2 filmnørder giver deres bud: Var det de rigtige, der fik Oscar-priserne?

Fortjente ’Moonlight’ sin Oscar for bedste film? Og var Emma Stone virkelig så god? To filmkenderne giver deres bud.

Emma Stone og filmen 'Moonlight' var nogle af nattens vindere i Hollywood, da Oscarshowet blev afholdt. (© Scanpix)

Verdens nok mest kendte filmpris blev i nat uddelt i Los Angeles – og det blev blandt andet til en sejr for den amerikanske film ’Moonlight’ og en nedtur for den danske film ’Under Sandet’.

Vi har bedt de to filmkendere Frederik Dirks Gottlieb og Christian Monggaard om at gennemgå kategorierne bedste film, bedste ikke-engelsksprogede film samt de bedste mandlige og kvindelige skuespillere for at få svar på, om det var de forkerte, der løb med sejren.

Uenighed om bedste film

'Moonlight' fik efter lidt konvolutpanik på scenen prisen i kategorien bedste film. (Foto: © AARON POOLE / AMPAS, Scanpix)

Frederik Dirks Gottlieb, film- og serienørd fra P3’s ’Den sorte boks’ og Radio24syvs ’Stream Team’:

Jeg synes, det var forfriskende, at det var ’Moonlight’, der vandt og ikke ’La La Land’, som ellers blev udråbt som vinder først ved en fejl.

De to film står i skærende kontrast til hinanden. ’La La Land’ er en nostalgisk film, mens ’Moonlight’ prøver nogle nye ting af.

Det er dejligt, man går efter det progressive frem for det nostalgiske. ’Moonlight’ er jo en lille arthouse film, der bevæger sig meget langsomt, og en film, som mange ikke vil have en stærk tilknytning til. ’La La Land’ er en mere tilgængelig film, alle vil kunne forstå.

Christian Monggaard, filmanmelder på Information:

- Niveauet var ret højt blandt alle film. Kun hvis man havde givet en Oscar til ’Hacksaw Ridge’ var jeg blevet skuffet.

- Men ’La La Land’ er den bedste. Det er en film med stort F og alle filmmenneskers våde drøm om at hylde de gamle musicals fra 40’erne og 50’erne og samtidig vende genren på hovedet ved at lave overraskelser og give den ny energi.

Skulle dansk film havde fået en Oscar?

Hvis det stod til Christian Monggaard, skulle Roland Møller (tv.) og de andre fra 'Under Sandet' havde fået en Oscar i stedet for den iranske film 'Sælgeren'. (© Scanpix)

Frederik Dirks Gottlieb:

- Vi kan ikke være helt blinde overfor, at instruktøren er iransk og har udtalt sig kritisk om Trump. Men ’Sælgeren’ er også en interessant og meget spændende film, der handler om en tør mand, der springer ud som selvtægtmand.

- Jeg havde sat mine penge på den, men ’Toni Erdmann’ – særligt efter nyheden om, at den skal genindspilles med Jack Nicholson i USA – var oplagt som vinder.

Christian Monggaard:

- Med de politiske briller, så var det den rigtige film, der fik prisen. Det fortæller omverdenen, at det godt kan være, at Trump ikke vil have iranerne ind i USA, men at man accepterer dem, som Trump lægger for had. Men det er ikke den stærkeste film.

- Jeg synes, ’Under Sandet’ skulle have vundet – og det er ikke fordi, jeg sidder her med nationalistiske briller og klaphatten på hovedet. Den danske film var den bedste film i den kategori.

Skulle Natalie Portman have vundet?

Emma Stone (tv.) fik en Oscar for hendes rolle i 'La La Land'. Men måske skulle Natalie Portman have haft den i stedet. (© Scanpix)

Frederik Dirks Gottlieb:

- Emma Stone som vinder var 100 procent som forventet – hun var klart den stærkeste i kategorien, og det var fuldt ud fortjent. Hun er en up-coming stjerne og har været nomineret før, så det giver god mening i forhold til hendes karriere.

Christian Monggaard:

- Emma Stone er en fantastisk skuespiller. Hun kan synge og danse i 'La La Land', og hun har en naturlig måde at være på på lærredet, som er svær ikke at falde for.

- Men personligt så jeg hellere, at Natalie Portman havde vundet for sin rolle i ’Jackie’. Her spiller hun kvinden midt i al sorgen efter J.F. Kennedys død. Hendes verden falder sammen, og alligevel forsøger hun at overkomme det. Og det bliver spillet godt af Natalie Portman.

Ingen kunne slå Casey Affleck

Casey Affleck fik en Oscar for sin rolle i 'Manchester by the Sea' - og det var helt fortjent, mener de to filmeksperter. (Foto: © AARON POOLE / AMPAS, Scanpix)

Frederik Dirks Gottlieb:

- Hos mændene var det et meget tæt felt, der kunne gå i mange retninger. Denzel Washington kunne også have løbet med den, men der er lidt Meryl Streep over ham, fordi han har været nomineret mange gange.

- Det er super fortjent, at Casey Affleck får den for sin rolle i ’Manchester by the Sea’, hvor han spiller uden ret mange replikker, hvilket er en svær disciplin. Med den her Oscar træder han for alvor ud af sin brors skygge.

Christian Monggaard:

- Det var fuldt ud fortjent. Igen, hvis Natalie Portman spiller på sammenbruddets rand, så gør Casey Affleck det også i denne film. Han er i filmen god til at give en fornemmelse af, hvad der rør sig, uden at han overspiller. Og efter hånden i filmen, får man indtryk af, hvad der er hændt, og hvordan han er blevet, den han er.

- Jo mere, man ser ham, og jo mere han får lov til at vise, jo bedre skuespiller bliver han.