Frygt ej for hjemmekarantæne! Her er 12 film, du kan få tiden til at gå med

Filmeksperter anbefaler 12 film, der kan hjælpe dig gennem timerne hjemme på sofaen.

Dar Salim spiller hovedrollen ' Underverden', som er en af de film, du kan kaste dig over, når du mangler underholdning.

Eksperterne siger det. Regeringen siger det. Og dronningen siger det.

Du skal blive hjemme.

Så hvordan skal du så få tiden til at gå, når skoler, sportsaktiviteter og samtlige kulturinstitutioner er lukket ned og erstattet med endeløse timer derhjemme?

Der er ikke andet for end at hoppe under dynen og se en god film, fortæller filmklipper og skribent på filmsitet Moovy.dk Johan Albrechtsen.

- Film kan ikke blot tilbyde en flugtvej fra hverdagen, de kan også være terapeutiske. Når vi har svært ved at finde hoved og hale i frygten for coronavirus lige nu, så kan en film få os til at slappe af og tænke på noget andet.

Og netop derfor har vi med hjælp fra Johan Albrechtsen og andre filmeksperter sammensat en guide af 12 gode film, du kan streame lige nu.

1

'The King's Speech' (2010)

'The Kings' Speech' ryddede bordet ved Oscar-uddelingen i 2010, hvor den vandt 'Bedste film', 'Bedste instruktør', 'Bedste mandlige hovedrolle' og 'Bedste originale manuskript'. (© The Weinstein Company / HO/ Ritzau Scanpix)

- Vores dronning var enormt klar i mælet forleden, da hun holdt sin historiske tale, og derfor skal 'The King's Speech' naturligvis med på listen. Filmen handler om en anden regent, nemlig Kong George VI, der lige op til Anden Verdenskrig bliver tvunget til at overtage kongekronen. Men Kong George VI har stammet voldsomt gennem hele sit liv og skal nu bruge sin stemme til at mane befolkningen til ro. Hans taleterapeut hjælper ham med at genvinde både mælet og selvtilliden.

- Filmen skal ses, fordi det er en fandens dejlig feel good-film, og så understreger den fornemt, hvilket pres der hviler på dem, der skal udtale sig og agere i krisestunder. Store klapsalver til vores politikere, vores dronning og selvfølgelig også til Kong George VI!

Anbefalet af filmklipper og skribent på Moovy.dk Johan Albrechtsen.

'The King's Speech' kan streames på HBO.

2

'Grænse' (2018)

'Grænse' bygger på en novelle af John Ajvide Lindqvist, der også skrev bogen bag vampyrfilmen 'Lad den rette komme ind'. (Foto: © Christian Geisnæs, Meta Spark / Kärnfilm)

- Hvis du ikke allerede har set 'Grænse', så se at få det gjort i en ruf. Jeg lover dig; du har aldrig set noget lignende. Det er en vanvittig perlekæde af wtf-øjeblikke. Og selvom hovedpersonen Tina måske ser lidt grov ud, så er hun det fineste væsen - og dygtig til sit job hos grænsetolden. Hun kan nemlig lugte, når mennesker lyver. Det troede hun i hvert fald, lige indtil hun møder en mystisk fremmed.

- Er det en romantisk komedie med gyserelementer eller en slags gyser smækfuld af romantisk fantasy? Jeg ved det ikke, og det er også lige meget. Bare se den.

Anbefalet af filmanmelder og tidligere vært på 'Filmselskabet' på DRK Maria Månson.

'Grænse' kan streames på Filmstriben.

3

'I Lost My Body' (2019)

I den franske animationsfilm 'I Lost My Body' følger man en parteret hånd, der flygter fra køleskabet i et laboratorium for at blive genforenet med sin ejermand; en ung mand ved navn Naoufel. (© Xilam (producer)/Rezo Films (distributør)/Netflix)

- Animationsfilm bliver stadig ofte opfattet som et rent børneanliggende, men den franske 'I Lost My Body' er et menneskeligt drama for voksne, som på én gang er rørende, overraskende, originalt og poetisk.

- At kalde det en skæbnehistorie om en mand og hans hånd lyder umiddelbart pænt mærkeligt, men det er på én gang det, den er. Men alligevel også så meget mere. Fantastiske animationer og et smukt soundtrack.

Anbefalet af filmkomponist og podcast-medvært på filmnoerden.dk Peter Albrechtsen.

'I Lost My Body' kan streames på Netflix.

4

'Superbad' (2007)

Det første spadestik til 'Superbad' blev eftersigende allerede taget, da manuskriptforfatterne Seth Rogen og Evan Goldberg var 13 år gamle. (© Mary Evans Picture Library/scanpix)

- 'Superbad' handler om tre kiksede nørder, der snart er færdige i high school og skal til den allersidste, store fest før college.

- I mine øjne er det årtusindets bedste ungdomskomedie - særligt dialogen og de skæppeskønne karakterer er herlige, og så er filmen og de unge karakterer også totalt troværdige og ikke bare gakkede stereotyper. Man falder for dem.

- 'Superbad' skal ses, fordi vi netop nu ikke må begive os ud og feste. Men det er faktisk okay, for når man ser filmen, så føler man vitterligt, at man er en del af filmens fest, og man er helt beruset af glæde bagefter. Og så er det uden at have tømmermænd efter. Så hey… Den er faktisk bedre end den ægte vare.

Anbefalet af filmklipper og skribent på Moovy.dk Johan Albrechtsen.

'Superbad' kan streames på Netflix.

5

'The Death of Stalin' (2017)

'The Death of Stalin' blev forbudt i Rusland, Kasakhstan og Kirgisistan på grund af sine anti-sovjetiske temaer. (Foto: © Nicola Dove, Camera Film)

- Sæt dig til rette med denne politiske komedie, hvor statsoverhoveder forsøger at holde sammen på Rusland efter Stalins død. Der er masser af sort humor og dygtige engelske og amerikanske skuespillere, der (heldigvis) ikke forsøger at efterligne en russisk accent.

Anbefalet af podcast-medvært på filmnoerden.dk Marie Diemer Bille.

'The Death of Stalin' kan streames på Netflix.

6

'Interstellar' (2014)

'Interstellar' er skrevet og instrueret af den anerkendte filminstruktør Christopher Nolan, der blandt andet står bag gigantfilm som 'The Dark Knight' og 'Inception'. (© Warner Bros/Ritzau Scanpix)

- Jeg er en sucker for rumfilm. Jeg skal se dem, både film og serier, nærmest uanset kvaliteten. De rigtige gode af dem kan jeg tænke på og tale om i årevis efter. Og sådan én er 'Interstellar'.

- Menneskeheden er i knibe. Majs er den eneste madvare, der kan gro. Der er brug for en ny planet. En ny start, enten for os alle eller for de heldige. Cooper er pensioneret Nasa-pilot, og da hans datter Murphy finder nogle mystiske tegn i støvet på sit værelse, der viser sig at være koordinater, kastes han ud på et rumeventyr med hele menneskehedens overlevelse som indsats. Er du til tidsrejser og planetudforskning krydret med lidt god gammeldaws melodrama, er den her film perfekt.

Anbefalet af filmanmelder og tidligere vært på 'Filmselskabet' på DRK Maria Månson.

'Interstellar' kan streames på Netflix.

7

'Underverden' (2017)

'Underverden' blev en stor succes herhjemme og blev set af over 180.000 i biografen. Den vandt prisen for 'Bedste manuskript' og 'Årets publikumspris' ved Bodilprisen 2018. (© Scanbox)

- Danske film er ikke længere bare samtaler hen over køkkenvasken, og det er 'Underverden' et bevis på. Den river køkkenvasken midt over og kaster den ud ad vinduet fra 10. sal.

- Dar Salim spiller en pæn og poleret læge, der hives ned i Københavns kriminelle snask for at redde sin forsumpede bror. Undervejs knækker han både arme, ben og social arv.

Anbefalet af filmanmelder og podcast-medvært på filmnoerden.dk Thomas Borgstrup.

'Underverden' kan streames på Filmstriben.

8

'Drive' (2011)

Det var Ryan Gosling selv, der valgte, at 'Drive' skulle instrueres af danske Nicolas Winding Refn, som han altid har beundret. (© Ritzau Scanpix)

- Nogle gange sker det, at stjerner, sol og måne står på en måde, så alt bare klapper. Sådan er det med Drive. Nicolas Winding Refns hang til neon, vold og fåmælte mænd, Cliff Martinez' drømmende synth-pop, der både er let som en fjer og tungt i røven, og Carey Mulligan som den desperate mor. Og sidst, men selvsagt ikke mindst, så er Ryan Gosling iført hvid bomberjakke og kørehandsker. Lad os bare sige, at der er lidt til alle i den film.

Anbefalet af filmanmelder og tidligere vært på 'Filmselskabet' på DRK Maria Månson.

'Drive' kan streames på Filmstriben.

9

'Cutterhead' (2018)

'Cutterhead' var den danske instruktør Rasmus Kloster Bros spillefilmsdebut og tager dig med ned i dybet af det danske metrobyggeri. (© Reel Pictures)

- Føler du dig lidt indeklemt her i din selvvalgte isolation? Så er det altid godt at spejle sig i nogle, der har det langt, langt værre, såsom en pige fanget i en brændende metrotunnel 30 meter under København.

- 'Cutterhead' er en rejse ned i klaustrofobien med fremragende skuespilspræstationer, og filmen fortjener langt mere opmærksomhed, end den fik i biografen.

Anbefalet af podcast-medvært på filmnoerden.dk Anders Vad Bruun.

'Cutterhead' kan streames på Filmstriben og DRTV.

10

'127 Hours' (2010)

'127 Hours' er baseret på virkelige hændelser, og filmen endte med at blive nomineret til seks Oscars, blandt andet 'Bedste film' og 'Bedste skuespiller'. (Foto: © Mary Evans Picture, Ritzau Scanpix)

- Og apropos isolation… '127 Hours' fortæller den sande historie om vovehalsen Aaron Ralston, der en forårsdag i 2003 faldt ned i en slugt og - som titlen antyder - tilbragte 127 timer i streg dernede med sin arm i klemme.

- Den skal ses, for det er en enormt bevægende, inspirerende og relevant film om en mand, der tvinges i isolation, men som bruger enerummet og tiden til at se tilbage på fortiden og genvinde troen på fremtiden.

- Jeg havde æren af at interviewe Ralston for nogle år siden, og han var allerhelvedes morsom og livsglad. Hvis man kan gennemleve sådan en oplevelse og stadig smile på den anden side, så kan vi fandme også godt klare os igennem nogle ugers isolation i vores varme stuer.

Anbefalet af filmklipper og skribent på Moovy.dk Johan Albrechtsen.

'127 Hours' kan lejes og streames på Viaplay, Blockbuster eller iTunes.

11

'Independence Day' (1996)

'Independence Day' var Will Smiths første store Hollywood-film, og filmen endte med at blive den mest indtjenende film i 1996, hvor den indkasserede langt over fem milliarder kroner. (Foto: © 20th Century Fox, Ritzau Scanpix)

- Yup. 'Independence Day'. Den grandiose og ofte fjollede science fiction-film fra 1996, som så mange af os er vokset op med. Kæmpe ufo'er invaderer jorden og smadrer storbyerne.

- I har sikkert ikke set den længe og hey… Det er den helt perfekte film til marts 2020, fordi den viser os, hvad vi kan opnå som planet, når alle nationer i fællesskab står overfor en kamp mod en grum fjende udefra. Og enhver film med Will Smith i hopla kan genses når som helst, naturligvis. Både Smiths oneliners og filmens special effects går rent ind.

Anbefalet af filmklipper og skribent på Moovy.dk Johan Albrechtsen.

'Independence Day' kan lejes og streames på Viaplay, Blockbuster eller iTunes.

12

'Shame' (2011)

'Shame' er instrueret af britiske Steve McQueen og har Michael Fassbender i hovedrollen som den sexafhængige Brandon Sullivan. (© See Saw Films / Ritzau Scanpix)

- Selvfølgelig skal man helst se alle film i biografen. Det sagde min søde mentor, salig Ole 'Bogart' Michelsen altid. Men nu er situationen jo, som den er. Og der er altså visse film, som også egner sig til sofaen, hvor man ikke har nysgerrige øjne i nakken. En sådan film er Steve McQueens 'Shame'.

- Filmen er på én gang iskold og drivende sensuel. Michael Fassbender er i sit livs rolle, hvis du spørger mig, og han spiller den sexafhængige Brandon, der driver rundt i New Yorks gader, altid på jagt efter det næste fix. Men da hans flyvske søster pludselig dukker op, bliver alle Brandons tilbøjeligheder og begges utilstrækkelighed udstillet.

Anbefalet af filmanmelder og tidligere vært på 'Filmselskabet' på DRK Maria Månson.

'Shame' kan streames på Grands Hjemmebio.