7 film, der vinder i aften - hvis du spørger filmeksperten

'The Revenant' er nomineret i 12 kategorier ved aftenens Oscar-uddeling. Det ligner en gentagelse af sidste år, mener filmekspert, der spår, at det barske drama løber med nogle af de mest eftertragtede priser.

Sidste år triumferede mexicanske Alejandro González Iñárritu med filmen 'Birdman', der både vandt kategorien bedste film, bedste instruktør og prisen for bedste originale manuskript. I år er hans film 'The Revenant' nomineret i intet mindre end 12 kategorier. (Foto: © Mike Blake, Scanpix)

Indtil videre er den godt på vej til at rydde hele prishylden.

'The Revenant' er blevet hædret med både BAFTA, Golden Globe, Directors Guild, Screen Actors Guild samt en række kritikerpriser, og søndag gælder det så jagten på den prestigefyldte Oscar.

Alejandro G. Iñarritu's brutale og dramatiske western er nomineret i hele 12 kategorier.

Samtidig kan den blive den film, der - endelig, fristes man til at sige - kan indbringe Leonardo DiCaprio en pris for bedste mandlige hovedrolle.

For der er ikke meget tvivl om, at det bliver portrætteringen af pelsjægeren Hugh Glass' desperate og konstante kamp for overlevelse, Oscar-akademiets medlemmer i år belønner med en pris, vurderer filmekspert Søren Høy.

Han giver her sit bud på, hvem der løber med hovedpriserne natten til mandag dansk tid, når det går løs i Dolby Theatre i Los Angeles.

1. Bedste mandlige hovedrolle

Første gang, Leonardo DiCaprio blev nomineret til en Oscar var i 1994 for sin rolle i filmen 'What's Eating Gilbert Grape'. (Foto: © Toby Melville)

- Rollen som Hugh Glass i 'The Revenant' er bare en Oscar-præstation. Der er slet ikke noget at rafle om, slår Søren Høy fast og affejer al snak om, at akademiets medlemmer måske også skæver til, at Leonardo DiCaprio er nomineret for femte gang og derfor skal belønnes med en gylden statuette:

- Havde han leveret den præstation sidste år eller forrige år, havde han også vundet. Det har slet ikke noget at gøre med, at det er blevet hans tur, sådan fungerer det jo ikke. Det er en kæmpe præstation, en hård fysisk krævende rolle i en film, og så er han nok også trækplasteret til en film, som den typiske Oscar-seer måske ikke ville se, siger Søren Høy.

2. Bedste kvindelige hovedrolle

Brie Larson er blandt andet kendt for sin rolle som Amy Schumers lillesøster i komediefilmen 'Trainwreck'. (Foto: © Mario Anzuoni)

- Brie Larson må være en ret sikker vinder her. Hun har i øjeblikket "the Oscar buzz", det er hende, alle taler om og peger på, og det er der altså mange af dem, som stemmer, der falder for, siger Søren Høy om den 26-årige skuespiller.

- Det er et stærkt psykologisk drama, og hun er hjerteskærende god i den her film, som er meget emotionel, siger han om Larsons rolle som 'Ma', en ung kvinde, der bliver holdt fanget i et skur i syv år. Hendes eneste selskab er sin femårige søn, der er resultatet af en voldtægt.

- Det er rollen som "the good mother", og hun bærer hver eneste scene. Hun er et spændende navn, og hun er en skuespiller, der har været undervejs i nogle år. Hvis hun kan vinde den her pris, kan det få en kæmpe betydning for hendes karriere og endda sikre hende en bærende rolle i en stor filmserie, som det for eksempel er sket med Jennifer Lawrence og 'The Hunger Games'.

3. Bedste mandlige og kvindelige birolle

Det er første gang siden 1977, Sylvester Stallone er nomineret til en Oscar. (Foto: © mark Ralston)

- Det bliver Sylvester Stallone for sin rolle som Rocky i 'Creed'. Det er en figur, han kender godt, og i akademiet kan man godt lide at spejle sig i sin egen historie. Han kan blive den første, der kan vinde for den samme rolle, han blev nomineret for for 39 år siden, siger Søren Høy med henvisning til, at den 69-årige skuespillers rolle som bokseren Rocky Balboa sikrede ham en nominering tilbage i 1977, hvor filmen af samme navn vandt kategorien for bedste film.

- Blandt kvinderne bliver det formentlig nok Kate Winslet, som vinder for sin rolle i 'Steve Jobs'. Jeg er lidt mindre sikker på Alicia Vikander for rollen i 'The Danish Girl', selvom hun nok er den nærmeste konkurrent. Men Winslet vandt trods alt Golden Globe.

4. Bedste film

- Af de store kategorier er det nok her, der kan være lidt spænding, men det bliver formentlig 'The Revenant', siger Søren Høy, der ser den store udfordrer i filmen 'The Spotlight'. Filmen handler redaktionen af samme navn på avisen Boston Globe, som gennem en længere periode undersøgte og skrev om seksuelt misbrug af børn i den katolske kirke.

- Det vil i hvert fald være fuldt fortjent, hvis 'Spotlight' vinder. Hvis den gør, er det fordi, man i akademiet synes, det er en ekstremt vigtig film. Den er dygtigt instrueret, den er godt lavet, og hvis skuespillerne, som der sidder flest af i akademiet, vælger at rette fokus på den, kan den gå hen og vinde. Men 'The Revenant' ligner en en vinder, fordi den handler om den amerikanske nations oprindelse. Den er en håndværksfilm, kunstnerisk flot og er samtidig historien om, at USA er bygget på penge, profit og brutalitet, siger Søren Høy.

5. Bedste instruktør

Alejandro Gonzalez Inarritu har flere gange været nomineret for sine film ved den prestigefyldte prisuddeling, første gang var for filmen 'Babel' i 2007. (Foto: © Mario Anzuoni)

Det er tredje gang, at mexicanske Alejandro G. Iñarritu er nomineret i kategorien, og sidste år sikrede 'Birdman' den 52-årige instruktør tre statuetter, blandt andet for bedste instruktør og bedste film. Ifølge Søren Høy ligner i år en gentagelse.

- Jeg tror, at han tager prisen igen, for i år skiller man ikke kategorierne ad, siger Søren Høy og henviser til, at det er mere reglen end undtagelsen i Oscar-historien, at instruktøren af vinderen af bedste film-kategorien også vinder instruktør-kategorien.

Undtagelsen skete dog så sent som i 2014, hvor '12 Years A Slave' instrueret af Steve McQueen vandt bedste film, mens prisen som bedste instruktør gik til Alfonso Cuarón for 'Gravity'.

- 'The Revenant' er så kompromisløst instrueret og defineret i sin tekniske behandling, og så kan Iñarritu tænke i store kommercielle film, som han samtidig griber meget kunstnerisk an. Det er lidt det samme, som Alfonso Cuarón gjorde med 'Gravity', siger Søren Høy.

6. Bedste udenlandske film

Den ungarske instruktør Laszlo Nemes (i midten) virker som en sikker vinder med sin barske film om Holocaust, mener filmekspert Søren Høy. (Foto: © Lucy Nicholson)

- Den ungarske 'Son of Saul' ligner en klokkeklar vinder. Holocaust er et stort tema i Hollywood, og historiske film har i Oscar-sammenhæng det hele: Kostumer, settings og tematikken. Og man skal huske på, at det i sidste ende er håndværkere, som stemmer, og de honorerer den store 'productionvalue', hvor de andre - også den danske film - kan virke lidt skrabede.

Så set med danske øjne er der ikke meget at komme efter ved årets prisuddeling, mener filmeksperten, der hverken spår danske Tobias Lindholms 'Krigen' eller dokumentarfilmen 'The Look of Silence' mange chancer.

7. Bedste dokumentarfilm

Dokumentarfilmen om den britiske sanger Amy Winehouse, som her ses på Glastonbury Festivalen i 2008, kan meget vel gå hen og vinde kategorien for bedste dokumentar. (Foto: © Luke MaCGregor)

- Dokumentaren om den afdøde sanger Amy Winehouse har noget af det, der er helt afgørende for en Oscar-vinder. Man skal ikke undervurdere den store kampagne, der er kørt for filmen, og så er der jo tradition for musikfilm, og inden for dokumentargenren er portrættet vigtigt, siger Søren Høy.

- Derudover er det jo et billede på tragedien, som man kender godt, selvom det i det her tilfælde ikke er en Hollywood-historie, men historien om, hvad der kan ske med den voldsomme stjernestatus, som kan smadre et menneske, siger Søren Høy.

Selvom den ikke vinder, mener Søren Høy dog, at den danskproducerede 'The Look of Silence' allerede er en sejr for instruktøren Joshua Oppenheimer, der også var nomineret for 'The Act of Killing' sidste år.

- Det er kæmpe stort, at han har skabt en bevidsthed om noget, som mange ikke ved noget om i forvejen. At være nomineret to gange i træk er ret unikt for den type film, så det i sig selv er en flot historie, siger Søren Høy om filmene, der begge handler om det indonesiske folkedrab i 1965.