Aflysninger, udskydelser og dalende indtjening.
Der har mildest talt ikke været mange gode nyheder fra kulturens verden det seneste halve års tid – heller ikke på filmfronten.
Biograferne kan ikke fylde salene op, og de store, amerikanske film, som normalt trækker os alle sammen ind foran det store lærred, er sat på stand-by.
Men nu tyder noget på, at vi er mindst lige så klar på at købe billetter til en dansk film som en amerikansk blockbuster – og at det altså lige så godt kan være Mads Mikkelsen med en flaske bourgogne, der er på skærmen, som det kan være Robert Downey Jr. og Scarlett Johansson i supeheltekostumer.
Instruktør Thomas Vinterbergs nye dramafilm 'Druk' fik nemlig premiere torsdag og har allerede hevet mere end 100.000 danskere i biografen. Mere præcist er der blevet solgt 102.366 biografbilletter til filmen – inklusiv snigpremierebilletter.
Det er den bedste premiereweekend for et drama i biograferne herhjemme i syv år. Og det gælder altså for både danske og udenlandske dramafilm.
- Jeg er overvældet over, at danskerne tager så vel imod 'Druk'. Det er en afgørende film for både min familie og jeg, og vi er derfor både lettede og taknemmelige, lyder det fra Thomas Vinterberg i en pressemeddelelse.
Instruktøren kan desuden fejre, at den dramafilm, der åbnede med tilsvarende tal for syv år siden, er hans egen: Nemlig 'Jagten', som også har Mads Mikkelsen i hovedrollen.
Samler Danmark
Hos Nordisk Film glæder man sig også over den overvældende modtagelse af 'Druk', som man kalder "helt sensationel" – og ikke mindst over at så mange danskere er taget i biografen på trods af corona-restriktioner.
Spørger man direktør i Nordisk Film Distribution, Frederik Honoré, er der en meget simpel forklaring på filmens succes.
- Det er kort sagt bare en god film, som åbenbart rammer ned i en enormt bred målgruppe og samler os. I Danmark har vi et helt specielt forhold til alkohol på både godt og ondt. Så både titlen og handlingen rammer lige ned i noget, alle danskere kan relatere til eller har en mening om, uanset om man er 16 eller 65 år, forklarer han.
Og så er hverken Thomas Vinterberg eller hovedrolleindehaverne Mads Mikkelsen, Lars Ranthe, Thomas Bo Larsen og Magnus Millang hvem som helst, erkender han.
- Det er et super cast og en super instruktør, og jeg bilder mig ind, at folk godt ved, det her er kvalitet. Med de navne går man ikke galt i byen. Og så må man ikke underkende, at det er en enormt underholdende film, som har noget på hjerte. Den gør alt det, en god film skal.
Kan ikke erstatte de store, amerikanske film
Med så gode salgstal kunne man fristes til at tro, at biograferne slet ikke behøver de amerikanske milliardsatsninger.
Men sådan forholder det sig ikke, siger Frederik Honoré. Der er stadig brug for dem – både for at sikre økonomien og et differentieret marked.
Men når nu både biograferne og publikum må undvære dem en rum tid endnu, er det i den grad kærkomment med en film af 'Druk's kaliber, tilføjer han.
- Vi skal tilbage til markedet, som vi kender det, men når det er sagt, er det dejligt med en stor film, vi ikke behøver at spørge amerikanske selskaber om lov til at vise. Og noget tyder på, at folk rigtig gerne vil ud og bruge deres tid og penge på en god film.
Man kan argumentere for, at det lige nu er et godt tidspunkt at udsende en dansk film, fordi konkurrencen om biografgængerne ikke er så stor, som den plejer at være.
Det er Frederik Honoré delvist enig i, men han tror mere på, at filmens temaer taler ekstra meget til os under de nuværende omstændigheder.
- Der er ingen tvivl om, at det hele er lidt mørkt og trist i øjeblikket. Så jeg tror, det er et godt tidspunkt til en film, der hylder det at leve livet og minder os om, at vi skal leve det, mens vi har det.