Anonym satiregruppe springer ud med første biograffilm: 'Vi vil ikke længere gemme os bag masker'

YouTube-fænomenerne 'Gigis' er klar med deres første animerede spillefilm 'Blokhavn'.

(Foto: © PRIVATFOTO, Nordisk Film)

Det er en solrig mandag formiddag her i juni, og jeg befinder mig i et industrikvarter på Amager i København. Det gør jeg, fordi jeg har fået til opgave at interviewe satiregruppen 'Gigis', der lige om lidt er biografaktuel med animationsfilmen 'Blokhavn'.

Men for mig som journalist er alt langt fra, som det plejer. Jeg har nemlig ingen anelse om, hvordan dem, jeg skal interviewe, ser ud. Det eneste, jeg har modtaget forud for interviewet, er fem navne og en adresse.

Foran en gul murstensbygning ser jeg en fyr, der får sig en cigaret, og som i mit hoved ligner én, der kunne være en del af 'Gigis'.

Det viser sig at være rigtigt. Troels Unneland, som fyren hedder, tager mig med ind i studiet, hvor de fem 'Gigis'-drenge holder til. Her står der et par halvslidte sofaer, nogle kontorborde, og på gulvet ligger der en stribe 'Blokhavn'-filmplakater.

Og på den nøgne, hvide endevæg står der med store, røde blokbogstaver 'GIGIS'. Det er herfra, satiregruppen har skabt sin succes, som har banet vejen til det store lærred.

Vi kan ikke længere tillade os at være anonyme

Der har været meget tys-tys og hemmelighedskræmmeri forbundet med satiregruppen 'Gigis', der opstod for fem år siden.

For hvem er det egentlig, der stod bag de virale YouTube-videoer om Ali og hans slæng af shababs, der gør tykt grin med fordommene om indvandrere og 'danskhed'?

Det gør Troels Unneland og Sorena Sanjari, der står for manuskripterne, Malte Emil Kibsgaard og Daniel Sanjari, der laver animationen, og Adrian Hosseinpour, som lægger stemme til karaktererne.

Vennerne har besluttet at droppe anonymiteten, fordi de efter flere års hårdt slid med 'Blokhavn' vil have anerkendelse.

- Vi kan ikke blive ved med at gå rundt og være anonyme og have masker på. I teorien kunne vi godt fortsætte med det, men vi vil også gerne have kredit for det hårde arbejde, vi har lavet, siger Malte Emil Kibsgaard.

- Anonymiteten begrænser os rigtig meget i forhold til samarbejder. Vi overlever blandt andet på at lave reklamer, og det er en branche, hvor folk skal kende hinanden, tilføjer Adrian Hosseinpour.

'Vi er allerede en succes'

Lige siden begyndelsen har den største drøm for satire-kollektivet været at lave en tegnefilm i spillefilmslængde. Drømmen er nu blevet en realitet med filmen 'Blokhavn', der får premiere i biograferne den 25. juni.

'Blokhavn' handler om Ali og hans fem venner, der bor i det fiktive ghettoområde Blokhavn. De går i 8. klasse på den lokale skole, der er udråbt til den værste skole i hele kongeriget. Ali hader alt ved skolen undtagen sine venner, Yasmina fra parallelklassen og lærerinden Gertrud.

Da det pludselig bliver meldt ud, at skolen skal lukke, indser Ali, at han kan risikere at miste Yasmina og sine venner. Derfor beslutter Ali og vennerne sig for at redde skolen, men det går langtfra som planlagt.

Stillbillede fra animationsfilmen 'Blokhavn', som er lavet af satiregruppen Gigis, der også benytter sig af bandeord. (Foto: © screenshot, Nordisk Film)

Drengene fortæller, at de fik idéen til 'Blokhavn' helt tilbage i 2017, efter de lavede videoen 'Vikaren' og sangen 'Gertrud', der har mere end fem millioner visninger på YouTube.

- Begge videoer kørte sindssygt godt, specielt 'Gertrud', så vi tænke, at vi var nødt til at lave en film i det univers, hvor der gemmer sig så mange gode historier, siger Troels Unneland.

Det har taget mere end to år, fra idéen opstod, til filmen var færdig, fortæller 'Gigis' samstemmende. Men det hårde arbejde har været det hele værd - selv hvis det skulle vise sig, at 'Blokhavn' ikke kommer til at slå rekorder i de corona-påvirkede biografer.

- Selv hvis målgruppen ikke modtager den godt, så kommer vi ikke udenom, at det allerede er en succes, at vi fem drenge har lavet en spillefilm. Det har man aldrig hørt om - jeg har i hvert fald ikke, lyder det fra Daniel Sanjani.

En hyldest til den gode lærer

De fem venner har alle haft en opvækst på Amager, og flere af dem har boet og gået i skole omkring boligområdet Urbanplanen.

'Blokhavns' folkeskoleunivers bygger på alle de oplevelser, som 'Gigis' selv kan huske fra deres egen skoletid med alt, hvad det indebærer af dårlige lærere, for meget krudt i røven og de søde piger fra parallelklassen.

Men filmen er også en hyldest til den gode lærer, som hver dag gør en stor forskel for elever, der ikke kommer fra ressourcestærke hjem.

I 'Blokhavn' hedder hun - ligesom i YouTube-videoen - 'Gertrud', som skuespilleren Birthe Neumann lægger stemme til.

- Jeg havde rigtig meget energi som ung og kom lidt ud i nogle problemer. Heldigvis havde jeg en fantastisk lærer, som lyttede og kunne forstå mig, siger Adrian Hosseinpour og fortsætter:

- Da jeg kom ind i lidt problemer, havde hun lange samtaler med mig om, hvorfor det var noget skidt. Hun havde også et godt forhold til mine forældre, og de spiste endda sammen flere gange. Hun var virkelig en lærer, der gjorde noget ekstra.

'Blokhavn' er en hyldest til den gode lærer, som gør en stor forskel for elever, der ikke kommer fra ressourcestærke hjem. Den gode lærer er i filmen 'Gertrud', som Birthe Neumann lægger stemme til. (Foto: © screenshot, Nordisk Film)

'Gigis'-drengene har intet andet end respekt til alle de gode 'Gertrud'-lærere derude.

- Det er hårdt at være lærer på skoler i ghetto-områder. Det er vildt, at nogle lærere kan gå ind i et klasseværelse, hvor der sidder 30 dårligt stillede børn, og stadig kan rumme dem. Det fortjener en hyldest, og det får de i 'Blokhavn', siger Troels Unneland.

Publikum skal have det grineren

Satire-kollektivet har ikke sat sig et mål for, hvornår de vil betegne filmen som en succes. De håber "bare" på, at publikum får grint en masse under den fem kvarter lange film.

- Jeg håber, at folk er klar på en film, der repræsenterer miljøer, som ofte ikke bliver set, siger Adrian Hosseinpour.

- Jeg håber, at filmen får rigtig mange minder frem i folk. Alle har gået i en folkeskole, hvor man har haft gode og dårlige lærere og har haft sin første forelskelse - præcis som filmen handler om, siger Sorena Sanjari.

De håber også, at publikum får mere ud af filmen end bare et godt grin. At specielt det yngre segment lærer noget.

- Vores fællesinteresse er, at folk skal have det grineren fra start til slut. Men filmen har også noget dybde. Vi vil også gerne lave noget, som børn kan lære noget af - uden at det skal blive en prædiken.

- Vi vil gerne have, at børn skal tænke, at de skal være bedre mod hinanden, når de har set filmen. At man også skal behandle nørden og den tykke dreng godt, siger Troels Unneland.

Blokhavn får premiere i biografer landet over torsdag den 25. juni.

(© Nordisk Film)