Anmelderne kan ikke få hænderne ned. Det samme kan seere verden over angiveligt heller ikke. På trods af at alt foregår på koreansk.
Den sydkoreanske Netflix-serie 'Squid Game' brager i øjeblikket derudaf med sin første sæson. Selv har Netflix udtalt, at de, baseret på de første seertal, forventer, at det kan blive deres største seersucces. Nogensinde.
- 'Squid Game' bliver uden tvivl vores største ikke-engelsksprogede serie i verden. Den har kun været ude i ni dage, og der er en ret god chance for, at den bliver vores største serie nogensinde, udtalte den ene af Netflix’ administrerende direktører, Ted Sarando, den 27. september.
En desperat, dødbringende børneleg
Den populære serie foregår et ukendt sted i Sydkorea, hvor 456 desperate, gældsramte mennesker udfordres til at konkurrere mod hinanden i en række klassiske koreanske børnelege.
Vinderen får 45,6 milliarder won – eller godt 247 millioner kroner –, mens taberne, går det hurtigt op for deltagerne, mister livet. På mere eller mindre brutal vis.
Spillerne kan til enhver tid stoppe legene i de ualmideligt instagramvenlige omgivelser, hvis størstedelen af spillerne stemmer for den løsning. Men så går de naturligvis glip af den store pengepræmie, som for alles vedkommende vil være nødvendig for at gøre livet uden for spillet værd at leve.
Af samme grund beskrives serien af mange som en kombination af film- og bogsuccesen 'Hunger Games', gyser-franchisen 'Saw' og den japanske action-thriller 'Battle Royale' fra 2000.
Seriens hjemsøgende temanummer er desuden skrevet af den sydkoreanske komponist Jung Jae-il, der også står bag musikken i den Oscar-vindende 'Parasite' fra 2019 samt 'Okja' fra 2017, der begge er af instruktøren Bong Joon-ho.
På filmsitet Rotten Tomatoes ligger serien i toppen af listen over de mest populære tv-serier i øjeblikket og har en score på imponerende 94 procent.
Og anmelderne både herhjemme og i udlandet har ikke holdt igen, når der skulle gives stjerner, hjerter og... blodige skudhuller til serien.
Sidstnævnte kommer fra det danske anmeldersite Heaven of Horror, som giver fem ud af seks mulige skudhuller til hitserien.
- Karaktererne er velskrevne, historien fungerer på rigtig mange forskellige plan, og selvom den er langsommelig til tider, er den aldrig kedelig, skriver deres anmelder Karina Adelgaard, som er stor fan af såvel film som serier fra Sydkorea.
Det er dog ikke alle anmeldere, der er lige begejstrede. Herhjemme har Politiken uddelt to hjerter, mens Soundvenue langer tre stjerner ud.
Glem alt om Hollywoods forudsigelighed
'Squid Game' er ikke den eneste sydkoreanske produktion, der har skabt stor opmærksomhed i verden. I 2019 udkom filmen 'Parasite', der som en første ikke-engelsksproge film nogensinde løb med hovedprisen, Bedste film, under Oscar-uddelingen.
Men hvad er det så, de sydkoreanske film og serier kan?
Faktisk er netop tilgangen til karaktererne noget af det, man kan nyde, hvis man dykker ned i det sydkoreanske filmkartotek.
- Det, de især excellerer i, er at bygge historier op omkring deres karakterer. Det giver en mere naturlig og realistisk tilgang til plottet. Det gælder faktisk uanset, om det er socialrealisme eller en overnaturlig gyser som eksempelvis 'Kingdom', hvor det er en form for zombier, der er omdrejningspunktet, fortæller Karina Adelgaard.
Men det, der særligt kommer til at holde dig helt ude på kanten af sædet, er den markant anderledes tilgang til plot- og karakteropbygning, end den, vi blandt andet kender fra Hollywood, mener hun.
Eller som Berlingskes anmelder beskriver sin egen oplevelse med 'Squid Game':
- Du vil ikke kunne forudse handlingen. Indimellem tænker man, at det ikke er helt raske mennesker, der står bag overraskelserne, hvorefter han uddeler fem ud af seks stjerner til serien.
Uforudsigeligheden gælder også karaktererne, mener Karina Adelgaard:
- Ingen karakterer er "sikre", for ingen er hverken helt gode eller helt onde. Det er bare ægte og komplekse mennesker med fejl og mangler.
Af samme grund, er det stort set altid noget ægte på spil, fordi det netop er "realistiske karakterer, der driver plottet" og som oftest følger et klart moralsk kompas, tilføjer hun.
Det er de samme virkemidler, som gør 'Squid Game' så fængende, mener hun i øvrigt.
- Stort set alle karakterer i 'Squid Game' kan være skurk eller helt – og alt derimellem. Selv dem, der sætter spillet op, og som dermed umiddelbart virker som skurke, udviser også en vis form for fair behandling, når de giver spillerne mulighed for at forlade spillet.
Har du binget dig igennem den første sæsons godt ni timers gruopvækkende underholdning, så har Karina Adelgaard heldigvis masser af andre sydkoreanske perler, du kan kaste dig over.
- De sydkoreanske serier har en tendens til at være meget lange. Både når det kommer til antal afsnit per sæson, men også i hvert afsnits spillelængde. Derfor er det nemmere at starte med filmene, mener hun.
- Er man mere til serier, så har særligt Netflix dog også efterhånden en del andre sydkoreanske serier, man kan kaste sig over.
Men her får du altså nogle håndplukkede film, som er et godt sted at starte, hvis du vil have mere sydkoreansk gys og thrillers på din skærm.
1 En seriøst mystisk kidnapning
'Oldboy' fra 2003 af Park Chan-Wook.
En forretningsmand kidnappes i 1988 og holdes fanget i en mystisk lejlighed i 15 år. Hvorfor, ved han ikke. Hvilket driver ham til vanvid. Da han pludseligt løslades, gør han derfor alt for at opklare, hvorfor han blev holdt fanget – og hvor hans lille datter nu er. I 2013 udkom der en amerikansk remake af filmen med Josh Brolin i hovedrollen.
- Helt grundlæggende, så er der to sydkoreanske instruktører, hvor man aldrig går helt galt i byen. Det er henholdsvis Park Chan-Wook og Bong Joon Ho. Og 'Oldboy' af Park Chan-Wook er uden tvivl én af de film, du ikke må gå glip af.
- I 2016 vendte Park Chan-Wook i øvrigt hele den vanlige remake-orden på hovedet, og lavede selv 'The Handmaiden', der er en sydkoreansk udgave af den britiske 'Fingersmith'. En film som blev hyldet verden over og som også er en anbefaling værd.
'Oldboy' kan lejes på Blockbuster og Grand Hjemmebio m.fl.
2 Monsterfilm med masser af hjerte
'The Host' (originaltitel 'Gwoemul') fra 2006 af Bong Joon-ho.
Et stort havmonster, som er et resultat af flodens forurening, dukker pludseligt op af floden Han, hvorefter det angriber og smadrer de folk, der tilfældigt befinder sig ved flodbredden. Inden monsteret forsvinder igen, får det taget en lille pige med sig ned i floden. Hendes familie skal nu på desperat vis forsøge at få hende tilbage.
- Det er en monsterfilm, der byder på humor, spænding og en masse hjerte. Og filmen har desuden fået nærmest ikonisk status.
- Samme ikoniske status gælder i øvrigt også for Bong Joon-hos seriemorder-thriller 'Memories of Murder' fra 2003, der netop er udkommet i udvalgte danske biografer - altså knap 20 år efter filmens oprindelige udgivelse. Den er også helt klart en anbefaling værd.
'The Host' kan ses på Filmstriben.
3 Oscarvindende parasit
'Parasite' fra 2019 af Bong Joon-ho.
En fattig familie formår på snedig vis at få samtlige familiemedllemer ansat hos den samme rige familie under dække af at besidde egenskaber, som der er brug for i husholdningen. Filmen vandt fire Oscar-statuetter i 2020. Blandt andet for bedste film og bedste originale manuskript.
- 'Parasite' bør man altså heller ikke gå glip af, siger Karina Adelgaard begejstret.
Og som det netop er hendes pointe omkring sydkoreanske film generelt, så er det karakterernes opbygning, der er særligt seværdig:
- Det er karaktererne, der bærer hele historien frem i 'Parasite'. Og karaktererne er helt fantastiske. Du får meget hurtigt et indblik i, hvad der får den enkelte til at tikke, samt hvad deres særlige "evner" er, og så kører vi derfra.
- Det er en genre-hybrid, der byder på både thriller, drama og sort komedie.
’Parasite’ kan ses på Filmstriben og C More m.fl.
4 På tur med zombietoget
'Train to Busan' fra 2016 af Yeon Sang-ho.
Da en zombie-virus bryder ud i landet, forsøger passagererne på et eksprestog fra hovedstaden Seoul til landets næststørste by, Busan, at overleve. Hvilket er lidt af en udfordring, da virussen også bryder ud på toget.
Selvom det er en zombiefilm, så er det dog ikke zombierne, der viser sig at være den største fare.
- Som sædvanligt, så er det de helt almindelige mennesker, man skal være mest på vagt overfor.
- Når det handler om overlevelse, så vil nogle kæmpe i flok og forsvare hele flokken samlet. Andre er ligeglade med alle andre og ofrer hvem som helst for deres egen overlevelse.
- Det er faktisk dét, der er kernen i 'Train to Busan'. Men eftersom dette er en koreansk og ikke amerikansk film, så er der ikke meget retfærdighed i hvem, der overlever, og hvem der skal igennem nogle ret voldsomme dødscener.
Filmen fik i øvrigt en to’er i 2020 med filmen 'Peninsula', men "den var ikke det store sus", mener Karina Adelgaard.
'Train to Busan' kan ses på Filmstriben og Amazon Prime m.fl.