Et asocialt matematisk geni, en tophemmelig mission og masser af kodebrydning i et kapløb med tiden og nazismens indtog over Europa – det er, hvad der venter når ’The Imitation Game’ har premiere i danske biografer torsdag.
Filmen handler om Alan Turing og hans broget, sammensatte holds forsøg - og succes - med at bryde tyskernes Enigma-kode under anden verdenskrig. En bedrift der eftersigende skulle have skåret to år af krigen.
Og det lader til, at den norske instruktør Morten Tyldums version af historien er en succes. For filmen er blevet rost i adskillige internationale medier og har fået intet mindre end otte oscarnomineringer.
Cumberbatch er nuanceret - aldrig manieret
Ifølge Berlingskes anmelder Jakob Wendt Jensen er der også god grund til begejstring, for filmen er en ”medrivende fortælling”, hvor instruktøren, Morten Tyldum, har ”knækket koden” til, hvordan man slår igennem i Hollywood.
Desuden har Tyldum truffet de helt rigtige valg i forhold til skuespillere, mener Jakob Wendt Jensen, som blandt andet roser Sherlock-stjernen, Benedict Cumberbatch, for hans portrættering af den – mildest talt – socialt akavede matematiker, Alan Turing, for at være meget nuanceret, men aldrig manieret.
- Norske Morten 'Headhunters' Tyldum har et fast greb om spændingskurverne, og han har valgt ultraprofessionelle skuespillere fra øverste britiske skuffe, skriver Jakob Wendt Jensen og kvitterer med fem ud af seks stjerner.
Det kan blive lidt tørt og intellektuelt
Det er ikke kun Berlingskes anmelder der har kastet sin kærlighed på Benedict Cumberbatch, også Jyllandspostens Johs. H. Christensen er en beundrer af briten.
- I filmen her spiller Benedict Cumberbatch ham (Alan Turing, red.) så nuanceret, solidarisk og overbevisende, at man tænker, at sådan må den mand have været, og forstår de undertiden frustrerede kolleger, skriver han og tildeler filmen fire stjerner.
Resten af ”The imitation Game”kalder Jyllandspostens anmelder både elegant komponeret og en velspillet historie, selvom, at filmen i perioder godt kan gå hen og blive en ”lidt tør og intellektuel film” i forhold til anmelderens smag.
Desuden mener han også, at en af filmens helt store kvaliteter er fortællingen om Turings homoseksualitet og herunder afdækningen af den tids engelske samfunds meget snæversynede forhold til homoseksuelle.
Norsk instruktør laver "ærkebritisk" film
Ifølge Politikens filmredaktør, Kim Skotte, er 'The Imitation Game' i gode hænder hos sin norske instruktør, der har formået at skabe en ”ærkebritisk” film, og har taget sit greb om spænding med sig fra de tidligere filmatiseringer af Jo Nesbøs krimier i skabelsen af filmen.
Og heller ikke hos Politiken slipper filmens hovedrolleindehaver ubemærket forbi, for igen er der flotte ord til Cumberbatch for hans indsats som den betydningsfulde matematiker.
- Benedict Cumberbatch leverer en helt igennem præcis og bevægende præstation som Alan Turing, skriver han og giver filmen fire hjerter.
Det bliver også til fire stjerner fra DR's Per Juul Carlsen, filmanmelder og vært på radioprogrammet Filmland, for selvom det ikke er alt i filmen der fungerer, så redder Benedict Cumberbatch alligevel dagen.
Ifølge anmelderen, holder Cumberbatch nemlig sammen på det hele, bliver filmens fremdriftskraft og formår at vise Turing som et "mangesidet menneske".
’The Imitation Game’ har premiere i danske biografer i dag. Du kan se en trailer for filmen her:
https://www.youtube.com/watch?v=S5CjKEFb-sM