Den ældre generation er skyld i, at en giftig regn har udslettet store dele af befolkningen, og nu må en flok unge kæmpe for at finde en løsning, der kan redde kloden.
Sådan lyder handlingen – meget kort fortalt – i den første danske Netflix-serie, 'The Rain'.
Men måske får den dystre synopse dig også til at tænke på noget andet. Noget fra den virkelige verden. Klimaforandringerne for eksempel.
Det tænker skuespiller Mikkel Boe Følsgaard i hvert fald på. Han spiller en af hovedrollerne i serien, der fredag havde premiere på sin anden sæson over hele verden.
- Hvis man lige sætter sig ned og zoomer lidt ud på, hvad det er for en historie, vi fortæller, så er det jo en historie om en ældre generation, som har behandlet Jorden på en måde, så den yngre generation står med regningen og skal betale den, siger skuespilleren og tilføjer:
- Og den historie er jeg da glad for at være en del af – altså, at man i sådan en sci-fi-dramafortælling har nogle paralleller til de ting, der sker i verden lige nu. For det bekymrer mig, alt det der sker lige nu.
Vi møder den 35-årige skuespiller på hotellet d'Angleterre, der ligger på en dyr adresse ud til Kongens Nytorv i København, hvor holdet fra Netflix-serien møder pressen.
Lidt inde i interviewet bliver Mikkel Boe Følsgaard spurgt af hotelpersonalet, hvilken sandwich han kunne tænke sig. Valget falder på en vegetar – 'meget apropos', siger skuespilleren, der har været vegetar i et par år.
- Lige nu er der folketingsvalg, og for mig er miljøet det vigtigste. Selvfølgelig er der andre ting, der også skal fylde, men det, som jeg har brug for, er, at der er nogle voksne mennesker, der tager ansvar og ikke skubber aben videre til hinanden eller pakker det ind i et politisk spil.
Der er lidt Greta Thunberg over Simone
Han kommer til at tænke på den 16-årige svenske gymnasieelev – og nu verdenskendte klimaaktivist – Greta Thunberg, der har inspireret især unge mennesker verden over til at kræve politisk klimahandling.
Og faktisk minder Greta Thunberg ham lidt om kollegaen Alba Augusts rolle i 'The Rain', hvor hun spiller Simone, der kæmper for at finde en løsning på den dødelige gift, som spreder sig i seriens dystopiske verden.
- Greta Thunberg er jo en Simone-type, synes jeg. Eller i hvert fald et symbol på en, som skal bære faklen, siger Mikkel Boe Følsgaard og fortsætter:
- Problemet med dét er bare, at det er nemt for de ældre generationer, hvis de lægger det kæmpe ansvar over på nogle unge, som reelt ikke har mulighed for at rykke på det, fordi de jo ikke sidder på magten.
Så forandringerne skal starte nedefra og gennem strømninger i befolkningen, synes 'The Rain'-stjernen, men dernæst bør magthaverne også hoppe med på vognen med regulering og lovgivning.
- På den måde slipper man også for, at folk peger fingre ad hinanden. 'Du går meget op i miljø, men du har lige spist en pølse', du ved.
Han hiver et eksempel frem fra sin egen hverdag. For nyligt var han nemlig på togferie til Italien med sin familie i stedet for at flyve.
- Men der er jo en masse bøvl forbundet med det, og samtidig flyver jeg jo også, når jeg skal på arbejde – jeg laver en dansk film i Budapest lige nu – så der er en masse paradokser i det, erkender Mikkel Boe Følsgaard.
Kærlighed, venskaber og action
Selvom 'The Rain' er Netflix' første danske serie, har den rejst kloden rundt, lige siden første sæson havde verdenspremiere for et år siden.
Mikkel Boe Følsgaard og de andre stjerner fra serien har derfor fået fans i fjerne lande som Brasilien og USA.
Men selvom han synes, at det er fedt at arbejde med en historie, der trækker tråde til virkelighedens miljøudfordringer, så er det nogle andre ting, der fylder for de mange fans af serien. Og det er også helt fint, siger skuespilleren:
- Jeg tror mere, at folk hæfter sig ved relationerne i serien – venskaberne, kærligheden og action-delen. Men det svinger sikkert, alt efter hvor gammel seeren er, og hvor vedkommende bor i verden.
Og ligesom de unge også markerer sig i klimadebatten for tiden, så er 'The Rain' heller ikke lavet for at imponere de voksne anmeldere, men de unge, fortæller Mikkel Boe Følsgaard.
- For os har det vigtigste været at mærke, hvor stor serien er blandt publikum. Ikke kun i lande som Brasilien og Frankrig, hvor 'The Rain' er kæmpe, men også når jeg taler med unge. På gymnasierne og de store klasser i folkeskolen æder de serien og synes, den er megafed, og så kan anmelderne jo skrive, lige hvad de vil.