Biografgængere kan om få år se frem til en dramatisering i det store format af den danske arbejderbevægelses første spirende år.
Det sker, når den prisbelønnede instruktør Per Fly indspiller en ny film baseret på Martin Andersen Nexøs roman 'Pelle Erobreren', skriver Ugebrevet A4.
Finansieringen er endnu ikke faldet på plads. Men efter mere end to års arbejde med manuskript og research føler Per Fly sig overbevist om, at filmen bliver realiseret.
Kampen for basale rettigheder
- Jeg er sikker på, at der vil være interesse for denne film. Den er vigtig, for den fortæller om kimen til vores samfund i dag, og hvordan en betydningsfuld del af vores kultur ikke bare er kommet af sig selv. Det er kommet, fordi nogen har kæmpet for det,« siger han til Ugebrevet A4 og fortsætter:
- Det er historien om, hvordan kampen for de basale rettigheder tager form; hvordan vi fik systemet med arbejdsgivere og arbejdstagere; og hvordan hierarkierne blev skabt. Den historie vil jeg kæmpe som en hest for at realisere.
Skal begynde optagelse i 2016
Med projektet stiller Per Fly sig på skuldrene af en gigant. Den første bog om Pelles barndom blev filmatiseret af Bille August i 1987 og blev siden belønnet med såvel en gylden palme i Cannes som en Oscar for bedste udenlandske film.
- Vi har noget at leve op til, og det skal være en stor film, hvilket også gør den til en dyr film. Men hvis alt går vel i mit liv, begynder vi at optage i 2016, siger Per Fly.
- Vi har researchet på, hvor vi kan filme henne, og det indebærer nogle udfordringer, fordi det er dyrere at lave film om den tids arbejderklasse. Mens alle slottene er bevaret, er arbejderboligerne for længst revet ned, og stort set alle spor af industri er forsvundet fra byerne herhjemme, uddyber han.
Filmen tager afsæt i bind tre af bogen
Martin Andersen Nexøs bog bestod af fire bind. Bille August filmatiserede bind et om barndommen. Per Flys film tager afsæt i bind tre, hvor Pelle er blevet faglært og efter endt læretid kommer til København og bliver suget ind i arbejderkampen i perioden fra 1870 frem til cirka 1900.
- Grundlæggende er det en film om, hvad solidaritet er, og om de personlige omkostninger, solidaritet kan have. Det er en kamp om idéer og om den undertrykkelse af arbejderklassen, der måtte få en ende. Men jeg vil ikke lave historien om de gode mennesker over for de onde, de sympatiske arbejdere, der bliver undertrykt af dumme svin. Det er alt for firkantet. Nexøs fortælling er meget mere kompleks, siger han.
Pelle til kamp for en bedre verden
Med 'Pelle Erobreren' vil Per Fly vise kompleksiteten i Martin Andersen Nexøs fortælling og vise den sammensatte person, Pelle er.
- Pelle vil kærligheden ligesom alle mulige andre. Han vil have et godt liv for sig selv, sin kone og sine børn, men det kan han bare ikke, for som Lassefar siger: "Han er født med sejrsskjorten på", siger Per Fly og uddyber:
- Det er Pelles skæbne at gøre, som han gør. Derfor mister han sin ejendom; han sætter sit liv og sin egen lykke overstyr undervejs for at kæmpe for det fælles bedste. Han er nødt til at forrå sig og forenkle verden for at gå ind i kampen. Og det er en kamp, for ingen afgiver privilegier uden kamp. Men hvordan kommer man tilbage fra kampen?
Per Fly tilføjer, at beretningen om Pelle også er en kærlighedshistorie.
- Det vigtigste er det, der har været ved siden af ham hele tiden: hans kone Ellen. At Martin Andersen Nexø, som ender med at blive kommunist og tage til Østtyskland, siger det - dét er interessant. Og det kan blive, nej det bliver, en rigtig god film, siger han til Ugebrevet A4.