Da ’Under Sandet’ 24. januar blev nomineret til en Oscar, fortalte instruktør Martin Zandvliet og producer Mikael Rieks, at de skulle til USA og shake hands i en måned for at optimere filmens chancer for at vinde.
Efter et smut til New York er de nu ankommet til Los Angeles.
Her fortæller Mikael Rieks om arbejdet med at skabe opmærksomhed om den danske film og øge chancerne for at få en Oscar med hjem fra showet 26. februar:
- Vores amerikanske distributør Sony Classics havde satset stort og sat premieren på 'Land of Mine', som 'Under Sandet' hedder på engelsk, til februar - lige inden Akademiets medlemmer skal stemme for sidste gang. Det havde været surt at tage herover og lancere filmen, hvis vi ikke var blevet nomineret. Men nu er det faktisk en fordel, at de færreste kender filmen, fordi vi har nyhedens interesse fra pressen som et ekstra add on.
- Vi ankom til New York 28. februar og havde otte dage til at lancere filmen på østkysten. Dagen efter vi landede, var vi eksklusivt inviteret til premiere på filmen ’The Comedian’, der har Robert De Niro i hovedrollen. Bagefter var der en privat cocktail-event, hvor vi fik hilst på Robert De Niro og alle mulige andre folk, der kan sprede et godt ord om filmen. At udbrede kendskabet til en film, hvor de taler dansk og tysk, i det her gigantiske land er i sig selv en opgave.
- Men vi får hjælp fra nogle publicister, som Sony har udpeget for os. De sørger for at introducere os til de rigtige mennesker. Det er meget: ”Det her er…”, og ”this is…”, og ”det her er instruktøren på filmen ’Land of Mine’…”
- Vi har publicister og folk fra Sony med, så vi ikke selv skal stå og sige: ”Dav, jeg hedder Mikael fra Danmark. Jeg har lavet en Oscarnomineret film, kunne du tænke dig at høre om den?” Bare det at sige det nu i telefonen til dig, synes jeg er pinligt. Ha ha. Det er slet ikke noget, vi er vant til i jantelovsdanmark.
Pressen kobler filmen til Trump
- Der er program hver dag fra morgen til aften. Pressedage har fyldt meget. Hver aften får vi et program fra publicisterne og diskuterer strategi. Vi diskuterer for eksempel, hvad man svarer på et spørgsmål, der handler om den politiske situation i USA lige nu. Hvordan bygger man bro fra den til filmen?
- Filmen har nemlig en uhyggelig relevans lige nu, hvor man lukker grænser i Europa og USA. Og i kølvandet på valget af Trump bliver den kun mere og mere relevant.
- Fra starten var Martins og min drøm at lave en film, der handler om, hvordan man behandler sine venner og fjender. En karakter lærer sin fjende at kende og finder ud af, at had ikke hjælper ret meget på verdenssituationen. Det tema er noget, medierne tager op i forhold til ’Under Sandet’. De taler om Trump, der bygger mure i stedet for broer. Og noget lignende sker i Europa. Vi er alle sammen rigtig bange for det fremmede.
- Vi har givet interviews til alle de vigtige medier som Variety, Hollywood Reporter, New York Times, LA Times, Wall Street journal og radiostationen NPR. Vi er også blevet interviewet til et politisk radioprogram af en tidligere Washington-korrespondent, der synes, at filmen er meget politisk og derfor skulle debatteres.
- Presse er godt, for det skaber opmærksomhed omkring filmen.
Ankommer til rulleteksterne
- Det samme gør de Q&A’s, vi har lavet. Vi var inviteret til 'Simon Wiesenthal – Museum of Tolerance' med en moderator, der er leder af centret, og som rejser rundt og taler om tolerance i hele verden. Det er virkelig spændende, at folk interesserer sig for den humanistiske vinkel på filmen, om at vi ikke skal frygte men lære af historien.
- Jeg har set filmen over 70 gange, så på den her tur springer vi visningerne over. Vi kommer først lige inden rulleteksterne for at lave Q&A’s bagefter. Jeg har ikke behov for at se den lige med det samme igen, ha ha.
- Efter otte dage i New York fløj vi direkte til Los Angeles, hvor vi nu bor på et hotel centralt i West Hollywood. Man kan virkelig mærke, at alle taler om Oscar der, hvor vi kommer frem.
- Lige nu kører jeg på Santa Monica Boulevard på vej til et studie, hvor jeg skal se en ny trailer for filmen. Den skal ud i forskellige medier, inden Akademiets medlemmer skal afgive deres sidste stemmer på tirsdag. Alle cirka 6.000 medlemmer har fået filmen, og det bedste vi kan gøre, er at skabe omtale via word of mouth ved visningerne. Der er meget skrappe regler fra Akademiet om, at man ikke må spamme medlemmer af Akademiet med reklame. Bryder man reglerne, bliver man smidt ud med det samme.
- For første gang skinner solen. Det har været regnvejr hele tiden herovre, så vi har måttet have store jakker ud over de mange jakkesættet, vi har taget med, ha ha. Jeg har fem jakkesæt med, så der har været ivrigt run på renseriet.
Surrealistisk Oscar-frokost
- En af de mest surrealistiske opgaver var den traditionsrige Oscar-frokost. Det var ligesom at være med i en Hollywood-film selv. Frokosten foregik i en stor balsal på Beverly Hotel, og der var både store stjerner, sminkører og os fra lille Danmark. Så går man rundt og mingler, laver lidt presse, og bagefter er der frokost uden pressen - kun for de nominerede og de såkaldte 100 guvernører fra Akademiet. Til sidst bliver alle nominerede kaldt op på scenen en efter en, og så bliver der taget klassefoto.
- Jeg tror, jeg sagde congratulations 150 gange – og 135 af gangene vidste jeg ikke, hvem folk var, ha ha. Jeg fik sågar sagt tillykke til Mel Gibson, før jeg opdagede, at det var Mel Gibson. Det var ham, der kom hen til mig og sagde tillykke. Alle er her jo på samme vilkår.
- Vi forsøger at pille højtideligheden ud af det. Det er selvfølgelig det største, man kan opnå i vores branche. Og i morgen er det hverdag, så vi skal huske at nyde det. Og det gør vi virkelig!
- Vi har allerede vundet
- Bare det at blive nomineret til en Oscar – så har vi vundet! Det er dejligt at få opmærksomhed fra folk i det her forjættede filmparadis, der har set vores film og kan lide den.
- Nu sætter vi slutspurten ind. Medlemmerne har til på tirsdag til at stemme, så det er nu, det gælder. Derefter kommer alle de officielle ting fra Akademiet, der holder receptioner, pressekonference, cocktailarrangement, hvor man skal hilse på alle de nominerende, og så holder Sony en middag, og vi holder selv en stor reception for vores venner osv.
- Til showet skal jeg sidde i salen sammen med Martin, men det er kun ham, der skal på scenen, hvis vi vinder. Sådan er reglerne i vores kategori. Min klare fornemmelse er, at vi helt klart har en chance.