Åh, det søde efterår, som forår uden allergier.
Eksplosive farver på træerne, vinterbadeklubberne åbner, man kan tage rigtigt voksentøj på, gå i seng til normal tid og se film og serier med god samvittighed.
Her er de fem bedste bud på hvad du skal krybe i hi med i biografen i efterårsferien, nu hvor sommersuperheltevanviddet er vel overstået.
Blade Runner 2049
Se den hvis du er nostagisk anlangt.
Nu er serierne så småt ved at tage over, når det kommer til at lave de helt store originale sci-fi-fortællinger, som 'Black Mirror' og 'Westworld'. Men det betyder jo ikke, at man ikke kan genoplive en af filmene fra dengang, det var i biografen og ikke på sofaen, vi dyrkede vores fremtidsfrygt.
Denis Villeneuves nye 'Blade Runner 2049' lever faktisk meget fint op til Ridley Scotts mesterværk fra 1982 og er dit bedste bud, hvis du lige trænger til at tænke lidt over forholdet mellem mennesker og kunstig intelligens i godt et par timer.
Den utrolige historie om den kæmpestore pære
Hvis du har fri med de helt små.
Hvis man har børn i Danmark, så ved man hvilken magt, Jakob Martin Strids bøger har.
Fra 'Lille Frø', der straffrit urinerer i skolepsykologens taske, til 'Mimbo Jimbo' og 'Mumbo Jumbo', der glemmer tandbørstningen efter et urimeligt kakaoindtag, har Strid med sin fornemme sans for børnehumor relativiseret vores desperate forsøg på opdragelse.
Den animerede version af 'Den Utrolige Historie om den kæmpestore pære' kan ses fra børnehavealderen af. Man må ofre noget skønhed i forhold til det tegnede oplæg, men det er det hele værd for at få liv i den skøre historie om en kat og en elefant, der tager på eventyr i en pærebåd.
Sikke et cirkus
Se den hvis du har fri med de lidt større - eller er allergisk over for computeranimerede børnefilm.
Lotte Svendsens børnefilm er altid værd at se. Hendes mesterlige fornemmelse for at iscenesætte den akavede relation mellem børn og voksne, var omdrejningspunktet i 'Max Pinlig'-filmene, der aldrig var bange for at finde nye grænser.
Som da Lars Bom som skuespilleren Steen Cold i 3’eren optræder konsekvent i blackface, fordi han method actor sig ind i rollen som Nelson Mandela. 'Sikke et cirkus' er ikke lige så vild, men en totalt habil filmatisering af live-versionen af Cirkus Summarum med Onkel Reje, Rosa fra Rouladegade, Motor Mille, Bamse og Hr. Skæg.
Snemanden
Se den hvis du elsker iskolde krimier.
Nu kan man snart ikke længere se, hvor den nordiske del af nordic noir slutter og Hollywood begynder.
I 'Snemanden' har Martin Scorsese produceret norske Jo Nesbøs seriemorderforlæg med svenske Thomas Alfredson som instruktør og skuespillere allevegne fra: Sofia Helin, David Dencik, Val Kilmer, Michael Fassbender og Charlotte Gainsbourg.
Hvis du kan bære over med, at vi for gud ved hvilken gang har at gøre med en fordrukken men genial opklarer på et spor af myrdede unge kvinder og et uhyggeligt kendemærke, så er der masser af kold væmmelsesfryd og overlegen nordisk iscenesættelse at komme efter i 'Snemanden'.
Mother!
Hvis du gerne vil drives lidt til vanvid.
Darren Aronofsky laver mærkelige film på et ekstremt højt niveau. Han startede med en vidunderlig lille film om besættelsen af betydningen af det matematiske fænomen pi og så er det stort set bare blevet mærkeligere siden.
'Mother!' starter næsten som en genoplivning af af 'Rosemarys Baby' med Jennifer Lawrence, der venter sit første barn med en superkunstner (Javier Bardem) i et stort, uhyggeligt, knirkende ensomt hus. Huset invaderes hurtigt af uønskede gæster, i første omgang genialt irriterende Michelle Pfeiffer og Ed Harris, men siden mange, mange flere og meget mere.
Det er umuligt at sige, hvad der er virkelighed og hvad der er metafor, og filmen er blevet læst som alt fra en kommentar til vores klimaproblemer over en filmatisering af biblen til skideirriterende selvoptaget kunstnernavlepilleri.