28-årige Ramy er den nye muslimske stjerne: 'Nogle af de sjoveste mennesker, jeg kender, er superreligiøse'

Komiker laver sjov med religion og ungdom. Og det fungerer, mener serieeksperter.

På blot tre måneder fik Ramy Yuossef sin egen tv-serie på Hulu og lavede anmelderrost stand-up for HBO. (© HBO Nordic)

Ramy Youssef har haft et godt 2019.

Inden for tre måneder har han opnået de to største ting, man kan som amerikansk komiker.

Først havde han premiere på sin egen serie 'Ramy', hvor han instruerer, producerer, skriver manus og spiller hovedrollen.

Kun godt to måneder senere fik han med 'Feelings' premiere på en af de sjældne HBO standup-specials, der flere steder er blevet hyldet som årets bedste.

Grunden, til at det er gået så hurtigt for ham, er (ud over at han har et kæmpe talent og arbejder non-stop), at han har en klar vinkel i både sin stand-up og sin serie: Det ekstremt komiske potentiale i konfliktfladerne mellem at være religiøs og at være ung i storbyen.

Som når han taler om dobbeltheden i sine fredage i 'Feelings':

- Om eftermiddagen er jeg i moskeen og hører min imam prædike, og jeg tænker bare: "Ja! Det her, det er lige mig". Men så er jeg til fest senere og ser den smukkeste kvinde, jeg nogensinde har set, og så tænker jeg: "Narj, det her, dét er vist lige mig". Bøn om fredagen, mand... Det er som at få sin bil vasket lige før en kæmpe orkan.

Da vi fanger Ramy Youssef over telefonen på den amerikanske vestkyst, er han på location-jagt til anden sæson af 'Ramy', der er lige ved at gå i produktion.

I showet 'Feelings' fortæller Ramy Youseff blandt andet, at folk bliver forskrækkede over, at han går til fredagsbøn, for: - Ingen vil have, at jeg skal være SÅ muslimsk, de vil egentlig bare have en fed opskrift på hummus. (© HBO Nordic)

Youssef er fuldt ud bevidst om ansvaret som en af de første muslimer i en amerikansk hovedrolle.

Derfor har han også et slags filter, når han tjekker sine scener igennem for at sikre, at det kun er ham, der kan have skrevet det.

Han spørger sig selv: 'Kunne en ikke-religiøs, kvik, hvid fyr have skrevet det her?' Hvis svaret er ja, så ryger scenen ud.

Og så har han valgt at ændre på figuren i serien for at gøre ham endnu mere genkendelig for andre unge.

For eksempel er seriens Ramy ikke komiker eller skuespiller.

- Jeg tror, at det er lettere for mange unge at forholde sig til en person, der er i tvivl, end en, der render til open mic-aftener eller auditions. Jeg har lavet stand-up i 10 år, og jeg har på den måde haft mulighed for at udtrykke mig selv kreativt. Så vi har givet ham en lidt mere konservativ familie, og figuren Ramy sidder lidt mere fast i livet, end jeg gør, og han har det lidt sværere.

Kan islam være sjovt?

Der er omkring 300.000 muslimer i Danmark, men eksemplerne på portrætter af helt almindelige muslimer i vores serier kan tælles på endnu færre fingre end i USA.

Dertil kommer, at Danmark er et endnu mere sekulært samfund end USA, hvilket gør, at islam for mange kan virke eksotisk og svært at forbinde med hverdagsproblemer og humor.

Ramy Youssef siger, at det nok hænger sammen med, at der mangler repræsentation af almindelige muslimer i kulturen.

Så hvis man ikke selv kender en masse muslimer, så tænker man mere på religionens regler og dogmer end på menneskene, når man forestiller sig en troende person.

- Der er klart, at hvis en person er helt besat af regler og ikke er optaget af menneskelige relationer overhovedet, så er man typisk ikke særligt sjov. Men det gælder jo ikke kun religion. Det kunne jo også være en rasende regnskabschef, der kun tænker på tal og skatter.

- Vi glemmer tit noget centralt: Alle trosretninger har det til fælles, at man skal tilgive hinanden, fordi ingen er perfekte. Og lige præcis dér - i forskellen på, hvad vi gerne vil være, og hvad vi rent faktisk er - er der faktisk helt utrolig meget humor. Nogle af de sjoveste mennesker, jeg kender, er superreligiøse, siger han.

Ramy Youssefs debuterede med serien 'Ramy' på streamingtjenesten Hulu i 2019, hvor han selv spiller titelrollen. (© Screenshot af serie 'Ramy' fra Hulu Original)

Der er ikke særlig mange muslimer i danske film og serier, hverken bag eller foran skærmen. Har du nogle tips til, hvordan vi kan få en stærkere repræsentation?

- Hvis du har noget på hjerte, skal du virkelig prøve at komme over frygten for at sige det. Især frygten for dit eget bagland - frygten for, at de skal blive flove over dig kan være meget stærk. Men vi har allesammen mere frihed, end vi føler, og det er virkelig vigtigt for os alle sammen, at vi tager ejerskab over den frihed. Og det behøver ikke komme ud af vrede, det kan sagtens bare komme ud af tvivl eller selvrefleksion.

- Det er altid spændende, når folk fra miljøer, der ikke er så alment kendte, tager chancer og prøver at fortælle deres historier i form af underholdning, siger komikeren.

Når Ramy skriver om søsteren eller moren, der ses på billedet her, forsøger han at komme helt ind i hovedet på dem. - Der vil jo altid være lidt et outsider-take, men vi prøver gennem samtaler og konsulenter at sørge for at folk, der bliver portrætteret, føler sig ramt på en god måde, siger han. (Foto: © Screenshot af serie 'Ramy' fra Hulu Original, Hulu)

Men det kan jo være ekstremt svært, hvis man slet ikke kan se nogen, der ligner én selv i showbusiness? Har du fået hjælp?

- Altså, jeg har fået hjælp af flere mennesker, end man kan tælle til, men du kan kun få noget ud, hvis du selv insisterer på det og siger til folk, hvad du vil have.

- Jeg fik for eksempel et legat på et tidspunkt, der gjorde, at jeg kunne uddanne mig til skuespiller, men jeg ville aldrig have fået det, hvis ikke jeg selv havde taget en chance og presset mig selv op på en scene til små teaterfestivaler inden. Folk vil gerne hjælpe dig, men du er nødt til at turde stå ved dit behov for at udtrykke dig.

Hvor kommer din selvtillid fra?

- Jeg er ikke vokset op med mange penge-ressourcer, men helt klart kulturelle ressourcer. Min onkel fik mig til at høre standup med George Carlin, som jeg blev helt vild med, da jeg var ti. Min far er filmnørd, og min mor elsker musik, så jeg har altid været omringet af kultur. Men vi kendte ikke nogen, der arbejdede med det.

'Aladdin er jo ikke engang et menneske'

George Carlin er en amerikansk komiker, der var kæmpestor i Youssefs barndom i 90'erne og en skarp kritiker af blandt andet amerikansk krigspolitik.

Så de to komikere har til fælles, at de begge er meget bevidste om vittighedernes kritiske potentiale. Men på overfladen ligner de ikke ligefrem hinanden.

Carlin er hvid, og han var i pensionsalderen, da Youssef var ti.

Så hvordan ville det have været, hvis han selv havde haft en serie som 'Ramy' dengang?

- Oh man, det ville have været fantastisk. Da jeg voksede op, havde jeg kun Aladdin, der lignede mig. Og han er ikke en gang et rigtigt menneske. Så det er helt vildt vigtigt for mig at vise nogen, der taler arabisk om alt muligt almindeligt. For da jeg voksede op, hørte man kun arabisk i fjernsynet, hvis der kom en eksplosion lige bagefter.

'Ramy' kan ses på C More fra 1. november.