor til en transkønnet.

- Det er med til at skabe større forståelse og viden om transkønnede. Lige nu er der generelt meget uvidenhed og mange misforståelser. Og selvom film og tv ikke altid er verdens bedste kilder, så er det trods alt stadig en kilde til viden, siger hun.

Hun skal sammen med de andre medlemmer af FSTB gå forrest i dette års pride-parade ved Copenhagen Pride. Og hun håber på, at hun i fremtiden kan skabe mere forståelse for de udfordringer, transkønnede står overfor.

- Folk er hurtige til at fare op, når de hører om for eksempel retten til juridisk kønsskifte gennem cpr-nummeret for børn. Der mangler forståelse for, at den slags lovgivning faktisk har en kæmpe betydning for livskvaliteten blandt transkønnede unge, siger hun og fortsætter:

- Man ved, hvor vigtigt det her er, når man har siddet med et barn med ondt i maven, der ikke vil i skole.

Måtte springe ud tre gange

Ondt i maven var der også masser af, da tv-stjernskuddet Hunter Schafer sprang ud for sine forældre.

For hendes forældre havde ikke nemt ved at forstå, hvad hun gik igennem, og hvordan det ville påvirke hende.

Hunter Schafer er den ældste af en søskendeflok på fire. Hendes forældre er Katy Schafer og Mac Schafer. (Foto: © Kevin Mazur, Getty Images)

- For mig var det sværere, at Hunter var transkønnet end homoseksuel, fordi jeg tænkte, at det ikke længere bare ville handle om, hvem Hunter var indadtil og indledte forhold til, men faktisk havde potentiale til at ændre på hele måden hun ser ud, har Hunter Schafers far tidligere udtalt i et interview med radiostationen WUNC.

Det var faktisk først, da Hunter Schafer prøvede at springe ud som transkønnet for tredje gang, at det gik op forforældrene, at de havde forsømt deres barn og måtte lægge deres egne bekymringer til side.

- Niveauet af angst hos Hunter var så udtalt, at vi ikke kunne forsætte med at overhøre signalerne. Vi nærmede os et kritisk punkt, hvor vi på en måde havde mistet vores barn. Hunter kæmpede med sig selv, og angsten var ovældende. Der var mange tårer, siger Hunter Schafers mor i radiointerviewet og fortsætter:

- Vi måtte indse, at vi måtte give slip på vores forestilling om, hvem vores barn skulle være.