Fik du set dem? Her er de mest uforglemmelige serier i 2018

DRs serieekspert har set et hav af serier i 2018, så du slipper for det. Advarsel: Flere af af dem kan frarøve din nattesøvn.

Forestil dig at være fanget på et skib midt i det Arktiske Ocean, hvor eneste kilde til mad er på dåser, hvor det høje indhold af zink langsomt gør dig syg, alt imens en kæmpeisbjørn prøver at spise sig og dine kollegaer. Det er serien 'The Terror' i grove træk. (Foto: Amazon Prime) (Foto: © Aidan Monaghan/AMC, © 2017 AMC Film Holdings LLC. All Rights Reserved.)

Der blev i 2018 produceret flere serier end nogensinde før, og det er efterhånden så godt som umuligt, at finde hoved og hale i det konstant ekspanderende serieunivers.

Heldigvis har vi set det meste for dig, og jeg guider dig her til mine fem favoritserier, fra det herrens serieår 2018.

1

Atlanta sæson 2

(© Viaplay)

Jeg er med på, at de fleste nok knapt nok har hørt om serien 'Atlanta', men det ændrer altså ikke på det faktum, at anden sæson var den absolut stærkeste serieoplevelse, jeg havde i 2018.

'Atlanta' er skabt af multikunstneren Donald Glover/Childish Gambino, der både skriver, producerer, instruerer og spiller en af hovedrollerne i denne forrygende, intelligente, følelsesladede, nyskabende og ikke mindst fantastisk morsomme serie.

I Atlanta følger vi Earnest ’Earn’ Marks (Donald Glover), der er manager for sin succesfulde fætter, rapperen Paper Boi, alt imens han prøver at holde sammen på sin lille familie bestående af datteren Lottie og on/off-kæresten Van, spillet af underskønne Zazie Beetz.

Afsnittene varer kun omkring 30 minutter, men alligevel formår Atlanta at skære dybere end de fleste dramaserier og tackler tunge politiske problemstillinger med fokus på at være ung og sort i et racesplittet USA.

Glovers sans for detaljer er uovertruffen, hvorfor både skildringen af den prangende musikindustri og de intime følelser karaktererne imellem, synes lige realistiske og velskrevne.

Desuden tager 'Atlanta' uhørt mange chancer, og selvom serien på sæsonplan hænger smukt sammen, så ved man aldrig hvad man går ind til på episodeniveau.

Det ene øjeblik er vi til bizar tysker-festival i en lille amerikansk flække, og i det næste er vi tilbage i 1995, hvor vi følger en helt ung Earn, der får sin første trøje af mærket FUBU. Det er ikke mindre end seriemagi på højeste plan.

Anden sæson af 'Atlanta' kan ses på amerikansk iTunes – men den lige så forrygende første sæson kan ses på Viaplay.

2

The Haunting of Hill House

THE HAUNTING OF HILL HOUSE (Foto: © Steve Dietl/Netflix, Netflix)

Gyserserier har aldrig før fungeret for mig, på trods af at jeg elsker alt, der har med gys, splat og horror at gøre. Det langstrakte format har bare aldrig gjort noget godt for en genre som bygger på tiltagende spænding, mystik og mørke, dvælende billeder.

Ofte kan en spillefilm knapt nok holde uhyggen i halvanden time, så det er et lille mirakel, at 'The Haunting of Hill House' er uhyggelig i næsten samtlige af de 10 timelange afsnit!

Serien, der bygger løst på Shirley Jacksons roman af samme navn, handler om familien Crane, der køber et stort prægtigt hus for at sætte det i stand.

Hurtigt går det dog op for dem, at noget ondt bor i huset og efter flere paranormale hændelser, flygter de så langt væk fra huset som de kan. 26 år senere er familien stadig mærket af hændelserne og efter en tragedie i familien, er de nødsaget til igen at samles og gøre op med fortiden.

Selvom serien har flere fantastisk chokerende øjeblikke, hvor man ryger op af sofaen med et hvin, så er det den grundlæggende uhygge og de velgennemtænkte billeder, som for alvor gør, at denne serie kryber under huden, da man aldrig ved, hvad der gemmer sig i de skyggefyldte baggrundsbilleder.

Historien om Crane-familien er ikke kun uhyggelig, den er yderst rørende og behandler både psykisk sygdom og misbrug på en måde, så jeg flere steder græd som pisket.

Det store skuespil-cast gør også, at hver episode, på trods af sæsonens stærke sammenhængskraft, skildrer en særskilt historie om et familiemedlem. På den måde bliver det aldrig kedeligt, at sætte et nyt afsnit på, da nye spøgelser og følelser præger hvert afsnit.

'The Haunting of Hill House' kan ses på Netflix.

3

The Staircase / Døden på trappen

(© Netflix)

Da de første seks afsnit af 'The Staircase' løb over skærmen tilbage i 2004, havde de færreste nok regnet med, at der i form af nye afsnit, ville komme updates i sagen om Michael Peterson.

Ikke desto mindre kom der i 2013 to nye afsnit, og i 2018 blev serien afsluttet med tre afsnit yderligere. Det er det fantastiske ved den dokumentariske true crime-genre, som tillader virkelighedens begivenheder at diktere serieindholdet, og vi får dermed en følelse af at følge de mest højprofilerede retssager tæt på real time.

I 'The Staircase' følger vi den virkelige retssag mod den amerikanske forfatter Michael Peterson, der i 2001 fandt sin kone død for enden af deres trappe.

Hun havde formentlig drukket den pågældende aften, men den enorme mængde af blod og Petersons lidt mystiske opkald til politiet gjorde hurtigt, at han blev den hovedmistænkte i sagen om mordet på sin egen kone.

Jeg afslører selvfølgelig ikke, hvad der sker i 'The Staircase', men jeg synes, det er og bliver den bedst fortalte true crime-dokumentar på markedet.

Ligesom det var tilfældet med Steven Avery-sagen i 'Making a Murderer', så transcenderer 'The Staircase', som strækker sig over 17 år, krimi-genren og udvikler sig til et fascinerende portræt af en familie under et uudholdeligt pres, et hovedrystende amerikansk retssystem og en mand, som vi ser blive gammel og grå foran øjnene på os.

'The Staircase' kan ses på Netflix.

4

Big Mouth - sæson 2

(Foto: © Courtesy of Netflix, Netflix)

Animationsserier er ikke længere bare noget, vi skal have et hurtigt grin over, når der er behov for at flygte fra hverdagslivet.

'Bojack Horseman' har vist os, at animationsserier kan portrættere store følelser, 'Rick and Morty' bryder grænserne for historiefortælling, og 'Big Mouth', der udkom med anden sæson i 2018, gør noget så svært som at spejle de yngste teenageres indre liv. Men bare rolig, den er mindst ligeså sjov at se, hvis du er voksen!

'Big Mouth' er Nick, Andrew og Jessis rejse ind i puberteten, med alt hvad det indeholder af ydmygelser, akavet seksualitet og forelskelse.

Puberteten er en tid præget af uproportionelt store følelser, og i 'Big Mouth' er alle disse indre stemmer personificeret og bragt til live som liderlige hormonmonstre, depressionskatten og den sadistiske skam-troldmand, som på daglig basis får de sarte unge sjæle til at føle sig som dårlige mennesker.

Det er vanvittig, grænseoverskridende og til tider decideret upassende humor, men det er hele tiden hysterisk morsomt, og uanset om du er mand eller kvinde, så er der et bredt spekter af fantastiske karakterer, som de fleste kan spejle sig i.

'Big Mouth' kan ses på Netflix.

5

The Terror

(Foto: © Aidan Monaghan/AMC, © AMC Film Holdings LLC/ Amazon)

I slutningen af 1800-tallet forsvandt den 129 mand store britiske bemanding på de to skibe Eurebus og Terror sporløst, efter de havde draget af sted for at finde en ny passage til Nordpolen.

I denne serie, der bygger på Dan Simmons’ bestseller, følger vi de delvis sandfærdige begivenheder, der udspillede sig på skibene under ledelse af den af Kaptajn John Franklin.

'The Terror' er en dyster og klaustrofobisk omgang, men ikke desto mindre er den på trods af et relativt langsomt tempo konstant spændende og ikke mindst uhyre veleksekveret.

Det er muligvis den serie i år med det mest imponerende skuespil-ensemble, og selvom der ikke er nogen kæmpestjerner at finde ombord på 'The Terror', så er samspillet mellem disse fantastiske karakterskuespillere blændende.

Forestil dig at være fanget på et skib midt i det Arktiske Ocean, hvor eneste kilde til mad er på dåser, hvor det høje indhold af zink langsomt gør dig syg, alt imens en kæmpeisbjørn prøver at spise sig og dine kollegaer.

Oven i det er den konstante fare for skørbug overhængende, hvorfor du er i konstant frygt for sindssyge og kannibalistiske sømænd, der kigger sultent på dig. Det lyder ikke så rart vel?

Godt at du kan nøjes med at sidde i sofaen og spise slik og se denne velproducerede perle uden skyggen af bekymringer.

'The Terror' kan ses på Amazon Prime.

Top 20: Årets bedste serier ifølge Frederik Dirks Gottlieb

  1. 1

    Atlanta - sæson 2

  2. 2

    The Haunting of Hill House

  3. 3

    The Staircase

  4. 4

    Big Mouth - sæson 2

  5. 5

    The Terror

  6. 6

    Sharp Objects

  7. 7

    Babylon Berlin

  8. 8

    The Defiant Ones

  9. 9

    American Vandal - sæson 2

  10. 10

    Killing Eve

  11. 11

    Escape at Dannemora

  12. 12

    Klovn - sæson 7

  13. 13

    Who is America

  14. 14

    Wild Wild Country

  15. 15

    Barry

  16. 16

    Making a Murderer - sæson 2

  17. 17

    Bojack Horseman - sæson 5

  18. 18

    '30'

  19. 19

    Maniac

  20. 20

    Doggystyle / Kriger