Der udspillede sig historiske scener, da Oscar-uddelingen fandt sted i nat dansk tid, og den sydkoreanske film 'Parasite' kunne gå fra showet som aftenens store vinder.
Det er nemlig første gang nogensinde, at en ikke-engelsksproget film løber afsted med prisen for 'Bedste film'.
Derudover vandt filmen også i kategorierne 'Bedste instruktør', 'Bedste manuskript' og 'Bedste internationale film'.
Ifølge filmekspert Frederik Dirks Gottlieb er det fuldt fortjent, at den sydkoreanske film kan skrive filmhistorie.
- Det er en meget speciel film. Instruktøren Bong Joon-ho skifter ubesværet mellem drama, komedie og gys. Så den er instruktionsmæssigt også meget unik. Stemningen og skuespillet minder ikke om noget andet, jeg har set, lyder det fra anmelderen, der ikke vil høre snak om, at der skulle være tale om en 'høflighedsoscar':
- Jeg synes også helt klart, det er den bedste film. Og det er også konsensus blandt filmkritikere generelt. Den stod virkelig ud i et halvkedeligt felt.
'Parasite' handler om en fattig sydkoreansk svindlerfamilie, der får snyltet sig ind på en rig familie og på den måde får hevet sig selv ud af slummen, de ellers lever i.
Frederik Dirks Gottlieb mener, at filmens tematikker har været med til at sikre den verdens største filmpris.
- Det er en universel fortælling om klasseskel, som er noget, der også ligger amerikanerne meget på sinde.
- Og det siger også noget om, at Oscar-showet et begyndt at kigge ud over sin egen baghave og orientere sig mere politisk og internationalt.
Oscar-akademiet har oppet sig
At der i Oscar-uddelingens 92 år lange historie aldrig har været en ikke-engelsksproget film, der har vundet prisen for 'Bedste film', bunder ifølge Frederik Dirks Gottlieb i, at sammensætningen i Oscar-akademiet, som bestemmer hvem, der vinder, har været meget ensrettet.
I 2012 kom det frem, at 94 procent af Oscar-akademiet dengang bestod af hvide medlemmer. Og 77 procent mandlige medlemmer. Gennemsnitsalderen for medlemmerne var 62 år.
- I min barndom i 80'erne og 90'erne kunne man være sikker på, at det var en ærkeamerikansk dramafilm - gerne en om en mandlig hovedkarakter, der har modgang - som ville vinde hvert år, fortæller han og fortsætter:
- Man hyldede Hollywood med Oscar-showet. Man har historisk endda været glad for film, som handlede om Hollywood. Så det at se film på et sprog, man ikke taler, har været meget eksotisk set med Akademiets briller.
Derfor er 'Parasites' store triumf også et endegyldigt varsel om en udvikling, der har været undervejs igennem de senere år.
- Vi har set flere skæve og smallere film vinde de store priser, hvor Akademiet har fået øjnene op for også mindre filmsucceser. I 2016 vandt for eksempel 'Spotlight', mens 'Moonlight' vandt i 2017. De beskæftiger sig begge med tunge tematikker og er som film mere ovre i indie-genren, siger Frederik Dirks Gottlieb og fortsætter:
- Så jeg vil mene, at man har fået en mere kunstnerisk tilgang til, hvilke film der er gode og dermed også orienterer sig mere politisk. Og det kommer selvfølgelig også i takt med, at vi ikke længere lever i hver vores nationale boble, men er én stor internetsammensluttet enhed.
Læs dr.dk's 6-stjernede anmeldelse af 'Parasite' her.