Amoralske tv-koncepter har altid været et af de ultimative tegn på en dystopisk fremtid. Med 'The Push' har Netflix lige skubbet os et betydeligt skridt tættere på fremtids-tv a la 'Hunger Games' eller 'The Running Man'.
Det er virkelig forfærdeligt at sidde med hjertet i halsen og følge med i, om det lykkes illusionisten Derren Brown at lokke den intetanende hovedperson til at begå mord. Men virkelig også forfærdeligt underholdende.
Her er fem af de mest vellykkede tv-koncepter nogensinde til at fremkalde seerens væmmelsesfryd og forargelse over, hvad de dog kan finde på inde i fjernsynet.
Derren Brown: The Push
Det er umuligt at fortælle præcist, hvor vanvittigt vellykket denne her times tv er, uden at ødelægge fornøjelsen.
Men jeg kan sige, at inden de sidste fem minutter havde jeg allerede følelsen af at have set noget af det mest vanvittige, der nogensinde er lavet. Og så hiver programmet det mest uhyrligt overlegne es ud af ærmet.
Konceptet er, at magikeren og amatørsociologen Derren Brown orkestrerer en aften, hvor den intetanende stakkel Chris bliver lokket længere og længere ind i et spind af løgne, der skal ende med den ultimative test af hans medløberi: Vil han skubbe en mand ud fra et tag, hvis hans omgivelser presser ham til det?
Programmet blev vist på britisk tv i 2016, men nu bliver det lanceret som en original Netflix-produktion, hvilket tyder på, at de har flere koncepter med Derren Brown i støbeskeen.
'Derren Brown: The Push' kan ses Netflix.
Scare Tactics
Prank-shows er klassisk set en sød og relativt uskyldig underkategori af reality- og underholdningsprogrammer. Dog er formatet med en lang række af Youtube-kanaler, hvor unge mænd og kvinder roder sig ud i vanvittige og farlige skjulte kamera-scenarier, blevet til en decideret sadistisk disciplin.
Det mest hovedrystende og amoralske prank-show, der nogensinde er blevet sendt på en seriøs tv-kanal, er det amerikanske 'Scare Tactics', hvor alt fra uhyggelige klovne, kemiske gasser og hjemsøgende spøgelser skræmte livet af de stakkels deltagere.
I flere tilfælde troede deltagerne, at folk omkring dem døde, eller at de selv var millimeter fra at miste livet. Det er både dybt komisk, men også en smule foruroligende at se mennesker, der tror, de er fanget midt i en ægte gyserfilm.
Man kan dog ikke komme udenom at 'Scare Tactics' er skræmmende godt tv.
De fleste Scare Tactics-pranks ligger på Youtube.
Sandhedens time
Det mest ondsindede program, der har eksisteret i en dansk version, er løgnedetektor-konkurrencen 'Sandhedens time' med Lars Hjortshøj.
Folk blev afsløret i lumre tanker og handlinger, og nogle fyret efter programmet, fordi de skulle svare på spørgsmål som: Ville du være din mand utro, hvis du vidste, at det aldrig ville blive opdaget?
Polygrafen er jo langt fra 100 procent troværdig, især ikke under pressede omstændigheder, så det har nok ikke hjulpet, at man kunne vinde 500.000, hvis løgnedetektoren vurderede at man svarede ærligt på alle 21 spørgsmål.
Programmet var en kommerciel succes, men stoppede efter to sæsoner, og rygterne vil vide at selv dem, der var med til at lave programmet i Danmark synes, at det var en tand for usympatisk.
'Sandhedens time' blev sendt på TV3 i 2008 og 2009.
There’s Something About Miriam
Det britiske reality-program handlede om seks mænd, der skulle kæmpe om at vinde Miriams kærlighed samt en rejse med hende og 10.000 britiske pund.
Der var dog det lille twist, at Miriam var født som en mand, og at deltagerne ikke vidste det, men først til allersidst fik det at vide med muligheden for enten at give forholdet en chance og modtage pengebeløbet eller at trække sig.
Programmet var enormt kontroversielt, da det kom ud, og de mandlige deltagere, inklusiv vinderen af programmet, var efterfølgende fælles om at sagsøge producenterne bag programmet. De endte med at indgå et forlig med producenten, men det vides ikke, hvor meget de tjente på det.
Det er nok ikke et program, man ville producere i 2018, specielt fordi programmets store afsløring var plantet for at fremvække væmmelse. Det er dybt amoralsk og sælger totalt Miriam ud som transperson, samtidig med at man ved at caste heteroseksuelle fyre fra programmets start har håbet på en negativ reaktion.
Programmet blev vist på Sky 1 i 2004.
Cheaters
Utroskab er en grim ting, og det udnytter folkene bag programmet 'Cheaters' fuldt ud. I hvert afsnit følger vi en mand eller kvinde, som mener, at deres partner er utro. Via overvågning af den mistænkte partner igennem længere tid bliver mistanken om utroskab som oftest bekræftet.
Programmet ender altid med en dramatisk konfrontation skrig og gråd, og oftere end man skulle tro også vold. Værten på programmet, den øretæveindbydende Joey Greco, blev engang stukket ned, da han på sin klassiske flabede måde konfronterede en mand med utroskab.
Man bliver ikke i godt humør af at se 'Cheaters', der som oftest fremstiller begge parter i de involverede parforhold lige skidt. At være utro er ikke en rar ting, men det er etisk uforsvarligt, at folk skal trækkes igennem offentlig ydmygelse på grund af deres tvivlsomme valg.
Bliver vist på amerikansk tv.