Dansk film skal satse mere på Netflix og HBO Nordic. Du bliver taberen, mener biograferne

Det Danske Filminstitut vil ændre markant på filmstøtteordning. Det vækker harme hos biograferne.

Streamingtjenester som Netflix og HBO Nordic skal være med til at betale for dansk indhold. Samtidig skal de også have større mulighed for at søge dansk støtte til deres produktioner, mener Det Danske Filminstitut. (© Nordisk Film)

De danske biografers formand har dybe panderynker.

Han mener, at danskerne vil få sværere ved at få adgang til danske film, hvis Det Danske Filminstitut får et nyt forslag igennem om, at streamingtjenesterne skal have bedre muligheder for at søge om dansk støtte til film og tv-serier.

- Når jeg sidder og kigger på disse forslag, kan jeg kun se, at danskerne bliver taberne, siger Kim Pedersen til Kulturen på P1.

Større ligestilling mellem biografer og streamingtjenester

Årsagen er et oplæg fra Det Danske Filminstitut til de kommende medie- og filmaftaler, som i højere grad vil ligestille biograferne med streamingtjenesterne.

Filminstituttet, der uddeler støtte til dansk film, foreslår, at streamingtjenesterne skal være med til at finansiere dansk film, mod at de også får mulighed for at søge om støtte til deres produktioner.

Desuden skal de mere smalle film hurtigere ud på de digitale platforme, mener filminstituttet.

- Dansk film skal være mere til stede på de digitale platforme, end vi ser i dag, siger Klaus Ladegaard, administrerende direktør i Det Danske Filminstitut.

Claus Ladegaard er administrerende direktør i Det Danske Filminstitut. (© DFI)

Han er uenig i, at oplægget er et angreb på biograferne.

- Biograferne er meget velfungerende. Der bliver solgt flere billetter i biograferne end for 30 år siden, og de har en fin indtjening. Men det fysiske salg er forsvundet, og vi er ikke gode nok til at udnytte dansk films muligheder på de digitale platforme, siger Claus Ladegaard til Kulturen på P1.

Biografer: Digitale medier giver ikke en krone

Formand for Danske Biografer, Kim Pedersen, synes derimod, at det vil føre til en tilbagegang for dansk film, fordi biograferne vil vise endnu flere amerikanske film. Han mener også, at danskerne i fremtiden vil risikere at skulle jage dansk indhold på alle mulige forskellige streamingtjenester.

- Problemet er, at dansk film har gigantiske problemer og mangler finansiering. Biograferne sørger for en stadig stigende indtægt til filmproducenterne, mens der ikke længere er indtægter fra salget af dvd og bluray, og de nye digitale tjenester er ude af stand til at kompensere for det. Og så omfavner man de medier, som i forvejen ikke giver en krone til dansk film på bekostning af biograferne, siger Kim Pedersen.

Instruktører roser udspil

Christina Rosendahl, der er formand for brancheforeningen for de danske instruktører, kalder derimod udspillet fra filminstituttet for ambitiøst og siger, at danskerne er ivrige biografgæster.

Christina Rosendahl (tv.) og Kim Pedersen er henholdsvis formand for Danske Filminstruktører og formand for Danske Biografer. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

- DFI har lavet et udspil, der træder et endegyldigt skridt ind i digitaliseringen. Medieforbruget er blevet større, og vi ser film og tv alle mulige andre steder end for ti år siden. Vi bliver oversvømmet af indhold fra streamingtjenesterne, og det amerikanske indhold har en stor effekt på vores kultur. Derfor må vi ruste op og komme med et dansk modsvar til det, siger Christina Rosendahl.

Du kan lytte til hele indslaget fra Kulturen på P1 her.